8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "21. Yüzyılda Kadın" temalı etkinlik düzenlendi.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın açılışında konuşan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, kadın haklarının bir güne sıkıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Kadın sorunlarının bir pragmatik sorun olduğu yadsınamaz. Kadınlar, hepimizin hayatında çok önemli yere sahip. Herşeyden önce bir evladı anne yetiştiriyor. Bir insanın kişiliğinin altyapısı 10 yaşına kadar şekilleniyor. Kişilik gelişiminin yüzde 30'u doğuştan, yüzde 70'i sonradan elde ediliyor. Bu durumda kişilik gelişiminde en aktif rol annelerindir" dedi.
Bir vicdan medeniyeti oluşturulması gerektiğini vurgulayan İbicioğlu, insanların vicdanlarını, bakış açılarını çocukken gözden geçirmek gerektiğini söyledi. Çocukların iyi insan olması konusunda hassasiyet göstermenin önemine işaret eden İbicioğlu, "Meseleyi bütüncül olarak ele almalı, yaşam paradigmalarımızı yeniden sorgulamalıyız. Unutmayalım ki kadın hakkı herşeyden önce insan hakkıdır. Toplumda kadın ve erkek her zaman birbirini tamamlar" diye konuştu.
Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) Müdürü Doç. Dr. Ersin Uskun ise 8 Mart'ın tüm dünyada, kadınların eşitliğe, kalkınmaya dair, daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlandığını anlattı.
Uskun, Dünya Kadınlar Günü'nün Türkiye'de ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandığını hatırlatarak, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, tartışılması ve bu sorunlara çözüm aranması için bir zemin sağlamaktadır" dedi.
Kadınların annelik rolüyle yeni nesillere şekil veren ve toplumu ileri götüren sosyal dinamiğin temel kaynağı olduğunu söyleyen Uskun, kadınların sağlık, sosyal güvence ve eğitim imkanlarından hak ettiği ölçüde faydalanamadığını, üretime yeterince katkıda bulunamadığını ve bu nedenle toplumsal alanda hak ettiği konuma gelemediğini söyledi.
Kadın sorununun yalnız kadınların değil erkeklerin de öncelikli kaygısı olması gerektiğini anlatan Uskun, "Kadın sorunlarını diğer toplumsal ve insani sorunlardan ayrı tutamayız. Kadınların üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukları ülkelerde, toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyoruz. Güçlü bir toplumda yaşamanın ve daha aydınlık bir geleceğe ulaşmanın yegane koşulu, kadının toplumsal hayatta var olmasının sağlanmasıdır" dedi.
Isparta İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan kadınların toplumdaki yerlerine değindi. Gürkan, şunları söyledi:
"Isparta Emniyet Müdürlüğü olarak kadına yönelik her türlü şiddete karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bu kapsamda başlattığımız Gülen Yüzler Projesi, kurum ve kuruluşlar arası işbirliği yapılması, farkındalık yaratma ve zihniyet dönüşümünün sağlanması çalışmaları, kadının güçlendirilmesi, koruyucu hizmet sunumu, şiddet gören kadına ve failine yönelik tedavi ve iyileştirme hizmetlerinin verilmesi, hukuki yardım sağlanması çalışmaları kapsayan ve Türkiye'de ilk kez Isparta'da uygulanan bir projedir."
- ISPARTA
Son Dakika › Yerel › 21. Yüzyılda Kadın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?