Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Doktoru Harun Çöloğlu, kanser nedeniyle memesinin tümü alınan hastanın karnındaki cilt ve yağ dokusunun karın kası ile birlikte meme şekline getirilebildiğini belirterek, bu yöntemin karın küçültme ve germe ameliyatını da içermesi nedeniyle ek bir estetik avantaj sağladığını söyledi.
Dr. Harun Çöloğlu, günümüzde 8 kadından birinde meme kanseri geliştiğine dikkat çekerek, "Tedavisi memenin tamamen alınmasıdır. Biz plastik cerrahların bu konuda ana görevi hastanın ameliyat masasından memesiz bir şekilde kalkmasını engelleyerek, hastanın ek bir psikolojik travma yaşamasını önlemektir. Günümüzde mikrocerrahide olan gelişmeler bu olanağı mümkün kılmaktadır" dedi.
Onko-plastik cerrahinin meme kanserinin tedavisinde hastanın kansere yönelik ameliyatı ile eş zamanlı olarak memenin estetik cerrahisini ve yeniden yapılandırılmasını sağladığını vurgulayan Dr. Çöloğlu, "Kanser nedeniyle memesi alınan kadınlar artık çaresiz değil. Bu hastalarımız, hem yeni bir memeye kavuşuyor hem de karın yağlarından kurtuluyor" diye konuştu.
Meme onko-plastik cerrahi ameliyatlarının kanser açısından oldukça güvenli olduğunu kaydeden Dr. Harun Çöloğlu, memenin yeniden yapılandırılması yöntemlerinin memenin korunduğu durumlarda memenin küçültülerek ya da meme başının yeniden yapılandırılarak tümörün çıkartılması olarak özetlenebileceğini anlattı. Memenin tümünün alındığı hastalarda ise karın, sırt veya kalça bölgesinden alınacak vücut dokusu ile meme yapılabileceğini ifade eden Dr. Çöloğlu, bunun yanı sıra silikon da yerleştirilebileceğini belirtti.
"ÇOK İYİ BİR GÖRÜNTÜ SAĞLANIYOR"
Sırt kası ile de meme yapılabileceğinin altını çizen Dr. Çöloğlu, bunun da meme yapılandırılmasında en sık kullanılan flep olduğunu, bu yöntemde hastanın sırtında yer alan latissimus kasının kullanıldığı bilgisini verdi. Söz konusu yöntemin iki şekilde kullanıldığını belirten Dr. Harun Çöloğlu, "Meme koruyucu yapılırsa ciddi estetik sorun olacak birçok hastada, o bölgenin kasla doldurulmasıyla iyi kozmetik sağlanır" şeklinde konuştu.
Karın kası ile meme yapılması yöntemi hakkında da bilgiler veren Dr. Çöloğlu, memesinin tümü alınan hastanın karnındaki cilt ve yağ dokusu karın kası ile birlikte meme şekline getirilebileceğini vurguladı. Çöloğlu, "Bunun en önemli avantajları; kişinin kendi doğal dokusu olması, karın küçültme ameliyatını içermesi nedeniyle ek bir estetik avantaj sağlaması, ışın tedavisinden az etkilenmesidir" dedi.
Karın kası ile meme yapılmasının bir takım dezavantajları olduğuna da dikkat çeken Dr. Çöloğlu, bazı hastalarda estetik amaçlı birkaç seans düzeltme ameliyatları gerekebileceğini, karın küçüldüğü için ameliyat sonrasında ilk günler daha az konforlu olduğu uyarısında da bulundu. Çöloğlu, silikon yerleştirme işleminin ise ışın almayacak hastalarda sık tercih edildiğini hatırlattı.
Son olarak son dönemlerde ışından etkilenmeyen silikonlar da üretildiği bilgisini veren Dr. Çöloğlu, "Silikonlar sıklıkla göğüs kasının arkasına yerleştirilir. En önemli avantajları; daha pratiktir, ameliyat süreleri daha kısa, her iki memeye uygulanabilir. Dezavantajları ise vücuda ait değil ve kapsül oluşturabilir. Işın tedavisine karşı dayanıklılığı tartışmalıdır" dedi. - ADANA
Son Dakika › Yaşam › Kanserli Memeye Sağlık ve Estetik Bir Arada - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?