Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, "Türkiyemiz taklit olmayan, toplumun ruh köküne, manevi ve milli değerlere dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, tarihi köklerimize ve içtimai yağımıza uygun, günün şartlarına cevap veren, özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte bir Anayasa'ya kavuşacaktır" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay Başkanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu bütçeleri görüşüldü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu milletvekillerine sunum yaptı.
TBMM Başkanı Kahraman, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya acilen ihtiyacı olduğunu belirterek şunları dedi:
"1982 Anayasası gerek hazırlanış şartları gerekse hedeflediği ve yol açtığı sonuçlar itibariyle Türkiye'ye yakışmamaktadır. Bu konuda siyasal partilerin, akademik camianın ve iş dünyasının ortak şikayet ve duyarlılıklara sahip bulunduğu herkesin malumudur. Toplumda, ülkenin yeni bir Anayasa ihtiyacının bulunduğu yönünde genel bir uzlaşma mevcuttur. İnancım odur ki, Türkiyemiz taklit olmayan, toplumun ruh köküne, manevi ve milli değerlere dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, tarihi köklerimize ve içtimai yağımıza uygun, günün şartlarına cevap veren, özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte bir Anayasa'ya kavuşacaktır. anayasamızın toplumumuzun ve devletimizin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir Anayasa olmuş hususunda genel bir mutabakat ve uzlaşma ortaya çıkmış bulunmaktadır."
Kahraman, 25. Yasama dönemine ilişkin bilgi vererek, "Başkanlığa 19 kanun tasarısı ve 605 kanun teklifi sunulmuştur. Komisyonlar kurulamadığını görüşülmeyen bu kanan tasarısı ve teklifleri, dönem sonunda hükümsüz kalmışlardır. Bin 471 yazılı soru önergesi verilmiştir. Bunların beşi Gelen Kağıtlar Listesi'ne girmeden geri alınmış, 53'ü Anayasa ve İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığından iade edilmiş, 11'i mükerrer edildiğinden işleme konulmamıştır" ifadelerini kullandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2014 yılı gerçekleşmelerinden bahseden Kahraman, "2014 yılı bütçemiz 774 milyon 393 bin Türk Lirası olarak kanunlaşmış, yıl içinde yapılan aktarmalarla birlikte 779 milyon 516 bin Türk Lirası olmuştur. Yıl sonu itibariyle bu rakamın 689 milyon 220 bin Türk Lirası harcanmış, yaklaşık yüzde 89 oranında bir gerçekleşme sağlanmıştır" şeklinde konuştu. Kahraman, şunları kaydetti:
"2016 yılı bütçe teklifimiz ise, 2015 yılı Ekim ayında Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na gönderilen teklifte herhangi bir değişiklik yapılmaksızın 840 milyon 29 bin Türk Lirası olarak Komisyona sunulmuştur. Bütçe teklifimizin dağılımına bakıldığında; personel giderleri yüzde 58, Sosyal Güvenlik Prim Giderleri yüzde 7,5, mal ve hizmet alım giderleri yüzde 15,8, vadi transferler yüzde 13,1, sermaye giderleri yüzde 5,4, sermaye transferleri ise binde 2 oranında ağırlığa sahiptir. Ayrıca TBMM bütçesi içinde Kamu Denetçiliği Kurumu bütçesine hazine yardım olarak 19 milyon 68 bin Türk Lirası pay ayrılmıştır. Bu tutar bütçemizin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturmaktadır."
CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Türkiye'nin 10 Ağustos 2014 tarihinde doğrudan halkın oylarıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmalarını bu çerçevede yürüttüğünü belirterek, "Seçimin ardından Türkiye'nin pek çok alanda bir süredir yaşadığı yapılanma süreci, Cumhurbaşkanlığı'nda da başlatılmıştır. Gerek teşkilat yapısının reorganizasyonuyla gerek yürürken çalışmaların kapsamının ve hedef kitlelerinin genişlemesiyle, Cumhurbaşkanlığı yeni bir çalışma dönemine girmiştir. Bu dönemde sayın Cumhurbaşkanı'mızın, Anayasa'da belirtilen görenlerinin yanında geniş toplum kesimleriyle kurduğu samimi ilişki, Cumhurbaşkanlığı faaliyetlerinde de kendini göstermiştir" ifadelerini kullandı.
"Dünyanın, bölgenin ve ülkemizin tarihi nitelikte gelişmeler ve çok ciddi sorunlar yaşadığı bir dönemde, Türkiye'de bu şekilde güçlü bir Cumhurbaşkanı tarafından yönetiliyor olması, devletimiz ve milletimiz adına büyük bir kazançtır" diyen Kasırga, Cumhurbaşkanlığı'nın 2016 bütçesine ilişkin olarak şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanlığı'nın 2016 bütçesi için öngörülen miktar, 434 milyon 96 bin olarak tespit edilmiştir. Bu bütçenin 83 milyon 943 bin lirası personel giderleri, 6 milyon 760 bin lirası Sosyal Güvenlik prim giderleri, 165 milyon 393 bin lirası mal ve hizmet alım giderleri, 8 milyon lirası cari transfer ödeneği ve 170 milyon lirası da sermaye ödeneği olarak belirlenmiştir. Bu bütçe ile Cumhurbaşkanlığı, Anayasa'da belirtilen ve milletimizin kendisinden beklediği görevleri layıkıyla yerine getirmenin çabası içindedir."
Sayıştay Başkanı Recai Akyel, 2014 yılı denetim programı dahilinde 5018 sayılı kanun genel yönetim kapsamında 482 kurumun denetlendiğini belirterek, "Bütçe büyüklükleri itibariyle genel bütçeli idareler yüzde 99,79, üniversiteler yüzde 100, bütçenin diğer idareleri yüzde 100, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar yüzde 100, İl Özel İdareleri yüzde 100, Büyükşehir Belediyeleri yüzde 100, Büyükşehir'e bağlı İdareler yüzde 94 denetlenmiştir. 2015 yılında Dışişleri Bakanlığı'nın 14 misyon ve şefliğinin mali işlem ve prosedürleri, yurt dışı teşkilatlarını yerinde incelemek dahilinde 28 meslek mensubumuz tarafından incelenmiştir" diye konuştu.
Akyel, 2014 yılı Kesin Hesabı ile bilgi vererek, "Ödenek 175 milyon 493 bin 340 lira, harcama 151 milyon 161 bin 108 lira, gerçekleşme oranı yüzde 86.13. 2015 yılı 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle 186 milyon 372 bin 500 harcama 175 milyon 99 bin lira 416. Gerçekleşme oranı 93.95. 2016 bütçe teklifimiz 225 milyon 656 bin 500 lira olup, 146 792 bin lirası personel giderleri, 17 milyon 2 bin Sosyal Güvenlik Kurum giderleri, 46 milyon 751 bin lira mal ve hizmet giderleri, 761 bin 540 lirası cari giderler, 14 milyon 250 bin lira sermaye gelirlerinde oluşmaktadır" şeklinde konuştu.
Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu, kurum hakkında bilgi vererek, "İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı ile UNDP'nin önderliğinde yürütülen projemiz devam etmektedir. Üç yolda kurumumuza 19 bin 332 başvuru yapılmıştır. Bu yıl başvuru sayısı bu yıl 6 bin 55'i bulmaktadır. 2016 yılı bütçe giderlerinde personel giderleri yüzde 52, sosyal güvenlik primleri yüzde 7, mal ve hizmet giderleri yüzde 35, cari transferler yüzde 1 olarak planlanmıştır" ifadelerini kullandı. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Plan ve Bütçe Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?