'Afet Gerçeği ile Yaşamak' Semineri - Son Dakika
Yerel

'Afet Gerçeği ile Yaşamak' Semineri

\'Afet Gerçeği ile Yaşamak\' Semineri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Günhan Erdem, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Başarı Koleji'ni ziyaret ederek bir seminer verdi.

12.04.2012 17:12

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Günhan Erdem, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Başarı Koleji'ni ziyaret ederek bir seminer verdi.

Okulun konferans salonunda öğrencilere 'Afet Gerçeği ile Yaşamayı Nasıl Öğreneceğiz?' konulu seminer veren Prof.Dr. Günhan Erdem, afet çeşitlerinden olan deprem sırasında ve sonrasında nasıl davranılması gerektiğini örneklerle anlattı. Seminere katılan öğrenci ve öğretmenlere deprem sırasında ve enkaz altında nasıl durulması gerektiğini, doğru davranışların hayat kurtardığı uygulamalı olarak anlaten

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Günhan Erdem, afetlerden önce insanların birtakım önlemler alması gerektiğini söyledi.

ÖNLEMLER ALINMALI

Prof.Dr. Erdem, "Bunlardan en önemlisi, evin belirli köşelerinde, yatakların yanında bir düdük bulundurulmasıdır. Çünkü enkaz altında bize en çok gerekecek olan enerjimizdir. Boşuna enerjimizi harcamamamız gerekiyor. Bunun için de bağırmak yerine düdük ya da bir yere çelikle vurmak gerekiyor. Bir de enkaz altında kalmış bir kişinin solunumunun rahat olması açısından ağız bölgesini bir bezle kapatması gerekiyor" dedi.

PANİKLE ENERJİ TÜKENİR

Enkaz altındaki kişinin, besin maddesi ve su bulamayacağını, panik ile birlikte kişinin enerjisinin hızla tüketeceğini ve kurtulma ümidini olumsuz şekilde sonuçlandıracağını vurgulayan Prof.Dr. Erdem, şöyle devam etti:

"Bundan dolayı enkaz altındaki afetzedenin panik haline girmeden, sessiz bir şekilde enerjisini mümkün olduğunca idareli kullanarak beklemesi lazım. Örneğin Van depreminde belirli bir süre sonra hayati tehlikeyi atlatmış şekilde enkazdan çıkan bir gencin konuşmasını hatırlıyorum diyor ki, 'sürekli uyku pozisyonundaydık'. Orada zaten yapılacak pek fazla bir şey yok. Böyle bir durumda vücut zaten kendisini otomatik olarak bu moda alıyor. Hareket etmeden mümkün olduğunca enerjiyi idareli kullanma yolu çok önemli. Bağırmanın zaten çok fazla bir mantığı yok. Hatta afetzede sessiz olabilirse dışarıdan gelebilecek sesleri algılayabilir ve ona tepki verecek şekilde müdahalelerde bulunabilir. Kişiler, dışarıdan gelebilecek tepkileri algılamak için dikkatini yoğunlaştırmalı ve dışarıdan bir tepki ya da ses alabiliyorsa buna yanıt verecek şekilde harekete geçmelidir. Eğer kısıtlı ortamda başarabiliyorsa sert bir cisimle bir yere vurarak ses verebilir. Dışarıdan gelebilecek komutları net bir şekilde algılayabiliyorsa, onlara istendiği şekilde cevap vermeye yeltenmelidir." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Afet Gerçeği ile Yaşamak' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement