Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Larov, "Bölgedeki en etkili ülkelerden biri olan İran'ın Cenevre-2 Konferansında bulunması çok önemli" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere dün gece Tahran'a gelen Lavrov, bugün İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüştü.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenleyen bakanlar, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve bölgesel işbirlikleri, özellikle Suriye, Afganistan ve Irak başta olmak üzere bölgesel sorunlar, Hazar Denizi ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin görüşmede ele alındığını kaydetti.
İran ile Rusya arasındaki ilişkilerin ortak menfaatlerle uluslararası istikrarın ve güvenliğin temini üzerine kurulu olduğunu ifade eden Zarif, "5+1 ülkelerinin en önemli üyesi ve İran'ın yakın dostu olan Rusya'nın müzakerelerdeki rolü çok önemliydi. Ülkem ve şahsım adına Sayın Lavrov'a öncelikle Rusya'nın müzakerelerdeki olumlu etkisinden ve Suriye'ye yönelik bölgeyi buhrana sürükleyecek bir dış askeri müdahalenin önlenmesi konusunda gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu konuda İran ile Rusya arasında iyi bir işbirliği mevcut. Bölgemizdeki barış ve güvenlik uluslararası istikrarın da sağlanmasına yardım edecek" diye konuştu.
Zarif, bir gazetecinin Rusya ile İran arasında Buşehr nükleer santrallerine yeni üniteler inşa edilmesi konusunda bir anlaşma olup olmayacağı hakkındaki soruyu, "Rusya ile nükleer santraller ve reaktörler konusunda olumlu görüşmeler gerçekleşti ve bazı noktalarda anlaşmaya yaklaşıldı. İran ile Rusya arasında nükleer alandaki işbirliğinin tarihçesini göz önünde bulundurduğumuzda bu alanlarda yapılacak işbirliklerinde önceliğimiz Rusya olacaktır. Mevcut işbirliğini arttırarak çeşitli enerji kaynakları elde edebiliriz" şeklinde cevapladı.
Tahran ziyaretini ve Dışişleri Bakanı Zarif ile gerçekleştirdiği görüşmeyi, İran ve Rusya liderlerinin Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaptıkları toplantının bir devamı olarak niteleyen Lavrov, görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği seviyesinin tüm alanlarda yükseltilmesi konusunda mutabık kalındığını dile getirdi.
"Karşımızda ekonomik ilişkilerimizi arttırmak ve geliştirmek için oldukça verimli bir manzara var" diyen Lavrov, iki ülke arasında kurulan ortak ekonomik komisyonun 11. oturumların en kısa zamanda başlaması konusunda anlaşmaya varıldığını ifade etti.
Görüşmede, Cenevre'de sağlanan nükleer anlaşmanın sonuçlarını değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Lavrov, "Tüm tarafların anlaşmayı uygulamaya geçirmesi konusunda hem fikiriz. Bu sorunu tam olarak çözülmesi ve nihai anlaşmanın sağlanması için ileriki aşamaya geçmeli, oldukça hızlı ve hedefe odaklı çalışmalıyız" dedi.
-Suriye sorunu ve Cenevre-2 Konferansı-
Suriye ve Kuzey Afrika'da yaşanan şiddet olaylarına değinen Lavrov, "Sorunları çözmek için şiddete başvurmak kabul edilemez. Suriye'deki mevcut durumdan endişeliyiz. Ülkede akan kanın durdurulması, ülkenin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasını sağlayacak tüm çözümleri destekliyoruz. Suriye'deki tüm dini ve etnik grupların eşit haklara sahip olduklarına ve siyasi çözüm sürecinde yer almaları gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
Suriye'deki krizin çözümü için 22 Ocak'ta yapılması beklenen Cenevre-2 Konferansında, Suriyeli tüm tarafların ve olumlu bir sonuç elde edilmesine katkı sağlayabilecek tüm diğer ülkelerin bulunması gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Şüphesiz bölgedeki en etkili ülkelerden biri olan İran'ın Cenevre-2 Konferansında bulunması, bu bağlamda Tahran'ın konferansa davet edilmesi çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Görüşmede ele alınan diğer konulara da değinen Lavrov, şunları kaydetti:
"Afganistan ve Irak'taki şiddet olaylarının durdurulması ve bu ülkelerde emniyetin sağlanması konusu oldukça önemli. Afganistan'da terör ve uyuşturucu madde tehdidi devam ediyor. Irak'ta da aynı şekilde. Sadece içinde bulunduğumuz yıl 7 bin kişi terör olaylarında hayatını kaybetti ve bu, Afganistan'daki terör olaylarında ölenlerin sayısından daha fazla. Bu tehditleri ortadan kaldırmaları ve barış içerisinde yaşayabilmeleri için komşularımıza yardım etmeliyiz. İran ve biz Irak'ta istikrarın sağlanması için yardımda bulunmaya hazırız. İran ile bölgesel konulardaki fikir birliğimiz ve iki ülke arasındaki iyi ilişkiler bir diğer ülkenin aleyhine değildir. Aksine biz diğer ülkelerin de bu olumlu ve yapıcı işbirliği sürecine dahil olmalarını umuyoruz."
Son Dakika › Politika › Lavrov Zarifi görüşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?