TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: "Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen Gazzeliler ve Filistin halkı, geçmişte Cumhuriyetimize giden tüm... - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: "Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen Gazzeliler ve Filistin halkı, geçmişte Cumhuriyetimize giden tüm...

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: "Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen Gazzeliler ve Filistin halkı, geçmişte Cumhuriyetimize giden tüm...

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: "Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen Gazzeliler ve Filistin halkı, geçmişte Cumhuriyetimize giden tüm savaşlarda Anadolu insanı ile birlikte olmuş, dedelerimizle aynı cephede savaşmışlardır.

29.10.2023 14:44

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle birinci Meclis'te yaptığı konuşmada, "Atatürk'ün kendi sözleri ile ifade edecek olursak, 'Bugün günün ağardığını nasıl görüyorsam, uzakta bütün doğu milletlerinin de uyanışlarını öyle görüyorum. İstiklal ve hürriyetine kavuşacak olan çok kardeş milletler vardır. Onların yeniden doğuşu şüphesiz ki ilerlemeye, refaha dönük olacaktır. Bu milletler bütün güçlük ve engellemelere rağmen muzaffer olacaklar ve kendilerini bekleyen geleceğe mutlaka ulaşacaklardır. Sömürgecilik ve emperyalizm yer yüzünden yok olacak, yerine milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir uyum ve iş birliği çağı hakim olacaktır.' Bir asır sonra Gazi'nin o gün anlattığı dünya neredeyse bugün yaşadığımız dünyanın birebir aynısıdır. Biz Türk milleti olarak bir kez daha yüksek sesle ilan ediyoruz ki, emperyalistler ya da yeni emperyalistler hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar mutlaka yeni bir dünya kurulacak. Adaletin ve hakkın egemen olduğu bir düzene geçilecektir" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Birinci Meclis'i ziyaret etti. Kurtulmuş'a parti gruplarının başkanvekilleri ve milletvekilleri de eşlik etti. Kurtulmuş, ilk Meclis'te yaptığı açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarını anarak, "100 yıl sonra hepimiz aynı ruh ve heyecan ile bir aradayız" dedi.

Kurtulmuş, Kurtuluş Mücadelesi ve ilk parlamentonun kuruluşundan bahsederek, "Cumhuriyet'e erişinceye kadar ateşten gömlek Osmanlı coğrafyasının, bugünkü Türkiye'ye geçişimizin zorlu ve ağır hatıralarıyla birlikte biçilmiştir. Biz o ateşten gömleği şerefle giymiş olan bir milletiz" diye konuştu.

FİLİSTİNLİ VE GAZZELİ ŞEHİTLERİMİZ DEDELERİMİZ İLE BİRLİKTE, TOPRAĞIN KARA BAĞRINDA SIRA DAĞLAR GİBİ YATMAKTADIR

Kurtulmuş, Filistin'de yaşananlara da değinerek, şunları söyledi:

"Dün Osmanlı cihan devletini parçalayabilmek adına birleşen şer güçlerin, bugün de Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmekle meşgul olduklarını hepimiz üzülerek izliyoruz. Dünyanın gözleri önünde, acımasızca katledilen, soykırıma tabi tutulan Gazzeliler ve Filistin halkı geçen yüz yılda Cumhuriyetimize giden tüm savaş ve cephelerde Anadolu insanı ile birlikte olmuş, dedelerimiz ile yan yana aynı siper ve cephelerde savaşmışlardır. Filistinli ve Gazzeli şehitlerimiz dedelerimiz ile birlikte, toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi yatmaktadırlar."

Kurtulmuş, TBMM ve Cumhuriyet'in mazlum ülkelere örnek olduğunu kaydederek, şunları belirtti:

"Atatürk'ün kendi sözleri ile ifade edecek olursak, 'Anadolu bu müdafaasıyla yalnız kendi hayatına ait vazifeyi ifa etmiyor, belki bütün şarka yönelmiş hücumlara bir set çekiyor. Efendiler, bu hücumlar elbette kırılacaktır. Bugün bu tasallutlar mutlaka nihayet bulacaktır. İşte ancak o zaman garpta, bütün cihanda hakiki sükun, hakiki refah ve insaniyet hüküm sürebilecektir. Doğudan şimdi doğacak bir güneşe bakınız. Bugün günün ağardığını nasıl görüyorsam, uzakta bütün doğu milletlerinin de uyanışlarını öyle görüyorum. İstiklal ve hürriyetine kavuşacak olan çok kardeş milletler vardır. Onların yeniden doğuşu şüphesiz ki ilerlemeye refaya dönük olacaktır. Bu milletler bütün güçlük ve engellemelere rağmen muzaffer olacaklar ve kendilerini bekleyen geleceğe mutlaka ulaşacaklardır. Sömürgecilik ve emperyalizm yer yüzünden yok olacak, yerlerine milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir uyum ve iş birliği çağı hakim olacaktır'. Bir asır sonra Gazi'nin o gün anlattığı dünya neredeyse bugün yaşadığımız dünyanın birebir aynısıdır. Biz Türk milleti olarak bir kez daha yüksek sesle ilan ediyoruz ki, emperyalistler ya da yeni emperyalistler hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar mutlaka miletimizin öncülüğünde yeni bir dünya kurulacak. Adaletin ve hakkın egemen olduğu bir düzene geçilecektir."

Kurtulmuş, demokrasilerde farklı fikirler olabileceğini belirterek, "Demokrasilerde itilafı bir zenginlik aracı olarak göreceğiz ve ötekileştirmelere fırsat vermeden, milletin vekili olarak milletimizi Cumhuriyet'in ikinci asrına taşımak için cansiparane bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Kurtulmuş konuşmasını TBMM'nin ilk maddesini okuyarak sonlandırdı. Kurtulmuş, "Cumhuriyetimizi milletimiz ile buluşturduğumuz gibi, Cumhuriyetimizi kusursuz bir demokrasi ile de taçlandıracağız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı sizlerin gayreti, milletimiz çabasıyla sözü güçlü ve gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyılı olacaktır" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: 'Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen Gazzeliler ve Filistin halkı, geçmişte Cumhuriyetimize giden tüm... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement