CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Soma'da meydana gelen faciayla ilgili, "Görevlerini yapmayan şirketle birlikte denetim görevini layıkıyla yapmayan devlet de sorumludur. Hiç kimse bunu kader kavramıyla geçiştiremez. Böyle bir hakka da sahip değildir" dedi.
Soma'dan gelen 10 maden işçisi, TBMM'de CHP Grup Başkenvekili Akif Hamzaçebi ile görüştü. Görüşmeye AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Sakine Öz ve Hasan Ören de katıldı.
Madenciler adına söz alan Tevrat Cün, kaza sonrasında olay yerinde olduğunu, kurtarma ekibinde görev aldığını belirterek, "Çözüm bulana kadar yolumuza devam edeceğiz. Orada nasıl ki o arkadaşlarımızı, şehitlerimizi madenciler çıkardıysa bunu da madenciler olarak biz kendimiz halletmek istiyoruz. Medet siz sizsiniz" dedi.
Eren Malkoç ise bundan kardeşçe ve hakça bir paylaşım istediklerini ifade ederek, işyerlerindeki güvenlik tedbirlerinin en üst düzeye çıkarılmasını istedi. Malkoç, şöyle konuştu:
"Bizi koruyup, kollayacak bir sendikamız yok. Sendikalıyız ama sendikalarımızı kendi rızamızla seçmedik. İşyerlerimizdeki güvenlik önlemleri alınmadıkça, bizimle beraber tüm milletvekilleri o yer altına girmedikçe, biz o yer altına girmeyeceğiz. Yüreği, vicdanı elverişli, yüreğinde gerçekten o acıyı hisseden milletvekillerimiz varsa bizimle beraber o yerin altını görecek ve ona göre yasalarımıza ne lazım, ne gerekli bunu söyleyecek. Bizi ağırlayan milletvekillerimiz, bakanlarımız başbakanımızla görüştük, detaylı bir şekilde anlattık. Artık bu iş, siyasi boyut değil. Bu iş bizim madencilerle el ele verdiğimiz ve milletvekillerinin de bu elleri tutmasını istiyoruz. Yeter, acımız büyük. Ben her gün ölüm korkusuyla, çocuğumu son kez öperek o ocağa gitmek istemiyorum. Eğer bizim ölmemizi istemiyorsanız, bu eli tutmak için size ihtiyacımız var. Bu eli tutar mısınız? Bunun sözünü veriyor musunuz?"
-"Elinizi tutmaya söz veriyorum"
Malkoç'un sözleri üzerine elini tutan Hamzaçebi de "Söz tabii ki. En güçlü sözü veriyorum" dedi.
Malkoç, ayrıca "Bizi burada hoşgörüyle karşılayan tüm milletvekillerimize, bakanlarımıza, sayın başbakanımıza yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
Arif Şengül de siyasi kimliklerini, düşüncelerini bir kenara bırakarak geldiklerini belirterek, tek temennilerinin sömürülmeden, insanca yaşamak olduğunu, bunun için destek istediklerini söyledi.
Diğer madenciler de söz alarak taleplerini ve sorunlarını dile getirdiler.
Hamzaçebi de madencilere CHP Grubunu ziyaret ettikleri için teşekkür ederek, hayatlarını kaybeden arkadaşları için başsağlığı dileğinde bulundu. Kazanın yaşandığı andan itibaren önceliğin işçilerin madenden çıkarılması olduğunu düşünerek, sürece saygı gösterdiklerini ve siyasi yaklaşımlardan uzak durduklarını belirten Hamzaçebi, "301 kardeşimiz orada şehit oldu. Bu kaza geliyorum dedi aslında. Fakat maalesef önlemler alınmadı" diye konuştu.
CHP olarak süreci başından bu yana titizlikle takip ettiklerini aktaran Hamzaçebi, şöyle konuştu:
"Acımız çok büyük. Ateş düştüğü yeri yakar. Sizler bu acıyı en derinden yüreğinizde hissediyorsunuz. Ama inanın millet olarak, toplum olarak, parti olarak da büyük bir acıyı, travmayı yaşıyoruz. Bu kolay atlatılabilecek birşey değildir. Bu acıdan büyük bir dersi çıkarmak gerekiyor. Her büyük acı sonrası yetkililer teselli edici sözler söyler ama benzer acıları tekrar yaşarız. Bunun son olmasını diliyorum. Bunu kaderle açıklamak mümkün değildir. Elbette yaşamak, doğmak, ölmek Allah'ın takdiridir ama her türlü önlemi alacaksınız, her türlü teknolojiyi kullanacaksınız. Ondan sonra tevekkül göstereceksiniz. Eğer biz maden kazalarında, madendeki ölümlerde Çin'den daha ağır bir tabloyu yaşıyorsak bizde bir problem var demektir. Bunları aşmak lazım."
-"Devlet doğrudan sorumlu"
CHP olarak madencilerin acılarını yürekten paylaştıklarını ve bir daha yaşanmaması için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını söyleyen Hamzaçebi, CHP'nin taşeron işçiliği önlemeye yönelik İş Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin Genel Kurul'da doğrudan görüşülmesine yönelik önergesinin Genel Kurul'un 20 Mayıs günü yapılan birleşiminde tüm partilerin desteği ile kabul edildiğini hatırlattı. Teklifin gelecek hafta görüşülmesi için girişimde bulunacaklarını bildiren Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Elbette istihdam eden şirket suçludur. Ama hedefe sadece o şirketi koyup da devletin sorumluluğunu bir kenara atmayı kabul etmiyorum. Devlet burada doğrudan sorumludur. Denetim görevini yapmak, devletin görevidir. Bu görevi yapmayıp da hedefe sadece şirketi, yöneticileri koyduğunuz zaman bu doğru bir yaklaşım değil. Görevlerini yapmayan şirketle birlikte, denetim görevini layıkıyla yapmayan devlet de sorumludur. Hiç kimse bunu kader kavramıyla geçiştiremez. Böyle bir hakka da sahip değildir. CHP olarak bütün yüreğimizle sizin yanınızdayız."
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise iktidara seslenerek, madenlerde koşulların düzeltilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin parlamentodan geçmesi için adım atılmasını istedi.
-Siyasi partilere çağrı
Bunun üzerine Hamzaçebi de "Buradan şöyle bir çağrı yapalım, Haziran sonuna kadar, Meclis kapanana kadar bu konudaki gerekli tüm yasaları çıkarma çağrısını ben tüm siyasi partilere yapıyorum. İktidar partisine, hükümete de yapıyorum" ifadesini kullandı.
Sakine Öz de CHP olarak geçmişte de bugün de işçilerin yanında olmayı sürdüreceğini söyledi.
Özgür Özel ise "Bir ülkede siyasiler, madencinin uzattığı eli tutacak mı diye bir şüphe olmaz. Siyaset veya madencilerin Ankara'ya kadar gelip ellerini uzatmalarına gerek yok. Gerçek bir devlet varsa ve doğru politikalar üretiyorsa o el hep madencinin yanında, yanıbaşında, o madene girerken arkasında, her türlü önlemi, tedbiri almış bir devlete ihtiyaç var" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Somalı Maden İşçileri Meclis'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?