17. Mersin Arkeoloji Günleri Başladı - Son Dakika
Yerel

17. Mersin Arkeoloji Günleri Başladı

17. Mersin Arkeoloji Günleri Başladı

İçel Sanat Kulübü (İSK) tarafından organize edilen 17.Mersin Arkeoloji Günleri düzenlenen törenle başladı.

06.10.2012 10:16

İçel Sanat Kulübü (İSK) tarafından organize edilen 17. Mersin Arkeoloji Günleri düzenlenen törenle başladı.

İSK Nevit Kodallı Salonu'nda gerçekleştirilen açılışa, Mersin merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Müşaviri İsmail Salman, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Özgen Acar, İSK Başkanı Fatih Alkar ile İSK üyeleri ve arkeoloji alanından çok sayıda akademisyen katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İSK Başkanı Fatih Alkar, İSK'nın sadece sanatla değil, geniş anlamda kültürle bilimle ve bunun parçası olan arkeoloji ile geçmiş uygarlıkların günümüze bıraktıkları kültür hazinesiyle çok yakından ilgilendiğini söyledi. Bu konuda ilgili kurum ve kişilerle çalışmalar yapıldığını belirten Alkar, "Her hafta düzenlenen gezilerle doğa yürüyüşleriyle antik kentlerin içine girilmekte ve bu tarih mirasının, kültür mirasının insanlarımız tarafından tanınmasına, değerlendirilmesine ve bu konuda çalışmalar yapan kurumlar ile kişilere destek verilmesine ön ayak olmaktayız" diye konuştu.

İSK'nın her etkinliğinde müziğin olduğunu da vurgulayan Alkar, "2 gün boyunca beraberiz. Bunun heyecanını, bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Elbette İSK'ya verilen emekten yola çıkarak bu günlere gelindi ve biz de bu bayrağı en iyi şekilde arkadaşlarımla birlikte taşımaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Müşaviri İsmail Salman ise Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın da bu açılışa gelmek istediğini ancak, yoğun işleri dolayısıyla saygılarını ve selamlarını yolladığını ifade ederek, "İSK'yı çok iyi tanıyorum. Yaptığı işleri ve işlevleri de çok iyi biliyorum. Ayrıca yine Türkiye'de bir sivil örgüt olarak arkeoloji günleri düzenlemeleri bizim gibi meslek insanları açısından son derece onur vericidir. Kültür varlıklarının Mersin bölgesinde tanıtılması değil, Türkiye genelinde tanıtılmasında İSK üstüne düşen yük ve işlevleri yerine getirdi diye düşünüyorum. Bugün İçel ve çeperinde çok sayıda kazı varsa bunun büyük ölçüde İSK'nın içerisindeki arkeoloji sevdalılarının çok yoğun çalışmaları sonucu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Özbay Müzik Merkezi öğrencileri tarafından misafirlere mini bir müzik dinletisi sunuldu. Müzik dinletisinin ardından 'Kent Kültürüne Katkı Ödülü verildi. Mersin'in en ünlü ailelerinden bir olan Pozcu ailesinin temsilcisi Şemsa Pozcu ile uzun yıllardır hemen her etkinlikte yer alan Lina Nasif bu yıl bu ödülü almaya hak kazandılar. Şemsa Pozcu ve Lina Nasif ödüllerini Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'ın elinden aldılar.

Daha sonra ise 'Kültürel Mirasa Katkı Ödülü verildi. Bu ödüle de Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Özgen Acar layık görüldü. Ödülünü almadan önce söz alan Özgen Acar, "Uzun yıllar önce yine böyle bir etkinlikte o zamanın Kültür Bakanı'nın da katıldığı bir etkinlikte bana Kültür Bakanı tarafından 'şükran plaketi' verildi. Bu plaketin ardından kısa bir süre geçtikten sonra plaketi veren Kültür Bakanı beni plaket yüzünden mahkemeye verdi ancak ben aklandım. Yine uzun yıllar önce bu tür bir etkinliğe daha katıldım. Yine orada dönemin Kültür Bakanı tarafından bana 'şükran plaketi' verildi ancak, onun da üstünden kısa bir süre geçtikten sonra Kültür Bakanı beni plaket yüzünden mahkemeye verdi ama yine aklandım. Bu iki Kültür Bakanı'nın ortak noktası da Mersin milletvekilleri olmasıydı. Bugün bana bu ödülü veriyorsunuz ama daha sonra beni mahkemeye vermeyecekseniz bu ödülü alırım" esprisini yaparak salonda bulunan misafirlerin gülüşmesine sebep oldu.

Acar'ın konuşmasının ardından ödülü, Belediye Başkanları Tuna ve Yıldırım tarafından verildi. Ödül törenin ardından Bülent Akbaş tarafından 'İçel'den Görüntüler' resim sergisi açıldı. Arkeoloji günleri 7 Ekim Pazar akşamına kadar sürecek. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 17. Mersin Arkeoloji Günleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement