Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Eski üniversite anlayışını bir kenara koymalıyız. Yani etrafını yüksek duvarlarla örmüş, toplumdan, ekonomiden, hayattan kopuk bir üniversitenin takdir edersiniz ki kalkınmaya çok fazla bir faydası olmuyor" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Karabük Üniversitesini ziyaret etti. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, idari personel, öğrenciler ve Bayan Ana Mehteran takımı tarafından Rektörlük binası önünde karşılanan Bakan Yılmaz, Bayan Ana Mehteran takımının hazırladığı gösteriyi izledi.
Prof. Dr. Uysal, Türkiye'nin hızla gelişen üniversitesi olduklarını söyleyerek, "2007 yılında bir bozkırın üzerine kurulan Karabük Üniversitesi bugün 2013 ÖSYM verilerine göre 187 üniversite içerisinde 322 bin 922 öğrencimizin tercihi ile Türkiye'nin 7. tercih edilen üniversitesiyiz. Lisans seviyesinde 7 bin 555 öğrenci alarak Türkiye'nin 7. büyük üniversiteyiz. Toplamda meslek yüksekokulları ile birlikte 12 bin 500 civarında öğrenci alarak ve Türkiye'nin 10. büyük üniversiteyiz. Bütün bölümlerimizde İngilizce Hazırlık Sınıfımız bulunmaktadır. Beş yıl sonra hiçbir bölüm açmasak ve kontenjanımızı artırmasak bile 60 bin öğrenciyi geçmiş olacağız" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Karabük Üniversitesinin çok etkileyici bir gelişme gösterdiğini söyleyerek, "Üniversiteler ilk kurulduğu zaman bazıları buraların tabela üniversiteleri olacak gibi eleştiriler yapmışlardı. Bunu diyenlere bugün Karabük Üniversitesini gelip gezmelerini tavsiye ederim. Üniversitemiz bu kadar kısa sürede olağan üstü bir atılım gösterdi. Sadece fiziki yapılaşma değil, akademik kadrolarında, sosyal donatılarında, araştırma alt yapısında, öğrenci sayısında ve profilinde gerçekten çok önemli bir ilerleme sarf etti. Bizim uluslararası alanda bir ölçütümüz var. Bir şehirde, bir yerleşim yerinde öğrenci sayısı nüfusun yüzde 10'unu bulduğu zaman oraya 'Öğrenci Şehri' diyoruz. Bugün gördüm ki Karabük her şeyi ile bir üniversite şehri haline gelmiş. Artık şehrin genelini planlarken artık buraya üniversite ile birlikte planlamamız gerekiyor. Üniversitenin gelişim strateji ile şehrin kalkınma ve gelişim stratejisi ve kaderleri artık iç içe. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bir taraftan şehir üniversite ile kalkınırken üniversite de şehri kalkındırmalıdır. Sadece sayı yeterli değil, sayı çok önemli ama sayınında ötesinde üniversite-sanayi işbirliği, üniversite-toplum işbirliği, üniversite-yerel yönetim işbirliği bütün bunlar gerçekten çok önemli. Bunları yaptığımız zaman burada yüzlerce, binlerce teknik kadromuz var. Bunlar proje ürettikçe, sorunlara çareler düşündükçe, çeşitli organizasyonlara, faaliyetler yaptıkça Karabük daha bir zenginleşecek, gelişecek ve kalkınacaktır. Ben üniversitelerin üç işlevi olduğunu düşünüyorum. Bir tanesi eğitim, diğeri araştırma, üçüncüsü de kalkınmadır. Üniversiteler sadece eğitim kurumu veya araştırma kurumu değil. Onlar elbette çok önemli her şeyden öncedir ama bir taraftan da üniversitelerin kalkınmada lokomotif bir kurumun olduğunu ben vurgulamak işitiyorum. Özellikle bu tür bölgelerimizde, belli ölçekteki bölgelerimiz bütün yörenin ve bölgenin kalkınmasında lokomotif kurum üniversitededir. Ama burada o eski üniversite anlayışını da bir kenara koymalıyız. Yani etrafını yüksek duvarlarla örmüş, toplumdan, ekonomiden, hayattan kopuk bir üniversitenin takdir edersiniz ki kalkınmaya çok fazla bir faydası olmuyor. Belki iyi bir eğitim verebilir, araştırmalar yapabilir ama çevresi ile iyi ilişkiler kurmayan, açık olmayan, girişimci olmayan bir üniversitenin kalkınmaya sağlayacağı katkılarda sınırlı olacaktır. Ama Karabük Üniversitemiz bu açıdan da gerçekten çok taktir ettiğimiz bir üniversitemiz" dedi.
KARDEMİR ile üniversitenin çok güzel bir sanayi üniversite işbirliği içinde olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, "Bu araştırma alt yapısı ile üniversitemiz sadece eğitim kalitesini, araştırma kalitesini artırmıyor aynı zamanda buranın sanayisinin katma değerini yükseltecek çok ciddi bir alt yapıyı oluşturuyor. Bugün ki dünyada da artık kalkınmanın anahtarı bilgi ve teknolojidir. En önemli ham maddemiz bilgi ve teknolojidir. Daha fazla katma değeri yüksek ürünler yapmak, yenilikçilik yapmak, girişimciliği geliştirmek, bütün bu noktalarda üniversitelerimizin hayati bir rolü olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Burada atılan adımları da ayrıca takdir etmek işitiyorum. Üniversite hem büyüdü hem de derinleşti. Önümüzdeki dönemde bu derinleşme sürecinin de ben daha köklü hale geleceğine yürekten inanıyorum. Bir tarafta yapacağı projeler, bir tarafta TÜBİTAK ile diğer kurumlar yapacağı çalışmalar, Kalkınma Ajansımızla, yurt dışından kaynak temin edip bu bölgeye taşımada ve daha birçok konuda üniversitemizin sürükleyici, lokomotif bir rol olacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, daha sonra kendi adına üniversitenin botanik bahçesine ağaç dikerek, Kampüs alanı ile Demir Çelik Enstitüsünü gezdi. - KARABÜK
Son Dakika › Politika › Kalkınma Bakanı Yılmaz Kbü'yü Ziyaret Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?