Türk Kızılay'ı 150 Yaşında - Son Dakika
Yaşam

Türk Kızılay'ı 150 Yaşında

Türk Kızılay\'ı 150 Yaşında

Türk Kızılay’ı Bilecik Şube Başkanı Selami Çınar, 11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor ‘Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ni şu anki adı Türk Kızılay’ın kurulduğunu belirterek, "Türk Kızılay’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biri" dedi.

11.06.2018 17:56

Türk Kızılay'ı Bilecik Şube Başkanı Selami Çınar, 11 Haziran 1868'de bir grup idealist doktor 'Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti'ni şu anki adı Türk Kızılay'ın kurulduğunu belirterek, "Türk Kızılay'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı'dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biri" dedi.

Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ettiğini anlatan Çınar, "11 Haziran 1868'de bir grup idealist doktor 'Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti'ni kurdu. Cemiyet 1877 yılında 'Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti' adını aldı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından kuruluşun adı da 1923 yılında "Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti" olarak değişti. 1935 yılında kurumun ismi "Türkiye Kızılay Cemiyeti" oldu. Kuruluşa "Kızılay" adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı'dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi. Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı'ndan Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar geçen sürede, Türkiye'nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini kızılay sağladı. Kurulduğu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakımından kendini donatan Türk Kızılayı bugün 10 Bölge Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, 23 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Acil Haberleşme Sistemleri, tam donanımlı haberleşme araçları ile olası bir afete en geç 2 saat içinde ulaşma kabiliyeti, 350.000 kişiye acil barınma ve beslenme imkanı verebilecek kapasiteye ulaştı. 1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılayı, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği. O günden bu güne kan bağışını katlayarak artıran Kızılay,. 2017 yılında 2 milyon 380 bin Kızılay'ın kan bağışçısı, Kızılay'a kan bağışladı. 1957 yılında iki kan merkezi ile çıkılan Kan Hizmetleri yolculuğuna 2018 yılı itibariyle 18 Bölge Kan Merkezi yapılanması altında 66 Kan Bağışı Merkezi ile devam etmektedir. Kemik İliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesi'ni hayata geçiren Türk Kızılayı, 2018 Haziran ayı itibariyle 320 bin donöre ulaştı. Türk Kızılayı, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor" dedi. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Türk Kızılay'ı 150 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement