Sinir sistemi hastalıkları, vücudun sağlığını ciddi derecede etkileyen hastalıklardan biridir. Sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirleri ve çevre sinirleri bulunmaktadır. Bu bölgeyi etkileyen tüm faktörler sinir sistemi hastalıkları olarak bilinmektedir. Bu hastalıklar yapısal veya fonksiyonel olarak ortaya çıkabilir. Sinir sistemi, vücutta iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler omurilik ve beynin sistemidir. Çevresel sinir sistemi, bünyedeki tüm hareket ve kabiliyet sistemlerinin merkezi sisteme bağlı olarak oluşturduğu sinir sistemlerinin birbirleriyle sürekli iletişim halinde olmasından oluşmaktadır. Sinir sisteminde meydana gelebilecek en ufak sorun ve bozulmalar birçok hastalığa sebep olabilmektedir.
Sinir sistemi hastalıkları nelerdir?
Felç: Beynin içerisindeki kan akışının azalmasından kaynaklı olarak sinir yapılarının ve kasların düzenli olarak çalışamaması ve bu sebeple de hareketi sağlayan sinirlerin zedelenip işlevini yapamamasıyla meydana gelen hastalıktır
Epilepsi: Beyindeki sinir hücrelerinin hasarlı olması sonucu eksik çalışmasıyla bilinç kaybı yaşanarak krize dönen nöbetler geçirilen hastalıktır.
Akıl hastalığı: Bu temel düşüncelerde, davranışlarda, insan tabiatına uymayan davranışlara, davranış bozukluklarına sahip kişilerde ortaya çıkar.
Parkinson: Beyindeki sinir hücrelerinin görevini tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanan ve vücutta ilk önce ellerde görülmeye başlanan istem dışı, tike benzer hareketlerin yaşanması hastalığıdır.
Menenjit: Beyinle omuriliği örten zardaki iltihaplanmayla oluşan bir hastalıktır.
Dil felci: Sinir sisteminde meydana gelen hasarlar yüzünden dilin işlevini yitirmesi hastalığıdır.
Anosmi: Koku sinirlerinde meydana gelen hasarlar yüzünden koku alamama hastalığıdır. (Nezle gibi hastalıklarda sıklıkla görülmektedir
Afoni: Konuşmamıza yarayan kasları yöneten sinirlerin zedelenmesi sonucunda meydana gelmektedir. Afoni tıp dilinde ses kaybı, boğaz ve gırtlak hastalıkları olarak da adlandırılabilmektedir.
Kuduz: Bu rahatsızlık virüslerin etkisiyle ortaya çıkar.
Sinirsel hazımsızlık: Temel olarak sinir sisteminin kendi arasındaki bölümlerde uyumlu çalışamamasından ve sinir sisteminin kendi içerisindeki düzenini kaybetmesinden sonra ortaya çıkan hastalıktır. En çok ortaya çıktığı sebepler arasında çok fazla çay ve ya kahve kullanmak, çok fazla alkol tüketimi, düzensiz beslenmek, yemek yiyiş hızını ayarlayamamak, çok büyük lokmaları çiğnemeden yutmak gibi sebepler gösterilebilir.
Çocuk felci hastalığı: Omurilikteki kasların kasılmasına neden olan ve sinir hücrelerinin hasar görmesine sebebiyet veren bakterilerin oluşturduğu bir hastalıktır. Bu hastalığı oluşturan bakteriler dışkılardan yayılım gösterirler ve tedavi sürecinde de ağızdan alınan ilaçlar kullanılır.
Sinir sistemi hastalıkları belirtileri nelerdir?
-Sinir sistemi hastalıklarının belirtileri hastalığın etkenine, kişi yapısına,
psikolojik savunma sistemine bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
-Genel olarak bakıldığında, psikotik ve nörotik olarak meydana gelir.
-Eğer ruhsal sorunlar oluşursa, hastalarda anksiyete, fobi, aşırı duyarlılık, çarpıntı gibi belirtiler oluşur.
-Hastalar kendini izole eder ve diğer kişilerden uzaklaşırlar.
-Bunun sonucunda hastalarda huysuzluk görülebilir.
-Uyuşma, karıncalanma, bayılma, bellek kaybı gibi histerik belirtilerde görülmektedir.
-Depresyon
-Sanrılar, düşüncelerde bozulma, konuşma bozuklukları
-Gerçeklik duygusunun kaybedilmesi
Sinir sistemi hastalıklarının sebepleri nelerdir?
-Dış kaynaklı sinir sistemini etkileyebilecek bir enfeksiyon kapma
-Erken yaşlanma durumu
-Fiziksel olarak ağır yaralanmalar geçirmek (kazalar en büyük sebeplerdendir)
- Genetik bozuklukların olması
Son Dakika › Sağlık › Sinir Sistemi Hastalıkları Nelerdir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?