2017 Yılı Teklif Çağrısı Döneminde Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projeleri kapsamında Gaziantep Üniversitesi tarafından sunulan "İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma" adlı proje yeni dönemde "İş Sağlığı ve Güvenliği" alanında Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen tek mesleki eğitim projesi olarak bu alandaki başarısını bir kez daha ortaya koydu.
"İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma" adlı proje, Avrupa Birliği'nin Erasmus Plus Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar KA202 Projeleri kapsamında yaklaşık 172 bin Avro bütçe ile finanse ediliyor. Gaziantep Üniversitesi'nin koordinatörlüğünü üstlendiği projenin ortakları arasında İspanya'dan FEVEC, Slovenya'dan Faculty Of Health Sciences Novo Mesto, Almanya'dan Arda Beratung ve Bildung GmbH ve Polonya'dan Medyk The Academy of Business and Health Sciences kurumları yer alıyor.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, proje ile ilgili olarak, "Ulusal Ajans tarafından kabul edilen projemizin odak noktası iş sağlığı ve güvenliği üzerine çalışan profesyoneller, Suriyeli iş adamları, akademisyenler ve öğrencilerimizdir. Bu bağlamda, son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği alanında mevcut durumun ortaya konulması ve yasal düzenlemelerin geliştirilmesi adına çalışmalara ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Gaziantep Üniversitesi olarak koordinatörlüğünü üstlendiğimiz bu projemiz ile bu alana yönelik ciddi katkılar sunacağımıza inanıyorum."
Projenin, Türkiye'de 2017 yılında iş sağlığı ve güvenliği alanında mesleki eğitim projesi olarak kabul edilen tek proje olmasına vurgu yapan Prof. Dr. Gür, "Projemiz, mesleki eğitim konusuna yönelik farklı projeler üretmemiz noktasında bizi motive etmektedir. Bu noktada projemiz, üniversitemiz ve projede emeği geçen hocalarımız için de ayrı bir gurur kaynağı olmuştur" diye ekledi.
Proje yürütücüsü Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Karahan, projenin önemi noktasında şunları ifade etti:
"Günümüzde artan çalışma standartları ve yaşanan yoğun teknolojik gelişmelerin aksine, Avrupa Birliği ve Türkiye dahil, tüm dünya genelinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının artmaktadır. Görülmektedir ki, iş sağlığı ve güvenliği konusu çalışma hayatında yer alan tüm aktörleri etkilemekte; diğer yandan ne yazık ki çözüme yönelik korumacı bir yaklaşımın da tam olarak benimsemediği görülmektedir. Bu anlamda projemizin alanına katkıda bulunacağını düşünüyorum."
Proje yürütücüsü Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Filiz Çayırağası, "Son on yıldır Avrupa Birliği ülkelerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarında yaşanan aşamalı düşüşler, alınan önlemlerin uygulama boyutunun önemine dikkat çekmektedir. Buradan hareketle, projemiz kapsamında odak noktamız yasal mevzuat ve bunun yanı sıra, Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan mevzuat dışı araçların çeşitliliği ile işyerindeki örgütlenme ve katılımcı yapılara dikkat çekmektir. İki yıllık bir süreci kapsayacak olan projemizin amacı öncelikli olarak, Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği programında eğitim veren, mesleki yeterliliğini güçlendiren öğretim elemanları ile karşılıklı bilgi ve deneyim alışverişinde bulunularak ortak eğitim-öğretim müfredat çalışması yapmaktır" diye konuştu.
Proje yürütücüsü Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Gülsüm Günbala Güven ise proje ile ilgili açıklamasında, "Proje kapsamında yerelde ve ortak ülkelerde, yasal yönden ve uygulamalardaki eksiklikleri belirtmek amacıyla ihtiyaç analizi çalışmaları yapacağız. Proje tamamlandığında, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevcut mevzuatı desteklemek adına, uygulamaya yönelik politikalar geliştirmiş olacağız. Projemizin en önemli çıktısı ise, ihtiyaç analizleri sonrası oluşturacağımız uluslararası eğitim modülümüz ve e- öğrenme aracımız olacaktır." - GAZİANTEP
Son Dakika › Yaşam › Gaün Mesleki Eğitimde İlklere Doymuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?