Bakan Avcı'dan Emekliler Derneği'ne Ziyaret - Son Dakika
Politika

Bakan Avcı'dan Emekliler Derneği'ne Ziyaret

Bakan Avcı\'dan Emekliler Derneği\'ne Ziyaret

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eskişehir Şubesi'ni ziyaret etti.

22.03.2014 16:11

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eskişehir Şubesi'ni ziyaret etti. Avcı, 65 yaşın üzerindekilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasına olanak tanıyan uygulamayla ilgili açıklama yaptı.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru ile bir araya gelen Bakan Nabi Avcı, işçi ve memur emeklilerine yapılan zamlardan bahsetti. Bakan Avcı, hükümetin emeklilerde de diğer çalışan ücretlerinde de her zaman alttaki dilimleri daha çok kollayan, yukarıdaki birimlere yaklaştırmaya çalışan bir sosyal adalet anlayışıyla hareket ettiğini belirtti. Bakan Avcı, "2002'de en düşük işçi emekli maaşı 257 lira, 2014'de 990 lira. Artış oranı yüzde 285. Yeter mi? Gönül çok daha fazlasını ister. Sadece emekli derneklerimiz değil, gönülde hükümet de onu ister ama imkanlar çerçevesinde bu önemli bir rakamdır. Memur emeklilerinde de 2002'de en düşük memur emeklisi maaşı 377 lira, 2014'de bin 311 lira. Yüzde 248 artış var. 2 milyona yakın emeklimiz bu durumdan yararlanmış oldu. İnşallah önümüzdeki dönemde de diğerlerindeki düzenlemeyi el birliği ile yine istişare ederek çözmek için elimizden geleni yapıyoruz, yaparız" şeklinde konuştu.

65 yaş ve üzeri kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanması konusunda açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, "O konuda sanki bu belediyelerin vatandaşa bir lütfuymuş gibi bir şeyler yapılıyor. Bu vatandaşın hakkı ve hükümet tarafından bu yasayla vatandaşlarımıza verilmiş bir hak. Hükümetin bir tasarrufu bu. Dolayısıyla bütün belediyeler bunu uygulamak zorunda. Toplu taşıma araçlarında, belediye otobüslerinde, halk otobüslerinde 65 yaş üzeri vatandaşlarımız sadece nüfus kağıtlarını göstererek toplu taşlıma araçlarından günün her saatinde ücretsiz olarak yararlanacak. Bu kadar da değil. Trenlerde yüzde 50, vapurlarda yüzde 50, uçaklarda ise yüzde 25 indirim uygulanıyor. Bunun için sadece nüfus kağıdınızı göstermeniz yeterli" dedi.

Belediyelerin bu konuda ulaşım kartı çıkarmasının kolaylık sağladığını da kaydeden Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Bu uygulama işin kolaylaşmasını sağlıyor. Belediyeler vatandaş otobüse binince nüfus kağıdına bakma derdi olmasın diye belediyelerin böyle bir kolaylık yapmasında yarar var. Başbakanımız belediyecilikten geldiği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ilk defa bayramlarda ücretsiz toplu taşıma uygulaması yapmıştı. O yüzden mahkemelik de olmuştu. Sonra o da düzeltildi. Bu iyi bir uygulama. Artık 65 yaş ve üzeri için her gün bayram."

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru, 2000 yılından sonra emekli olan kişiler için bir İntibak Yasası çıkarılması konusunda zaruret olduğunu belirtti. İşçi emeklileri ile memur emeklileri arasındaki tabanın gün geçtikçe açıldığını ifade eden Başkan Duru, "Temmuz ile aralık aylarındaki 6 aylık uygulamada 2014 yılında 3.27 uygulandı. Tabana 40-45 lira zam geldi. Memur emeklisine de 5510 Sayılı Yasa'ya değil de memur emeklisinin sözleşmeden almış olduğu haklar Anayasal referandumda doğrudan doğruya yetki verildi. Memur sendikalarının da sözleşmeden almış olduğu hakları uyguladı. Şu anda 140 lira ila 150 lira gibi bir artış sağlandı. Bize de 30 ila 40 lira gibi bir artış yapıldı. Burada 10 milyon 6 bin 448 tane emeklinin içerisinde 9 bin 640 tanesi bu konudan biraz rahatsız. Bu konuda sizlerden bir müjde bekliyoruz" dedi.

Duru ayrıca, işçi ve memur emeklilerinin sorunları hakkında bilgi vererek görüş ve önerilerini yöneltti.

Ziyarete AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan, partililer ve dernek üyeleri katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Avcı'dan Emekliler Derneği'ne Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement