Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin en yumuşak karnının cari açık olduğunu ifade ederek, "Bu yıldan itibaren yüzde 7,4'den 6,2'lere inme hedefimiz var. Bu yıl inşallah 6'nın altına düşürebiliriz" dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül başkanlığında toplandı.
Zeybekci, komisyon üyelerine kadın istihdamının artırılmasıyla ilgili bakanlığının yaptığı çalışmalar ve ekonomideki gelişmelere ilişkin bilgi verdi.
Bakanlığının yurt içi ve yurt dışında 2 bin 400 çalışanının bulunduğunu belirten Zeybekci, bunun yüzde 43'ünün kadın, yüzde 57'sinin erkek olduğunu söyledi. Zeybekci, kadın yöneticilerde ise bu oranın yüzde 31 olduğunu kaydetti.
-"Patronu eşim"
İhracatçılar Birliği Başkanlığı, belediye başkanlığı görevlerinde bulunduğunu dile getiren Zeybekci, yaklaşık 800 çalışanın bulunduğu şirketlerinin şu andaki patronunun eşi olduğunu anlattı. Zeybekci, "Eşim, birçok alanda benden çok daha iyi şekilde o işleri aldı, götürüyor. Hem annelik yapıyor hem de o işleri yürütüyor" dedi.
Türkiye'nin yeni sanayileşmeye başlayan bir ülke olduğunu dile getiren Zeybekci, en köklü, 100 yaşında olan şirketlerin bir elin parmağını geçmediğini söyledi. Zeybekci, eğitim seviyesi yüksek, dil bilen, dünyayla fikir ve ticari anlamda alışverişe başlayan ikinci neslin yeni yeni ortaya çıktığını anlattı.
Zeybekci, Türkiye'nin 1980'de 2 milyar dolar ihracat, 2,5 milyar dolar ithalatla toplamda 4,5 milyar dolar dış ticaret hacminin bulunduğunu anımsatarak, sadece Gaziantep'in 2013'deki ihracatının 6 milyar doları geçtiğini belirtti.
Turgut Özal'ın, "Türkiye'de ihracatı 5 milyar dolara çıkaracağız" dediğinde, "Böyle bir hayalcilik olur mu" diye eleştirildiğini kaydeden Zeybekci, şöyle devam etti:
"1980'den bugüne kadar yani 152 milyar dolar ihracata, 50 milyar dolar dış hizmet gelirlerine, toplamda 450 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmine gelene kadar Türkiye, edilgen ekonomi oldu. Edilgen ekonomiden kastım, herşeyin başkaları tarafından kontrol edildiği, teknolojisini başkalarının ürettiği, buluşlarını, patentlerini başkalarının aldığı, hammaddesini, enerji imkan ve kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim ağlarını başkalarının belirlediği, kontrol ettiği bir ekonomide Türkiye, sanki iki tarafı kontrol vanası başkalarının elinde olan bir borunun içinde fason üretici olarak buraya geldik. Geldiğimiz aşama küçümsenecek aşama değildir."
-"Edilgen ekonomi şartlarında yürümek mümkün değil"
Zeybekci, Türkiye'nin Atatürk'ün koyduğu muasır medeniyet hedefine ulaşmak üzere, ilk kez bu hedefi Resmi Gazete'de yayımlayarak, milli belge haline getirdiğini anlattı.
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin hedefe ulaşmak için şu ana kadar geldikleri edilgen ekonomi şartlarıyla yürümelerinin mümkün olmadığını belirtti.
Türkiye'nin bugüne kadarki tüketim alışkanlıklarını hep başkalarının belirlediğini ifade eden Zeybekci, gittiği Katar, Kuveyt, İran, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar'da Türkiye'nin her şeyiyle takip edildiğini, örnek alındığını anlattı. Zeybekci, tüketim alışkanlıklarını belirlemede bunun çok büyük avantaj olduğunu vurgulayarak, bu coğrafyada tüketim ağlarında egemen olabileceklerini söyledi.
-"Türkiye, hafif ateşlendi"
Zeybekci, Türkiye'nin, Mayıs 2013'te ekonomik göstergeler anlamında bugüne kadar yaşadıkları en muhteşem göstergeleri yaşadığını bildirdi.
Türkiye'de, Mayıs 2013'te yaşadığı olumlu havadan sonra istenmeyen olayların olduğunu ifade eden Zeybekci, "Türkiye bir nezle oldu, hafif ateşlendi. Virütük bir hastalıktan dolayı. Bu süre içinde kendi kendine halledeceği bu hastalığı da 17 Aralık süreciyle sonra 25 Aralık, 28 Ocak'ta Merkez Bankası'nın biraz orantısız güç kullanarak uyguladığı faiz oranlarını yükseltmesiyle Türkiye, birazcık tedirginlik yaşadı. Uluslararası piyasada, kendi iç piyasasında, tüketimde tedirginlik, alışverişte durgunluk yaşadı. Ama sadece erteledi. Türkiye tüketimle ilgili tüm hedeflerini sadece erteledi, yatırımla ilgili taleplerini, hedeflerini bir süreliğine erteledi."
Ocak ayı işsizlik oranının yüzde 10,1 olduğuna işaret eden Zeybekci, bunun son 10 yılın en iyi ocak ayı rakamı olduğunu belirtti.
Zeybekci, cari açığın ilk üç ayda ortalama yüzde 26 daraldığını bildirerek, şöyle devam etti:
"Yıl sonunda beklentimiz olan, -geçen yıl 62 milyar dolar civarındaydı- bu yıl 52 milyar dolar beklentimiz var. Bu 50 milyar doların altına gözle görülür şekilde düşeceğini bekliyoruz. Şu anda yakaladığımız trendle, ihracatımızın artış oranına göre bizim beklentimizi yüksek şekilde destekliyor. İhracatımız ilk üç ayda ortalama yüzde 6 arttı. Nisan ayında ihracatta yüzde 12-15 aralığında artışı yakalayabilecek durumdayız, gösterge öyle. İnanıyorum yüzde 15'in üzerine çıkacağız. Büyüme hedeflerimizin de bu kapasite kullanımlarıyla ve ihracat oranlarıyla beklenen yüzde 2,5 hedefi kesinlikle yüzde 4'ün üzerinde olacaktır.
Türkiye'nin en yumuşak karnı cari açıktır. Geliri ile gideri arasındaki farkı bir an önce giderebilmeli ki yatırım yapabilir hale gelmeli. IMF'nin verdiği Türkiye'nin cari açıktaki dünyadaki sıralamasında, dalgalı olarak ilk on içindeyiz Bu yıldan itibaren yüzde 7,4'ten 6,2'lere inme hedefimiz var. Bu yıl inşallah 6'nın altına düşürebiliriz." - TBMM
Son Dakika › Politika › Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?