AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, yerel yönetimlere ayrılan bütçenin arttığını bildirerek, "Merkezden yerele 2016 yılında 54,8 milyar, 2017 yılında da henüz net rakam çıkmış değil ama 62 milyar lira civarında bir para aktarımı olduğunu ifade edelim. Hükumet bütçesinden ciddi bir oranda pay ayırarak yerel yönetimlere güçlü bir destek sunuluyor." dedi.
Kaya, Şanlıurfa'da Yerel Yönetimler Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de bin 397 belediyenin bulunduğunu söyledi.
Belediyelerin resmi rakamlarla 2016 yılı içerisinde 121 milyar liralık harcama yaptığını belirten Kaya, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin neredeyse yüzde 20'ye yakın kaynağını yerel yönetimler olarak kullanıyoruz. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 90'nına bu belediyelerimiz hizmet ediyor. 230 bin personelin yanı sıra taşeron yasasıyla beraber 680 bin kişiyle bu ülkenin yaklaşık 70 milyarı aşan nüfusuna belediyelerimiz hizmet ediyor." diye konuştu.
Belediyelerin siyasal yüküne de değinen Kaya, Türk siyasi hayatında siyasi partilerin 1990'lı yıllardan itibaren belediyelerin hizmetlerinde önemli rol oynadığını dile getirdi.
Yerel yönetimlerin demokrasi kültürünün geliştirildiği bir okul vazifesi gördüğünü anlatan Kaya, siyasetin ilk basamağının belediye başkanlıkları ve belediye meclis üyeliklerinden geçtiğini ifade etti.
"Belediyelerde ayrımcılık yok"
Türkiye'deki demokrasi kültürü ile yerel yönetimler arasında paralel bağın olduğunu vurgulayan Kaya, "Her seçimlerde yaklaşık 2 milyonu aşkın aday adayı olarak seçime gidiyor. Türkiye'de muhtar azalığından belediye başkanlığına varıncaya kadar bir yarış oluyor. Bu muhteşem tablo bu ülkenin siyasal gelişimiyle ilgili önemli bir kültürü ifade ediyor." dedi.
AK Parti hükumetlerinin belediyelere adaletli yaklaştığını ifade eden Kaya, kendisinin de bir dönem muhalefette belediye başkanlık görevi yaptığını hatırlattı.
İktidar ve muhalefette başkanlığın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:
"AK Parti iktidarlarında Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemlerinde hiçbir siyasi partinin, hangi parti olursa olsun ister CHP, ister AK Parti, ister MHP isterse de HDP olsun hiç birisi, hükümet aldığı, uyguladığı veya politikalarıyla bize ayrımcılık yaptı diyemez. Bu konuda en önemli kısım mali boyuttur. Kendi partili başkanlarına farklı bize farklı mı davranıyorlar diyebilirler. Hükümet yerele üvey evlat muamelesi yapıyor mu diye baktığımızda 2002 yılında merkezden yerele aktarılan kaynak 4,7 milyar bu rakamın 2010 yılında 25,2 milyar olduğunu görüyoruz. Bu sadece merkezin ayırdığı para, yerelde toplanan kısımdan bahsetmiyorum. Merkezden yerele 2016 yılında 54,8 milyar, 2017 yılında da henüz net rakam çıkmış değil ama 62 milyar lira civarında bir para aktarımı olduğunu ifade edelim. Hükümet bütçesinden ciddi bir oranda pay ayırarak yerel yönetimlere güçlü bir destek sunuyor."
Belediyelere bakışta hükümetin ayrımcılık yapmadığını vurgulayan Kaya, muhalefet partilerinin de asla böyle bir iddiada bulunamayacağına dikkati çekti.
Pay dağılımında kanunun koyduğu kurallarının uygulandığını ifade eden Kaya, AK Parti iktidarı öncesinde kaynakların kullanımının partilere göre de çok farklı olduğunun herkes tarafından bilindiğini sözlerine ekledi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de mevkidaşlarını kentte ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, verimli bir toplantı geçmesini beklediklerini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.
Son Dakika › Politika › Yerel Yönetimler Güneydoğu Anadolu Bölgesi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?