Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ülke yönetimi ile millet arasında köprü görevi gören basının, demokratik cumhuriyetin kökleşmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.
Topaca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923'te, Kurtuluş Savaşı'nda kendisini destekleyen Türk edebiyatının ileri gelen gazeteci, yazar ve aydınlarından, Velit Ebuzziya, Ahmet Emin Yalman, Falih Rıfkı Atay, Suphi Nuri İleri, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, İsmail Müştak Mayakom, Halide Edip Adıvar, Dr. Adnan Adıvar ile İzmit İleri gazetesi muhabiri Kılıçzade Hakkı Bey ve Hilal-i Ahmer Başkanı Hamit Bey'in katılımı ile önemli bir toplantı gerçekleştirdiğini bildirdi.
Toplantının 17 Ocak sabahına kadar sürdüğünü belirten Topaca, şunları kaydetti:
"Toplantıda Atatürk, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları, Meclis içinde ve dışındaki farklı fikirleri, Kurtuluş Savaşımız'ın bir muhasebesiyle, her şeyden önemli olan 29 Ekim 1923'de ilan edilecek Cumhuriyetin halkla duyurulmasını öngörmüştür.
Daha sonra Atatürk, 'Türkiye basını, milletin hakiki sesi ve iradesinin meydana geldiği yer olan Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale vücuda getirecektir' diyerek, Türk basınına Cumhuriyetin korunmasında da önemli görevler ve sorumluluklar yüklemiştir. İleriyi görme, her zaman isabetli kararlar verme, cesaret, kararlı bir irade, azim ve güçlü bir sorumluluk anlayışına sahip olan Atatürk, daha o yıllarda basının kamuoyunu yönlendirme ve bilgilendirmede ne kadar önemli olduğunun farkındaydı. Ülke yönetimi ile milletimiz arasında köprü görevi gören basınımız, demokratik Cumhuriyetin kökleşmesinde çok önemli bir yere sahiptir."
Türk basınının tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içinde başarıyla yerine getirdiğini kaydeden Topaca, basın mensuplarının Basın Onur Günü'nü kutladığını bildirdi.
(NEC-KMK- - KOCAELİ
Son Dakika › Yerel › 16 Ocak Basın Onur Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?