Erdoğan Ponta Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Erdoğan Ponta Ortak Basın Toplantısı

Erdoğan Ponta Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Erdoğan: (1) "Avrupa Birliğinde vize konusunda Latin Amerika ülkelerine dahi tanınan imkanların Türkiye'ye tanınmaması ayrı bir bizim için sıkıntı vesilesi. Gerçi şu anda ciddi gelişmeler var, olumlu gelişmeler var. Ama inanıyorum ki Romanya bu konuda verdiği destekle bu süreci daha da güçlendirecektir, daha da hızlandıracaktır" "Suriye'yi, Mısır'ı konuştuk ve bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir. Demokrasinin egemen olduğu bir dünya için el birliği yapmamızın gereği üzerinde ısrarla durduk. Gerek kimyasal gerekse konvansiyonel silahlara karşı müşterek adım atmamız konusunda mutabakatımızın olduğunu görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir"

19.09.2013 19:20

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa Birliğinde vize konusunda Latin Amerika ülkelerine dahi tanınan imkanların Türkiye'ye tanınmaması ayrı bir bizim için sıkıntı vesilesi. Gerçi şu anda ciddi gelişmeler var, olumlu gelişmeler var. Ama inanıyorum ki Romanya bu konuda verdiği destekle bu süreci daha da güçlendirecektir, daha da hızlandıracaktır" dedi.

Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin, dost ve müttefik Romanya ile 135 yıllık, diplomatik temaslar noktasında geçmişinin bulunduğunu söyledi.

Diplomatik ilişkilerin kuruluşunun yıl dönümünü kutladıklarını anlatan Erdoğan, "Günümüzde stratejik ortak ve müttefik olan ülkelerimiz, siyasetten ekonomiye, tarımdan kültüre, enerjiden savunmaya kadar çok çeşitli alanlarda fevkalade yakın bir iş birliği içerisinde. Tabii iki ülke olmak suretiyle de geleceğe bakışımızla örtüşen geniş anlamda bir yapının olduğunu, bir mutabakatın olduğunu çok açık ve net bu görüşmemizde, çalışmamızda da tespit ettik" diye konuştu.

Romanya'nın aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine güçlü ve koşulsuz destek verdiğini ifade eden Erdoğan, bu ülkenin desteğini anlamlı bulduklarını ve memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Erdoğan, Türkiye'nin, Romanya ile geçen yıl itibarıyla 6 milyar dolara ulaşan ticaret hacmine sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ama bugün yaptığımız çalışmalarda en kısa zamanda 10 milyar hedefini yakalayalım kararlılığını müşterek olarak ifade ettik. Öte yandan, Romanya'da 7 bin civarında firmamız bulunuyor. Bu firmalar, çok çeşitli sektörlerde Romanya'da faaliyet gösteriyor. 2007'de Romanya'ya yaptığım ziyarette, ticaret hacmimizi o zaman da 10 milyar dolara ulaştırma noktasındaki iddiamızı, kanaatimizi ortaya koymuştuk. Bugün ise nota teatisi yoluyla hayata geçirmekte olduğumuz Romanya'nın iş adamlarımıza 5 yıla kadar çok girişli vize ita etme uygulamasının bu hedefe ulaşmasında çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum."

Romanya ile çok güçlü sosyal ve kültürel bağların bulunduğunu dile getiren Erdoğan, Romen makamlarının yapıcı tutumları sayesinde yaklaşık 18 bin vatandaş ve 70 bin civarındaki soydaşın bu ülkede barış ve huzur içinde yaşadıklarını söyledi.

Erdoğan, Bükreş ve Köstence'de faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri ile İstanbul'daki Dimitri Kantemir Kültür Merkezinin de halklar arasındaki dostluk ilişkilerinin pekiştirilmesine büyük katkılarda bulunduğunu vurguladı.

- "Suriye ve Mısır'ı konuştuk"

Görüşmede, başta ikili ilişkiler olmak üzere bölgesel ve uluslararası pek çok meseleyi ele aldıklarını dile getiren Erdoğan, "Suriye'yi, Mısır'ı konuştuk ve bu konularda da bakışımızın örtüştüğünü görmek ayrıca bizleri memnun etmiştir. Demokrasinin egemen olduğu bir dünya için el birliği yapmamızın gereği üzerinde ısrarla durduk. Gerek kimyasal gerekse konvansiyonel silahlara karşı müşterek adım atmamız konusunda mutabakatımızın olduğunu görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir" diye konuştu.

Erdoğan, ilerleyen dönemde iş birliğini daha da pekiştirmek, bölgedeki barış ve istikrara katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmaların devamının geleceğe bakışlarını daha da güçlendireceğine inandığına değinerek, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasındaki ikili ve çok taraflı platformlardaki işbirliğinin çok daha ileri noktalara taşınması konusunda özellikle kendilerinden şunu da rica ettim. O da şu; bildiğiniz gibi Avrupa Birliği'nde vize konusunda Latin Amerika ülkelerine dahi tanınan imkanların Türkiye'ye tanınmaması ayrı bir bizim için sıkıntı vesilesi. Gerçi şu anda ciddi gelişmeler var, olumlu gelişmeler var. Ama inanıyorum ki Romanya bu konuda verdiği destekle bu süreci daha da güçlendirecektir, daha da hızlandıracaktır. Böylece Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde müzakereci bir ülke olması hasebiyle bu vize hakkını kendisine verilmesi suretiyle gerek iş adamlarımız gerek halklarımızın özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerine giriş çıkışları, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de halklarımızın kaynaşması bakımından çok büyük sinerji meydana getirecektir. Ticari noktada çok ciddi sıçramalara vesile olacaktır."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan Ponta Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement