Trabzon'da yapılan geniş katımlı spor çalıştayında, ildeki sporun sorunları bir bir tespit edildi, bunların çözümü ile ilgili projeler tartışıldı. Çalıştay sonunda, kurulacak Spor Veri Merkezi ve Spor Bilimleri Enstitüsü ile Trabzon'un 'Endüstriyel Spor Şehri'ne dönüşebileceğine dikkat çekildi.
Trabzon Valiliği'nin himayesi ve DOKA'nın desteğinde, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile KTÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun yanı sıra belediyeler, milli eğitim müdürlüğü, ASKF, TÜFAD, TTSO ve TÜSİAD gibi birçok kuruluşun da destek verdiği Trabzon'da Spor Çalıştayı Tarama Konferansları'nın ilki geçtiğimiz haziran ayında yapılmıştı. Beden Eğitimi öğretmenleri, Amatör Kulüp Futbol Antrenörleri, Amatör Branşlar Spor Antrenörleri, Kulüp Yöneticileri ve Sporcu Velileri ile yapılan toplantılarda yaşanılan sorunlar ve taleplerin karşılıklı olarak dile getirilmiş, elde edilen veriler ışığında Trabzon sporundaki sorunlar, şu ana başlıklarda toplanmıştı. Sorunlar ise "Yetenek seçimi, spora destek eksikliği, spor tesisi problemleri, farkındalık yaratamama, maddi destek sorunu, spor kültürü eksikliği, iş birliği yetersizliği, eğitim ve uzman ile branş çeşitliliği eksikliği" olarak sıralanmıştı.
Temel sorun belirlendi
Tarama Konferanslarında elde edilen veriler, Vali Yücel Yavuz başkanlığında yapılan Spor Çalıştayı Atölye Çalışması'nda konuşuldu. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bütün ilçe belediye başkanları ve kaymakamların yanı sıra, kamu kurum-kuruluş müdürleri ile Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, ASKF Başkanı Cahit Erdem, TFF Bölge Müdürü Serdar Bali ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Vali Yavuz, 'Spor Şehri Trabzon' vizyonunun güçlendirilmesi amacıyla seferberlik başlattıklarını ifade etti. Yavuz, "Obezite, uyuşturucu ve bağımlılık gibi çağın en büyük hastalıkların arttığı günümüzde, gençlerimizi sporla buluşturmak ana hedefimiz. Trabzon'da altyapı anlamında fazla sorun yok. Temel sorun, gençlerimizin bu imkanlardan yeterince faydalanmaması. Bunun yanında performans tespiti, yetenek analizi ve bunların sürdürülebilirliliği için de yeni projeler üretmeliyiz" dedi.
Veri merkezi ve enstitü Türkiye'de yok
Trabzon'un bir spor kenti olduğunu ancak yapılacak olan yatırımlarla bunun daha ileriye taşınabileceğine dikkat çeken Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, "Sadece tesis ve spor yapmak, belirli branşlarda başarılı olmakla yetinmemeliyiz" derken, BESYO Müdürü Doç. Dr. Fatih Bektaş, "Fazla kilosu olan Taha Akgül, obezite nedeniyle her şeyden elini ayağını çekebilirdi. Ama yapılan ölçümlerde bunun kas olduğu ortaya çıkınca güreşe sarılmış ve dünya şampiyonu olmuş. Yani yetenek analizi ve performans laboratuarının önemi çok büyük. Ancak Türkiye'de bunlar yeterli bilimsel destekle yapılamıyor. Eğer Trabzon'da Spor Veri Merkezi kurup üniversitede Spor Bilimleri Enstitüsü ile bunu desteklersek, sadece Türkiye değil, çevre ülkelerden de sporcular buraya yönlenir, yapılacak performans ölçümleri ve kaydedilecek veriler sporcunun geleceğine ışık tutar. Böylece Trabzon sadece 'spor kenti' olarak değil, 'Endüstriyel Spor Kenti' olarak büyük gelişim kaydeder" diye konuştu. - TRABZON
Son Dakika › Spor › Trabzon'da Hedef Endüstriyel Spor Şehri Olmak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?