Bakan Davutoğlu, Dış Gelişmeleri Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Bakan Davutoğlu, Dış Gelişmeleri Değerlendirdi

Bakan Davutoğlu, Dış Gelişmeleri Değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz tüm taraflarla terör tehdidinin ortadan kaldırılması için sadece Türkiye'de değil; Kuzey Irak'ta da, tüm bölgede de, Orta Doğu bölgesinde huzurun hakim olması için elimizden gelen çabaları sürdüreceğiz" dedi.

12.06.2012 14:35

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz tüm taraflarla terör tehdidinin ortadan kaldırılması için sadece Türkiye'de değil; Kuzey Irak'ta da, tüm bölgede de, Orta Doğu bölgesinde huzurun hakim olması için elimizden gelen çabaları sürdüreceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki gelişmeleri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin PKK'nın ateşkes ilan etmesi konusundaki girişimlerde bulunmasını değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan ile kendi talebi üzerine yaptığı telefon görüşmesinde Suriye'deki son gelişmelerini değerlendirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Bazı diplomatik insiyatifler gelişmesi hususunda hem kendi kanaatlerini aktardı hem de bizim kanaatimizi sordu. Geçen hafta 14 bakan arkadaşın katılımıyla Suriye'nin Dostları Grubu'na mensup gerek bölgeden, gerekse Güvenlik Konseyi ve Avrupa ülkelerinden oluşan 14 bakan arkadaşlarımızla bir istişare yapmıştık. Ben de kendisine bu istişareyle ilgili bilgi aktardım ve her tür yeni insiyatife, çözüm bulacak, kanı durduracak her türlü yeni girişime olumlu baktığımızı söyledim. Sayın Annan'ın veya Birleşmiş Milletler'in yapacağı girişimlerinde bu çerçevede değerlendireceğimizi de ifade ettim. Ancak bu yeni girişimlerin daha önceki girişimler gibi Suriye rejimine daha çok insanın öldürülmesine sebep olacak katliamların yapabilmek için zaman tanımaması gerektiğini, bu girişimlerin sonuç alıcı nitelikli olmasını ve mutlaka somut adımları içermesi ve daha önce 6 maddelik planın kayıtsız şartsız en kısa sürede bir takvim içerisinde temin edilmesinin önemini vurguladım. Her an, her gün Suriye'den daha fazla katliam, daha çok ölüm haberleri geliyor. Bizim için, Suriye'yi ezeli ve ebedi kardeş gören Türkiye için gerçekten ıstırap verici gelişmeler o bakımdan bir taraftan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdindeki faaliyetlerini takip ediyoruz" diye konuştu.

Geçen hafta Çin Dışişleri Bakanı ile yine Suriye konusunda görüşme yaptığını, ayrıca önümüzdeki hafta sonu İstanbul'da Suriye Ulusal Konseyi ve Suriye muhalefetinin geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Halkın güven duyacağı, halkın güvenlik yapılanması içinde kendisini huzur içinde bulacağı herhangi bir görev değişimi kabul edilecek bir adım olur. Bu çerçevede maalesef Sayın Esad1.5 yıla yakın sürdürdüğü tutumuyla halk nezdindeki güvenilirliğini önemli bir ölçüde kaybetmiştir. Özellikle son katliamlar sonrasında. Bu tarz bir görev değişikliği de dahil olmak üzere geçiş sürecinin süratle devreye sokulması tabii ki olumlu bir süreci başlatabilir" şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin PKK'nın ateşkes ilan etmesi konusunda görüşmelerde bulunmasını değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bizim tabi Kuzey Irak'taki, Irak'taki bütün yöneticilerden beklediğimiz PKK terörünün bir an önce durdurulması yönünde somut adımlar atılmasıdır. Bu çerçevede Sayın Talabani eğer Irak Cumhurbaşkanı olarak lider olarak bu konuda adımlar atarsa olumlu karşılarız. Ancak bu adımlar Kuzey Irak'taki PKK varlığını sona erdirmesi yönünde somut adımlar olması lazım. Ancak o zaman daha kapsamlı bir şekilde önemli bir ifade eder. Biz tüm taraflarla terör tehdidinin ortadan kaldırılması için, sadece Türkiye'de değil, Kuzey Irak'ta da, tüm bölgede de, Orta Doğu bölgesinde huzurun hakim olması için elimizden gelen çabaları sürdüreceğiz."

12-22 Haziran Uluslar arası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri için helikopterle Amasya'ya gelen Bakan Davutoğlu, kendisini karşılayan Vali A. Celil Öz, AK Parti Amasya Milletvekilleri Naci Bostancı ve Avni Erdemir. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve AK Parti genel başkan danışmanı Akif Gülle ile birlikte Kurtboğan Camisi'ni gezip, yetkililerden bilgiler aldı. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Davutoğlu, Dış Gelişmeleri Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement