1. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

1. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu"

Organizasyon Komite Başkanı Prof. Dr. Belli: "Ani Kalesi'ni fethetmek, Kars'ı ele geçirmek, Anadolu'nun kapılarının açılması demek.

14.08.2014 15:44

1. Uluslararası Ani- Kars Sempozyumu Organizasyon Komite Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli, "Ani Kalesi'ni fethetmek, Kars'ı ele geçirmek, Anadolu'nun kapılarının açılması demek. 1071 Malazgirt Zaferi'ni hazırlayan Ani'nin fethidir. 1453'ü hazırlayan Ani ve Malazgirt zaferleridir" dedi.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Belli, tarihsel bir sürecin içinde bulunduklarını belirterek, Selçukluların Kars'tan Anadolu'ya girişlerinin 900. yılını etkinliklerine de katıldığını belirterek, 950. yıl dönümüne katılmanın da nasip olduğunu söyledi.

Ani Ören Yeri'nin Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu ve Türk dünyası için çok önemli olduğuna değinen Belli, "Bu sözlerle ifade edilebilecek bir olay değil. Ani, Kafkasya'nın, Anadolu'nun Doğu Anadolu'nun, Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük ticaret ve kültür merkeziydi. Olağanüstü bir ticaret merkezi. Orta Asya'dan, Çin'den başlayan İpek Yolu Ani'de sona eriyor ve Kafkasya'ya mallar buradan dağılıyor" diye konuştu.

1064 yılının Türkler için çok önemli bir noktası olduğuna değinen Belli, bu dönemin tarihin akışını değiştirdiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Basit bir olaymış gibi görünmemeli. Ani Kalesi'ni fethetmek, Kars'ı ele geçirmek, Anadolu'nun kapılarının açılması demek. 1071 Malazgirt Zaferi'ni hazırlayan Ani'nin fethidir. 1453'ü hazırlayan Ani ve Malazgirt zaferleridir. Orta Asya'dan, Doğu'dan Türkmen aşiretleri kafileler halinde geldiği zaman Anadolu'nun siyasi ve kültürel yapısı değişmeye başlıyor. Bin yıl boyunca Anadolu'nun kültürel, siyasal yapısını değiştirdik. Sanatsal yapısını değiştirdik. Türkler Anadolu'ya geldikten sonra Doğu'dan özellikle Orta Asya'dan bütün kültürel değerleri getiriyoruz. Anadolu'nun binlerce yıllık kültürleriyle bir harman yapıyoruz."

Kars Valisi Günay Özdemir de üzerinde birçok medeniyetin kurulduğu Ani'nin önemli bir kent olduğunu belirterek, ticaretin o dönemde önemli olması ve İpek Yolu'nun varlığının Ani'nin fethine önemli hale getirdiğini belirtti.

Selçukluların Ani'yi fethetmesiyle orada bir kurumsallaşmasının yaşanmaya başladığını dile getiren Özdemir, "Ani'de bir ticaret merkezi, çarşı, sağlık merkezi, sosyal ve kültürel merkez oluşmaya başlamış. İstanbul'daki Kapalı Çarşı'nın bir örneğini şu anda Ani'de görüyoruz. İstanbul'daki bir medeniyeti, Osmanlı medeniyetinin temellerinin Ani'de atıldığını görüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Özdemir, komite başkanı Belli'ye plaket takdim etti.

Sempozyumun ardından Aynalı Sergi Salonu'nda Ahi- Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 1. Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement