"Yargı Reformunun Gereğini Yapıyoruz" - Son Dakika
Politika

"Yargı Reformunun Gereğini Yapıyoruz"

"Yargı Reformunun Gereğini Yapıyoruz"

Arınç, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'Yargıda Reforma İhtiyaç Var' Şeklindeki Sözlerinde Haklı Olduğunu Belirtti.

15.01.2011 15:21

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Yargıda reforma ihtiyaç var' şeklindeki sözlerinde haklı olduğunu, hükümet olarak bu konunun gereğini yaptıklarını söyledi.

Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çeşitli etkinliklere katılmak için geldikleri Hatay'da Vali Celalettin Lekesiz'i makamında ziyaret etti. Vali Lekesiz'den kent hakkında bilgi alan Arınç ve Ergin, daha sonra Antakya Belediye Başkanı AK Partili Lütfi Savaş'ı ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Arınç, Hatay'ın bütün güzelliklerini, tarihten gelen kültür ve tabiat varlıklarını, medeniyetlerin beşiği olmasını ve bu medeniyetlerin bir arada farklılıklarıyla birlikte zenginlik ve huzur içerisinde yaşamasını Türkiye ve dünyaya örnek göstermek istediklerini kaydetti. Çatışmaların ve soğuk savaşların hüküm sürdüğü dünyada binlere yıldan bu yana Hatay'da medeniyetlerin, farklı inanç gruplarının, azınlıkların hürriyet ve adalet içerisinde kendi kimliklerini de muhafaza ederek yaşam sürmelerinin Türkiye adına güzel bir örnek olduğunu vurguladı. Basın mensuplarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "En çok reforma ihtiyaç duyulan alanlardan birinin yargı" olduğu yönündeki açıklamasına ilişkin soruları üzerine Arınç, "Cumhurbaşkanımız çoğu zaman bunu söylüyor. Yemen'e birlikte gitmiştik. O günde havaalanında söylemişti. Sayın Adalet Bakanımız da adalet reformu olarak neler yapılması gerektiğini hem söylüyor hem yapıyor. Hükümetimizin en başarılı bakanlarından biri Adalet Bakanımız Sadullah Bey'dir. 'Adalette, yargıda reforma ihtiyaç var' sözü haklı bir sözdür. Biz de onun gereğini her konuda yapıyoruz. Esasen bizim yapamadığımızı halkımız çok daha güzel yapıyor. Son 26 maddelik anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylamasındaki sonuç, halkımızın büyük bir başarısıdır. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır."

YEREL MEDYA GÜÇLENDİRİLECEK

Arınç, bir soru üzerine resmi ilan ücretlerini artırdıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlar Kurulunda imzaladık. 10 binden aşağı olan tirajlarda daha yüksek, 100 binden daha yüksek gazetelerde biraz daha az. Resmi ilan ücretlerini arttırdık, müjdeler olsun. Bugünlerde yayınlanır ve yürürlüğe girer. Yerel medyanın güçlenmesini ve imkanlarının daha da arttırılmasını arzu ediyoruz. Basında çalışanların da durumlarını çok yakından takip ediyoruz. Bizzat çalışan arkadaşların bugünkü özlük haklarıyla ilgili hem tazminatları hem emeklilikleriyle ilgili çok büyük sıkıntılar var. O kadar büyük medya patronları var ki bunlar milyar dolarlık ihalelere girip peşin paraya alabiliyorlar. Bunların aynı zamanda televizyon ve gazeteleri var. Televizyon ve gazetelerde çalışanlara ise 6 aydır maaş ödemiyorlar. Böyle bir çelişki içindeyiz. Bu eleştirilecek bir konudur. Bunların kimler olduğunu da çok iyi biliyoruz. Patronları bazı konularda mecbur etmek suretiyle basında çalışan emekçi arkadaşların sosyal ve özlük haklarını geliştirmeye kararlıyız. Bunun içinde elimizden geleni yapacağız."

AK PARTİ BÜYÜK BAŞARI KAZANACAK

Milletvekilliği Genel Seçimleri ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Arınç, şöyle dedi:

"AK Parti büyük bir başarı kazanacak. Bu kadarını söyleyeyim. Biz kendimizin ne olduğunu biliyoruz, diğerleri kendilerinin ne olacağına karar versinler. Referandumda 'Yüzde 60 'evet' çıkar' demiştim. Kimse bu tahmine yaklaşmadı, korktu. Biz halkımızı tanıyoruz. Eğer iyi bir referandum süreci geçirseydik, yani muhalefet tehdidi, korkuyu ve hakareti bir kenara koyup bu anayasada ne var ne yok onun üzerinde dursaydı yüzde 60'ın üzerinde 'evet' çıkardı. Ama muhalefet AK Parti'nin aksine korkutarak, tehdit ve hakaret ederek 'bölündük, parçalandık mahvolduk' sözleriyle halkımızı endişeye sevk etti. Ona rağmen yüzde 58 çıktı. Bu halkımızın sağduyusudur. Demokrasi ve özgürlüklere olan özleminin bir ifadesidir."

EMNİYET ARIYOR

CMK'nın 102'inci maddesi nedeniyle serbest bırakılan ve sonra haklarında tutuklama kararı çıkartılan Hizbullahçılarla ilgili bir soruyu ise Arınç yanıt vermezken araya giren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu konuda gereken açıklamaların daha önce yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye?deki ceza yargılama usulünü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve sözleşmesinin verdiği haklarla orantılı hale getirilmesi için 2004?te yapılan bu düzenlemeye uyum için 6 yıllık bir süre öngörülmüştü. Bu süre sonunda kurumların buna kendini adapte etmeleri gerekiyordu. Yargıtay içerisinde kanunu değerlendirip dosyalarını öncelik sırasına göre belirleyip gündemini buna göre belirleyen dairelerimizde sorun yaşanmadı. Ancak bu gün itibarıyla yaşanmış olan süreçte 'şu yanlış yaptı bu yanlış yaptı' demenin ötesinde neticeye gelmek istiyorum. Tahliyeler sonrasında kontrol süresinde imza vermeye gelmeyenlerle ilgili savcılıklarımız yargıtaya yazılarını yazdı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tutuklama kararını aldı. Şimdi emniyet güçleri Türkiye'nin her tarafında kapsamlı bir çalışma içerisindeler. Umut ediyorum yakın bir süreçte bir gelişme ortaya çıkar."

Bülent Arınç ve Sadullah Ergin, daha sonra Habib-i Neccar Camii ile Uzun Çarşı'yı gezdi. Burada yöresel künefe tatlısı ikram edilen Bülent Arınç'ın eşine ise bir esnaf tarafından Kuran-ı Kerim hediye hediye edildi. Arınç ve Ergin ardından da Saint Pierre Kilisi'ni gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Yargı Reformunun Gereğini Yapıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement