Muğla Valiliği tarafından Muğla yöresindeki jeotermal kuyuların açılarak sağlık turizmine kazandırılması çalışmaları kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından daha önce yer tespiti ve mineraller hakkında yapılan araştırmanın ardından ilk sondaj çalışması Bozüyük beldesinde başladı.
Muğla Valiliği tarafından ihale edilen sondaj çalışması, üç ay içinde tamamlanması bekleniyor. Muğla İl Özel İdare Genel Sekreterliği bünyesinde bulunan ve belediyelerin emlak vergilerinden yapılan kesinti ile tek havuzda biriken Koruma Uyulama Denetim Birimi (KUDEB) kanalıyla ayrılan 850 bin TL ödenek ile kuyu açma çalışmaları başlayan Bozüyük Jeotermal kuyuda beklenilen seviyede mineralli suyun bulunmasının ardından tesis yapılarak sağlık turizmine açılması bekleniyor. Tesis için düşünülen alan ise Bozüyük Beldesinin alt kısmında bulunan Hanyalı mevkisindeki Belediyeye ait arazi üzerine kurulması hedefleniyor.
İLK ANALİZ 1971 YILINDA YAPILDI
Bozüyük beldesi Bağyaka Köyündeki jeotermal kaynaklar ile ilgili olarak 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji kürsüsü tarafından jeolojik durum ve tıbbi değerler konusunda analiz çalışması yapıldı. Yapılan analiz çalışmasında, sıcak su mineral karışımında Amonyum, Lityum, Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Alüminyum, Mangan, Klorür, İyodür, Florür, Sülfat, Bikarbonat ve Hidroarsenat tespit edildi. Ayrıca Serbest karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojen gazı olduğu açıklandı.
BÖLGE KALKINMASINA KATKI SAĞLAYACAK
Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel, jeotermal tesisin bölgeye hayat vereceğini belirtti. Gencel, "Muğla valiliğimizin aktardığı 850 bin TL'lik ödenek ile Mart başında jeotermal kuyu açılması için ihale yapıldı. Sağlık turizmi açısından son derece önemli bir merkez. Yıllarca burası ılıca olarak şifa kaynağı oldu. Umduğumuz derecede ve kalitede suya ulaşırsak, bölge açısından son derece yerinde bir yatırım olacak. 900 metreye inilecek ve 3 ay içinde sondaj çalışması tamamlanacak.
TESİS İÇİN ALAN HAZIR
Bozüyük Belediye Başkanı Gencel, tesis için Muğla Valisi Fatih Şahin'e öneride bulunduklarını belirterek, "Sayın valimize yapılacak tesis ile ilgili Hanyalı mevkiinde Belediyemize ait arazi üzerine tesisin kurulması yönünde önerimiz oldu. Bu alan Kanuni'nin Rodos seferi esnasında askerlerin ibadetlerini yapmaları için yapılan camii ve hamamın bulunduğu bir alan. Bu alanı belediye olarak mülkümüze aldık. Camii ve Hamam restore edilecek. Bunun için gerekli projeler tamamlandı. Eğer tesis bu alana kurulursa, tarihi yapılar ile bütünleşmiş olacak. Eğer tesisi vadide bırakırsak, sadece işletmeci kazanacaktır. Hanyalı mevkiine tesisin yapılması durumunda günübirlikçilerden tutun, termal otellerde kalma imkanı bulamayacak vatandaşların Bozüyük'te herhangi bir ev pansiyonda kalabileceklerini düşünüyorum. Sadece Bözüyük beldesi sakinleri değil, yöre insanı da ekonomik olarak bu tesisten faydalanacaktır. Yine sayın valimizin önderliğinde devam eden Kültür Yolu projesi kapsamında Bozüyük beldesi bir dinlenme noktası olması nedeniyle bu tesisin Bozüyük'te olmasında yarar görüyorum" dedi.
SERALAR DA FAYDALANABİLİR
Kuyulardan çıkacak sıcak suyun derecesinin 50 derecenin üzerinde çıkması durumunda seraların da bu suyun buharından faydalanabileceğini belirten Gencel, "Şu anda ölçüm yapan arkadaşlarımız belli bir derinlik noktasına ulaştıklarında 50 derece suya ulaşılması bekleniyor. Eğer bu dereceye ulaşabilirsek, bölgede seracılık da gelişir. Bu tesisin verimli bir şekilde çalışması için özel sektörün çalıştırmasında yarar var. Çünkü yıl 12 ay çalışması için özel sektör kanalıyla işletilmesi şart. Sağlık turizmi yapan yabancı ve yerli acenteler var. Bu acenteler kanalıyla açılacak tesis hem daha verimli, hem de 12 ay boyunca hizmet verebilir" dedi. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › 42 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?