Gazze'de geçen hafta etkili olan şiddetli yağışların "ilaç sektöründe milyonlarca dolarlık zarara yol açtığı" belirtildi.
AA muhabirine konuşan Gazze'deki Ortadoğu İlaç ve Kozmetik Sanayi Genel Müdürü Merva el-Astal, şirketin Gazze'deki ilaç ihtiyacının yüzde 15'lik kısmını karşıladığını belirterek, "İlaç ve kozmetik sanayinde kullandığımız ham maddelerin yüzde 90'ı yağmur suyu nedeniyle kullanılamaz hale geldi" dedi.
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo ve Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması nedeniyle ilaç yapımında kullanılan ham madde tedarikinde zorluklar yaşandığını hatırlatan Astal, fabrikanın yeniden çalışmaya başlamasının en az 3 ayı bulacağını ve bu süre içinde çalışanların işsiz kalacağını söyledi.
Ham madde ithalatı için Ramallah'taki Sağlık Bakanlığı ve İsrail makamlarından izin alınması gerektiğini ve bu işlemlerin 8 ay sürebileceğini dile getiren Astal, "Bu durum, sağlık alanında zaten kısıtlı imkanlara sahip Gazze'yi daha büyük sıkıntıya sokacaktır" diye konuştu.
Şirket olarak ilaç yapımında kullanılan bazı maddeleri Türkiye'den ithal ettiklerini ifade eden Astal, ham madde ithalatı işlemlerinin hızlandırması için Türkiye'ye yardım çağrısında bulundu.
Astal, şirkette, bazı antibiyotikler, egzama ve irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıkların ilaçlarının Gazze'de yalnızca kendi şirketlerinde üretildiğini ve şirketin gördüğü zarar nedeniyle bu ilaçları kullananların büyük sorunlarla karşılaşacağını ifade etti.
Astal ayrıca uluslararası toplumdan ham madde girişine izin vermesi için İsrail'e baskı yapmasını istedi. - Gazze
Son Dakika › Sağlık › Gazze'de Şiddetli Yağışlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.