Yer ve üst aramada makul şüphe kriteriyle hakim ve savcıların ücretlerinde artış içeren, Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayılarının artmasını öngören kanun tekliflerinin görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu'nda başlandı.
Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.
Muhalefet milletvekilleri, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve arkadaşlarının verdiği hakim ve savcı maaşlarında artış, soruşturma usullerinde değişiklikler içeren kanun teklifiyle AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ve arkadaşlarının verdiği Yargıtay ve Danıştay'da üye ve daire sayısını artıran teklifin birleştirilerek görüşülmesine itiraz etti.
Tekliflerin birleştirilmesi kabul edildi. Birleştirme kararının ardından muhalefet milletvekilleri, Turan ve arkadaşları tarafından verilen teklifin sonradan eklendiğini belirterek, alt komisyona gönderilmesini istedi.
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, zaman kazanma isteğinin makul görülebileceğini ancak hakim ve savcı maaşlarını bu teklifin sürükleyici unsuru yapmanın incitici olduğunu söyledi.
Yasama kalitesi kalmadığını savunan Başesgioğlu, "Madencilikte ne oldu? Meclis'in çıkardığı yasayla 20-30 kişinin ölümüne neden olacak bir dahli varsa, bunun vebali olur" dedi.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da iktidarın, parmak çoğunluğuyla siyasi rejimin rengini değiştirecek sonuç almak istediğini öne sürdü.
Düzenlemenin yasalaşması halinde Yargıtay'da üye sayısının 507'ye çıkacağına dikkati çeken Bal, "Dünyada böyle bir Yargıtay var mı? Danıştay'da da üye sayısı 37 artacak. AKP'nin çoğunluğunu sağlamak için bu teklifi getirdiniz. AKP'nin Danıştay ve Yargıtay'ı olacak, yargının bağımsızlığı ortadan kalkacak. Dünyanın en obez Danıştay ve Yargıtay'ı oluşacak" diye konuştu.
Bal'ın sözlerine tepki gösteren AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Bu parmakları sen al milletten. Bu parmaklar milleti temsil ediyor" dedi.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da teklifin alt komisyonda akademisyenler ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak, detaylı görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
Birleştirilen tekliflerin alt komisyona gönderilmesi de oylama sonucu reddedildi ve teklifin görüşmesine geçildi. - TBMM
Son Dakika › Politika › Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?