AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "23 il için yatırım yapmak üzere müracaat edenlerin sayısı bin 200'ü aşmış durumda. Toplam yatırım miktarı da 20 milyar doları bulmuş vaziyette. Bu yatırımlar gerçekleşirse doğrudan 112 bin 400 vatandaşımız, gencimiz iş, AŞ sahibi olacak. Bunu etrafıyla düşündüğümüz zaman dolaylı katkıları da ele aldığımızda bu sayı 500 bini geçmiş olacak." dedi.
Yıldırım, parti genel merkezinde düzenlenen 115. Geni·şleti·lmi·ş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bugün, adım adım halk oylamasına giderken sahada ne yapacaklarını, milletle neler konuşacaklarını ayrıntısıyla ele alacaklarını söyledi.
Ayrıca AK Parti Siyaset Akademisini 28 ilde birincilikle bitirenlere sertifikalarını vereceklerini ifade eden Yıldırım, bu yıl 5 bin kişinin akademiyi başarıyla tamamladığını belirtti.
Yıldırım, akademide, 2008'den bugüne kadar 50 bin kişinin eğitim gördüğünü, kendisini geleceğe hazırladığını, AK Parti siyasetinin başarısının altında yatan önemli sebeplerden birinin de geleceğin siyasetçilerini yetiştiren bir okula sahip olmak olduğunu aktardı.
Akademi çalışmalarına katkı veren herkese teşekkür eden Yıldırım, " Türkiye'nin geleceğini inşa etmek için çıktığımız bu yolda 'ben de varım' diyen bütün kardeşlerimizi tebrik ediyorum,onları gönülden kutluyorum." diye konuştu.
"Hizmetleri ücretsiz devlet verecek"
Başbakan Yıldırım, dün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 ili ilgilendiren çok önemli, hayati bir adım attıklarını anımsatarak, bunun bir günde atılan tek bir adım olmadığını, projenin hazırlanması için önemli bir mutfak çalışması yapıldığını dile getirdi.
Proje için 28 Kasım-11 Ocak arasında bölgedeki yatırımcılarla görüşüldüğünü, onların taleplerinin dinlendiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
"Ortaya çıkan sonuç gayet memnuniyet verici. 23 il için yatırım yapmak üzere müracaat edenlerin sayısı bin 200'ü aşmış durumda. Toplam yatırım miktarı da 20 milyar doları bulmuş vaziyette. Bu yatırımlar gerçekleşirse doğrudan 112 bin 400 vatandaşımız, gencimiz iş, AŞ sahibi olacak.
Bunu etrafıyla düşündüğümüz zaman, dolaylı katkıları da ele aldığımızda bu sayı 500 bini geçmiş olacak. Sadece bu rakamlar, ön talep sırasında yapılan müracaatlardır. Program resmen dün başladı. Bu kapsamda yatırım yapan herkese fizibilite yapacağı yatırımla ilgili fizibilite hazırlama ve danışmanlık yapma gibi hizmetleri bedelsiz, ücretsiz devlet verecek. Daha doğrusu onlar her türlü fizibilite ve danışmanlık hizmetini piyasadan alacaklar, maliyetini biz karşılayacağız. Yatırımın kayda değer olup olmadığının anlaşılması için böyle bir çalışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Kullanılan kaynağın her kuruşunun nereye gittiğini, israf edilmediğini bilmek istiyoruz."
Yıldırım, ayrıca yatırım için arazi temininden başlayarak, arsa üzerine bina yapılması dahil destek vermeye devam edeceklerini, 10 milyona kadar olan sabit yatırım bedelini karşılayacaklarını ifade etti.
"Çağrı merkezleri bazı illerimizde en büyük işveren konumuna geldi"
Fabrika kurulduktan sonra işin bitmediğini, üretim tesislerini büyütmek, yenilemek, işini geliştirmek isteyenlere de bu bölgede yine destek verileceğini anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
"Fabrika kurulduktan sonra iş, içini donatmaya geldi. Alet, makine ne lazımsa, hangi işi yapacaksa onunla ilgili makine teçhizatı alımında da destek veriyoruz. Bu destek tabii faizsiz kredi şeklinde. İki yılı ödemesiz olacak, 4-6 yıl arasında ödeme değişecek. Burada önemli bir şey var. Eğer içerideki makineleri, tezgahları yurt içinden alırsa kredi süresi daha uzun, ödeme süresi de daha fazla. Böylece sadede Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun teşviki değil aynı zamanda oradaki fabrikalar için üretim yapan Orta Anadolu, Ege Marmara ve Akdeniz'deki üretim tesislerinin de bir anlamda bu teşviklerden yararlanmasını bu sistemle sağlamış oluyoruz. Bu desteklerin ardından sıra işletme desteğine. İşletme desteği de yine 4 yıl süreyle, bir yılı ödemesiz. İşletme süresinde, işletme kredisi olarak yatırımcılara temin edilmiş olacak. Bunlar üretim ve imalatla ilgili konular."
Yıldırım, ayrıca hizmet sektörüyle ilgili yatırım yapmak isteyenler için de benzer desteklerin olduğunu vurgulayarak, bu sektörde iki alanda destek sağlayacaklarına dikkati çekti.
Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Teşvik kapsamındaki illerde çağrı merkezi kurmak isteyenlere destek vereceğiz. İkincisi de, veri merkezi kurmak istiyorlarsa onlara da destek vereceğiz. Bu iki sektör çok önemli, gittikçe dünyada çok pazarı var, Türkiye'de yaygınlaşmaya başladı. Bakanlığım sırasında başlatmıştık, Anadolu illerinde çağrı merkezleri kurulmasını. Bugün 80 bin civarında bu sektörde çalışan gencimiz var. Genç kızlarımız, genç erkek kardeşlerimiz bu sektörde çalışıyorlar. Çünkü bu güzel bir sektör. Sermayesi de fazla yok, küçük bir yatırımla birçok insana kolayca iş bulabiliyorsunuz. Vatandaşın derdiyle dertleniyorsunuz, firmaların verdiği hizmetler nedir bunların tanıtımı olabiliyor. Bunlar, aktif, pasif şekilde sınıflandırılıyor. Bu çağrı merkezleri bazı illerimizde şu anda en büyük işveren konumuna geldi. O yüzden bu sektörü de desteklemeye devam edeceğiz."
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?