19. Milli Eğitim Şurası - Son Dakika
Politika

19. Milli Eğitim Şurası

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Şura kararları Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı olarak alınıyor, Sayın Kılıçdaroğlu'na tavsiye kararı değil. Şura'da alınan tavsiye kararlarına Sayın Kılıçdaroğlu'nun tabii ki bir anamuhalefet partisi lideri olarak lehinde, aleyhinde görüşleri olabilir" ''200'e yakın.

06.12.2014 16:33

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Şura kararları Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı olarak alınıyor, Sayın Kılıçdaroğlu'na tavsiye kararı değil. Şura'da alınan tavsiye kararlarına Sayın Kılıçdaroğlu'nun tabii ki bir anamuhalefet partisi lideri olarak lehinde, aleyhinde görüşleri olabilir" dedi.

Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası'nın kapanışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Genel Kurul üyelerine, organizasyonda emeği geçenlere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunan Avcı, basın mensuplarına, "Size de teşekkür ediyorum. Şura'yı bu kadar yakından izlediğiniz için ve kamuoyuyla olan ve olmayan pek çok gündem maddesini paylaştığınız için sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 1, 2. ve 3. sınıflarda da zorunlu olmasına dair tavsiye kararının gerçekleşmesinin ne kadar mümkün olduğu bir soru üzerine Avcı, "Alman eski Başbakanı Shuder'in bir sözünü hatırlıyorum. Parlamentolarda ve açık denizlerde işiniz Allah'a kalmıştır. Dolayısıyla şura gibi çok geniş katılımlı istişare mekanizmalarında herkesin oy birliğiyle kabul ettiği herkesin çok iyi olduğu dediği kararlar olmayabileceği gibi herkesin bu da nereden çıktı dediği kararlar da olmaz" diye konuştu.

Şura'da alınan kararların lehinde ve aleyhinde pek çok görüşler olabileceğini belirten Avcı, alınan kararların tavsiye niteliğinde olduğuna işaret etti. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla Bakanlığın bu alınan tavsiye kararlarından hangilerini hangi kriterlerle hangi ölçekte ne zaman ne kadar uygulayabileceği konusu ayrı bir çalışma konusudur. Dolayısıyla burada alınan her karara saygımız var, şura kararı olarak. Bakanlık olarak bunların hepsini birer tavsiye olarak alıyoruz. Daha sonra bunları Tebliğler Dergisi'nde de zaten redaksiyonlarını yaptıktan sonra yayınlayacağız. Daha sonra da bunların da hangileri, hangi koşullarda, ne zaman hayata geçirilebilir, bunun çalışmaları... Zaten bunların bir kısmı şu anda çalışmaları yürüyen tavsiye kararlarıydı. ya Bakanlığımızın Strateji Belgesi'nde yer alan ya Hükümet Programı'nda yer alan ya bizim gençlik birimlerimizin yürüttüğü çalışmalar içerisinde zaten belli bir aşama kaydettiğimiz konular var. Bunların büyük bir kısmı var.

Şura'da bu konularda tavsiye kararı alınması, bizim en azından başlattığımız çalışmalarda doğru yolda olduğumuzu, bunun genel bir kabul göreceğinin bir işareti olarak da yorumlanabilir. Biz, öyle yorumluyoruz. Bu arada ya yürüttüğümüz, yürütmeyi başlatmayı düşündüğümüz çalışmalara ışık tutan kararlar da alındı. Bunların hepsini ayrı ayrı değerlendireceğiz. Ama öyle tavsiye karaları var ki aynı anda ikisini birden hayata geçirmek mümkün değil. Hem ders sayıları artırılsın, ders saatleri artırılsın hem tekli öğretime geçilsin. Bizim Eskişehir'de çok güzel söz var, 'Hem şoför mahali olsun hem 25 kuruş olsun hem de yokuşun başında duralım halamı da alalım.' Hepsi olmuyor ama bunların bir kısmını tek tek bir kısmını birlikte zamanı geldikçe uygulama şansı bulacağımızı ümit ediyorum."

-"Bunların içerisinde sizin içinize sinenler olabilir, sinmeyenler olabilir"

Avcı, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Şura ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Şura kararları Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararı olarak alınıyor, Sayın Kılıçdaroğlu'na tavsiye kararı değil. Şura'da alınan tavsiye kararlarına Sayın Kılıçdaroğlu'nun tabii ki bir anamuhalefet partisi lideri olarak lehinde, aleyhinde görüşleri olabilir. Onların ne olduğunu tek tek kararlar üzerinden bilirsek ona göre biz de değerlendiririz. Çünkü Şura'da 176 idi, daha sonra önergelerle birlikte 200'e yakın karar alındı. Bunların içinde dediğim gibi, bunların tümüne herkesin gönül rahatlığı ile 'evet çok doğru' demesi çok zordur ama 'hepsi yanlı' demek de aynı şekilde yanlış olur. Bunların içerisinde sizin içinize sinenler olabilir, sinmeyenler olabilir. Sizin doğru bulduklarınız olabilir, yanlış bulduklarınız olabilir, önemli olan değişik kesimlerden eğitim paydaşlarının bu Şura'da, bu konuları gündeme getirmiş olmaları, tavsiye kararına dönüştürmüş olmalarıdır. Şunu da söyleyeyim, komisyonlarda tartışılan ama komisyonlarda karar alınamayan bazı konular da var. Niye karar alınamamıştır o konularda? ya komisyon benimsememiştir veya benim başta yaptığım uyarı gereğince gündem dışı olduğu için. Yani burada Şura Yönetmeliği'nin 15. maddesi, önceden ilan edilmiş Şura gündeminde olmayan konular müzekere edilmez, karar alınmaz. Dolayısıyla çok olumlu görüşler, çok olumlu öneriler olsa bile bazı konular, bu Şura gündeminde olmadığı için burada görüşülmemiştir. Bunlar yanlış olduğu için değil gündemle sınırlı olduğumuz için görüşülememiştir."

-"Bunu sevdim, bunu sevmedim diye bir şeyler yapmam"

Eğitime ilişkin pek çok sorun ve konuşulacak konu olduğunu ama bu Şura'nın 4 konu üzerinde odaklanmak üzere tasarlandığını anlatan Avcı, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun Şura'nın hangi kararlarına neden muhalefet ettiğini, neden onları yanlış bulduğunu bilmiyorum. Onları ileride açıklar. Biz de ona göre doğruysa, yanlışsa tartışırız" dedi.

Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tek tek Şura kararları üzerinde benim Bakan olarak, 'Şunu seçtim, bunu seçmedim, bunu sevdim, bunu sevmedim' diye bir şeyler yapmam Genel Kurul'a karşı da şık olmaz. Genel Kurul bu kararların tümünü oyladı ve kabul etti, Bakanlığa da tavsiye karar olarak iletiyor. Şimdi Bakanlık olarak biz oturacağız, bu tavsiye kararlarının hangilerine uymak için neler yapmamız lazım onların çalışmaların yapacağız. Bunların büyük kısmı yaptığımız çalışmalardı. Bir kısmı hiç aklımızda olmayabilir. Onlar da tekrar oturup sıfırdan görüşülür.

Burada dört konuda 200'e yakın düzenleme önerisinin, tavsiye kararının çıkmış olması şunu gösteriyor, eğitim dinamik bir süreç, evet sürekli değişim talebi var. Dolayısıyla bazılarının artık klişe haline getirdikleri 'Eğitim yap boz tahtası oldu' söyleminin de ne kadar temelsiz bir söylem olduğunu toplumsal bir cevapla gösteriyor. Toplum, eğitimde pek çok alanda düzenlemeler yapılmasını istiyor. Bunların bir kısmını siz beğenirsiniz, bir kısmını başkaları beğenir ama neticede toplumda bu tür talepler var. Bu şura toplumdaki taleplerin ortaya çıkması bakımından çok anlamlı oldu, güzel oldu ve verimli oldu."

-"Öğrenci ve veliler de oy kullandı"

Bu şurada ilk defa, daha önce sadece müşahit üye olarak katılan öğrenci ve velilerin oy hakkıyla katıldıklarını belirten Avcı, "Eğitimin gerçek muhatapları, Milli Eğitim Bakanlığının en önde gelen hedef kitlesi olan öğrenciler ve velilerimiz sadece temsil imkanı bulmadılar, oylamalara da katıldılar. Komisyonlara da, Genel Kurul'a da katıldılar. O bakımdan bence çok verimli, demokratik, sağlıklı bir şura oldu" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak başka tavsiyeleri, değerlendirmeleri olanları da açık yüreklilikle, ön yargısız biçimde dinleyeceklerini belirten Avcı, "Zaten uzun zamandır sizlerin de yakından izlediği gibi bir uygulama başlattık. Düşündüğümüz bütün düzenlemeleri internet sitesinde ilan ediyoruz. Yönetmelik taslaklarını, program taslaklarını açıklıyoruz. Talim Terbiye Kurulumuzun çalışmalarını gayet şeffaf biçimde yürütüyoruz. Bütün ilgili paydaşlardan görüşlerini alıp ona göre değerlendiriyoruz" dedi.

-"Öğretmen strateji belgemizi de açıklayacağız"

Bakan Avcı, bir başka soru üzerine, Şura'nın gündem maddelerinden birisinin "öğretmen niteliğinin artırılması" konusu olduğunu anımsatarak, "Bu konudaki tartışmalar gerçekten çok verimli oldu. Bizim daha önce hazırlanmış olan Öğretmen Strateji Belgesi taslağımızı şimdi burada gündeme getirilen görüşler, öneriler, eleştiriler doğrultusunda gözden geçireceğiz. Derli toplu bir şekilde inşallah en kısa zamanda öğretmen strateji belgemizi de açıklayacağız" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 19. Milli Eğitim Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement