Adıyaman'da yüzde 20 sevilerinde olduğu tahmin edilen işsizlik oranına karşın, fabrikalar ve işletmeler her gün iş ilanları veriyor.
Resmi rakamlara göre yüzde 9.2 olan fakat gizli işsizlikle birlikte yüzde 20'nin üzerinde işsizlik oranına sahip olduğu kaydedilen Adıyaman'da işsizler iş, işletmeler ise işçi arıyor. Adıyaman'dan başka illere tarım işçisi olarak 3-4 ayında sosyal güvencesi olmadan çalışmaya giden vatandaşlar, fabrikalarda çalışmaktan kaçıyor. Asgari ücretle işçi çalıştıran fabrikalar, kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. İşletme sahipleri billboardlar, afişler ile işçi alım ilanı veriyor.
Sanayici ve işadamlarının temsilcileri olayın tamamen 'iş beğenmemekten' kaynaklandığının altını çizerken, bu sorunun çözümü için kalifiye eleman yetiştirmenin önemine işaret ettiler.
"HERKES DEVLET MEMURU VEYA PROFESÖR OLAMAZ"
Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yıldırım, istihdam kapılarının açık olduğunu ancak, insanların iş beğenmediğini belirterek, "Adıyaman'da insanlarımız iş beğenmiyorlar. İşletmelerde işsiz gezenlere işyerleri var ancak insanlarımız fabrikalarda çalışmaktan kaçınıyor. Bizim insanımız devlet kurumlarında masa başı iş, güvenlik görevlisi olmak istiyor. Tekstil fabrikasında çalışacak eleman lazım ama eleman bulamıyorlar. Evine ekmek götürmek isteyen gidip çalışabilir. İşsizlik yok iş beğenmemezlik var. İstihdam kapıları açık isteyen fabrikalarda çalışabilir. İnsanların iş konusunda eğitilmesi gerekiyor. Temel eğitimden yanı ilkokuldan başlayarak yönlendirilme yapılması gerekiyor. Mesleki eğitimler şart. Herkes devlet memuru, herkes profesör, herkes avukat olamaz. Bu kentin camcıya, demirciye, boyacıya da ihtiyacı var. Türkiye'nin önünün aydınlık olabilmesi için bunun yapılması gerekiyor" dedi.
"4 AY IRGAT OLARAK HİÇBİR SOSYAL GÜVENCELERİ OLMADAN ÇALIŞIYORLAR"
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Adıyaman Şube Başkanı Erkan Çakmak ise, Adıyaman'dan başka illere ırgat olarak gidenlerin, 4 ay hiçbir sosyal güvencesinin olmadan çalıştığını kaydederek, "İşsizlik oranları resmi olarak 9.2 olarak görülüyor ama gizli işsizlikte bu oran en az yüzde 20 civarındadır. Çünkü başka illere ırgat (tarım işçisi) olarak gidip 3-4 ay çalışanlar bu oranın içinde yer almıyor. Irgat olarak 3-4 ay çalışan kişiler daha sonra Adıyaman'a dönüp yılın diğer aylarında boş boş geziyor. Her fabrika işçi arıyor ancak bu kişiler fabrikalarda çalışmıyor. Hem fabrikalarda işçi yok; hem de vatandaşlarımız iş beğenmiyor. Fabrikalarımızda kalifiye eleman yok. Büro personeli almak için uzun süre bekleniyor. Adıyaman kalifiye eleman sıkıntısı çeken iller arasında 3. sıradadır. Bunun önüne geçmenin yolu işverenlerin şartları ıslah edecek, işçilerde iş beğenmemezlik yapmayacak. Bu şekilde olursa hem gerçek hem de gizli işsizliğin önüne geçilmiş olur. Fabrikalarda çalışarak daha düzenli bir iş hayatı olur. Sigorta güvencesi olmadan ırgat olarak çalışanlar her gün trafik kazalarında yollarda can veriyor. Gittikleri yerlerde çok kötü şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar. Daha insanca bir iş ortamının sağlanması için işveren ve işçilere karşılıklı görev düşüyor" dedi.
"KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ"
Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çelenk'de 'iş beğenmeme' konusunun olduğuna vurgu yaparak, "Sıkıntıların başlıca nedeni iş beğenmemektir. Yetkililer kalifiye eleman yetiştirme konusunda yeterli adım atmıyorlar. Sanat okulları ve üniversiteler bu konuda daha aktif olabilirler. Adıyaman OSB'de 92 işletme var. Şuan 4 bin 500 olan işçi sayısı bu ay 5 bine ulaşacak. Her işletmede eksik eleman var. Tüm işletmeler bu sıkıntıyı çekiyor. Kalifiye eleman sıkıntısı var. Konfeksiyoncunun makinesi var ama işçi bulamadığı için boş kalıyor. İşletmeler asgari ücret veriyor. Tesisin artmasıyla birlikte işçinin kıymeti de arttı. Ücrette kısıtlama yok" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Adıyaman'da İşsizlik Yok, İş Beğenmeme Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)