Abdülmecid'in 250 Kuruşu 85 Bin Liradan Satışa Çıkıyor - Son Dakika
Yerel

Abdülmecid'in 250 Kuruşu 85 Bin Liradan Satışa Çıkıyor

Hüseyin Kanber - Osmanlı Padişahı Abdülmecid döneminde kullanılan 250 kuruşluk kaime (kağıt para), 85 bin liradan satışa sunulacak.

09.06.2012 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hüseyin Kanber - Osmanlı Padişahı Abdülmecid döneminde kullanılan 250 kuruşluk kaime (kağıt para), 85 bin liradan satışa sunulacak.

Pera Mezat Müzayedecilik tarafından 10 Haziran'da Pera Mezat Beyoğlu Sergi Salonu'nda yapılacak müzayedede para, madalyon, Osmanlıca belge ve çeşitli kitaplardan oluşan ürünler, satışa çıkarılacak.

Müzayedeye çıkarılacak eserler arasında 31'inci Osmanlı Padişahı Abdülmecid döneminde kullanılan ve Türkiye'de üç adet bulunduğu sanılan 250 kuruşluk kaimesi de yer alacak. Kaime, 85 bin liradan satışa sunulacak.

Pera Mezat Müzayedecilik Genel Koordinatörü Samet Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzayedelerinde birbirinden değerli eserlerin koleksiyonerlerin beğenisine sunulacağını söyledi.

Özellikle karma eserler müzayedesinde değerli hatlar, tablolar ve birçok değerli objenin satılacağını ifade eden Tekin, müzayedede Ömer Uluç, Bedri Rahmi, Nazmi Ziya, Diyarbakırlı Tahsin, Sami Yetik gibi ünlü Türk ressamlarının eserlerinin satışa çıkarılacağını anlattı.

Çok nadir bulunan tombak, Osmanlı döneminin ünlü Tophane ve Yıldız üretimi porselenlerin de müzayedede yer alacağını bildiren Tekin, ayrıca tuğralı gümüşler, hatlar ve fermanların da dikkat çekici eserler arasında yer alacağını kaydetti. Tekin, ünlü ressamların tablolarının 2 bin ile 125 bin lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulacağını bildirdi.

Tekin, müzayedede en dikkat çekecek ürünler arasında Sultan Abdülmecid dönemine ait 250 kuruşluk, yüzde 15 faizli kaimenin olduğunu vurgulayarak,

" Osmanlı Devleti'nde ilk kağıt para, Sultan Abdülmecid döneminde çıkarılmıştır. Halkın madeni paradan kağıt paraya geçişini kolaylaştırmak ve kağıt paranın kullanımını yaygınlaştırmak için kağıt paralara Osmanlı Maliyesi tarafından faiz ödemesi yapılmıştır" dedi.

Her altı aylık dönemlerde Osmanlı Maliye Bakanlığı'na gidilerek paranın faizinin alındığını, daha sonra alındığını belgelemek için parada delik açıldığını anlatan Tekin, 2 yıl sonunda son faiz ödemesi yapıldıktan sonra paranın imha edildiğini kaydetti.

O dönemdeki kağıt paraların imha edildiği için çok nadir bulunduğunu vurgulayan Tekin, satışa çıkarılacak 1850 tarihli paranın Türkiye'deki bilinen 3 adet 250 kuruşluk paradan birisi olduğunu söyledi.

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Abdülmecid'in 250 Kuruşu 85 Bin Liradan Satışa Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement