TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti'li Uslu, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının, özgürlüklerin teminat altına alınması bakımından milat niteliğinde olduğunu söyledi

08.10.2013 16:28

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının, özgürlüklerin teminat altına alınması bakımından milat niteliğinde olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yeni yasama yılında ilk birleşimini yöneten Yakut, yaptığı kısa konuşmada, Meclis'in, bu yasama döneminde de millet adına hedeflerini gerçekleştirmek, ülkenin huzur ve refahı için bütün gücüyle çalışacağını kaydetti.

Yakut, TBMM'nin, millet ruhunun en belirgin ve en önemli yerleşkesi olduğunu ifade ederek, "Demokrasiyi, katılımcılığı, özgürlüğü, sevgi, saygı ve özveriyle ancak millet ruhuyla, TBMM çatısı altında gerçekleştireceğiz. Uygar dünya ile rekabet edebilen, ekonomik ve kültürel güç olma alanında sarsılmaz bir irade ortaya koymak için milletin meclisinden gelip, onu istikbale doğru iten fikir hamlelerini hayata geçirmek için ve milletimiz arasında hoşgörü, huzuru yaygınlaştırmak için iktidar ve muhalefet arasında, doğrular üzerinde, uzlaşı kabiliyetini hep birlikte gerçekleştirmek zorundayız" diye konuştu.

Yakut, bu yasama yılında Genel Kurul çalışmalarının, sevgi, hoşgörü temelinde, daha  verimli geçmesini temenni etti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşmada,  tüm çocuklar için eşit fırsat ve imkanların sunulabilmesi gerektiğini söyledi.

Kız ve erkek çocukları arasında, çeşitli sosyolojik arka planların etkisiyle ayrımcılık yapılmaya devam ettiğini belirten Uslu, kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın, farklı coğrafyalarda, ağırlık derecesi değişse de bir çok alanda ve belirgin şekilde görüldüğünü söyledi.

BM nezdinde, Türkiye, Kanada ve Peru'nun ortak çalışmasıyla 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olmasının teklif edildiğini dile getiren Uslu, 19 Aralık 2011'de bu günün oybirliğiyle kabul edildiğini anımsattı. Uslu,  böyle  anlamlı bir günün, Türkiye'nin inisiyatifiyle kabul edilmesinin onur verici olduğunu dile getirdi.

Uslu, "Milyonlarca kız çocuğumuzun, yetişkinliğe attığı attığı andan itibaren, hayatını karartan, kariyer hedeflerine ket vuran, insanlar arasında ayrımcılığa neden olan yükseköğretimde  başörtüsüyle eğitim yasağının kaldırılması, bugün itibariyle başörtüsü tercihine sahip bireylerin de aldıkları eğitimin meyvesi olan, çalışma hakkını da kamuda elde etmeleri, sadece kadınlarımıza değil, kız çocuklarımızın tercihlerine yönelik bir ayrımcılığın ortadan kaldırılması, özgürlüklerin teminat altına alınması bakımından milat niteliğindedir" diye konuştu.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da gündemdışı konuşmasına, Bolu Belediyesi'nin, belediyenin arkasında bulunan Halkevi binasının yıkımını gerçekleştirdiğini söyledi. Özcan, yıkım sürecinin hukuka uygun bir karar olmadığını savunarak, yıkım sırasında binanın elektrik, su ve doğalgazının kesilmediğini belirtti. Özcan, binanın, içeride kendisi de dahil 15 kişi varken  işmakinasıyla yıkımına devam edildiğini ifade ederek, "Belediye Başkanı'nın, içinde insanlar varken bile 'binayı yıkarım' diyecek kadar gözü kararmış. Binayı insanların tepesine yıkmaya kalkan Belediye Başkanı hakkında ne yapılacak?" diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Özcan'ın, yürütmeyi durdurma kararına rağmen, belediye başkanının sorumsuzca yıkıma devam ettiğini iddia ettiğini söyledi.

Elitaş, Özcan'ın önemli bir konuyu gündeme getirdiğini belirterek, Başbakan'ın bu konuyla ilgili talimat verdiğini, genel başkan yardımcılığının da araştırma yaptığını söyledi. Elitaş, Halkevleri'nin Sakarya İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması kararı aldırdığını, belediyenin ise bölge idare mahkemesine başvurarak, yürütmenin durdurulması kararını kaldırttığını, bunun üzerine yıkıma devam ettiğini kaydetti.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz da gündemdışı konuşmasında, ilinin sorunlarına değindi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Türk milletininin adı yer aldığı için okunmakta olan bir andın kaldırılması, Türk milleti düşmanlığının ve ırkçılığın hangi boyuta, makama kadar cüretlendiğini ortaya koymuştur. Milletvekillerini, yeminlerine bağlı olarak, Türk milletinin adına sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement