Akmek'ten "Kan Hastalıkları" Semineri - Son Dakika
Yerel

Akmek'ten "Kan Hastalıkları" Semineri

Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları tarafından dünyada en sık rastlanan kan hastalıkları konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.

22.02.2013 13:51

Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları tarafından dünyada en sık rastlanan kan hastalıkları konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.

Sakarya Kurs Merkezi'nde "Kan, genetik, talasemi ve anemi" hastalıklarıyla ilgili düzenlenen seminerde konuşan Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı ve Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talaseminin kalıtsal olarak geçen bir kan hastalığı olduğnu söyledi.

Talasemi hastası olanların solgun, halsiz ve iştahsız olduğuna dikkati çeken Canatan, talasemi gibi kalıtsal hastalıklarda en etkili yöntemin, hasta çocuk doğumunu önlemek olduğunu ifade etti. Hastalıkla mücadele edilirken toplumun eğitilmesi, taşıyıcıların taranması, genetik tanışma ve doğum öncesi tanı gibi yöntemlerin çok önemli olduğunu kaydeden Canatan, doğum öncesi tanı, bebek doğmadan hastalığın olup olmadığını öğrenmek için test yapılması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınlarına göre dünyada talasemi ve anormal hemaglobin taşıyıcılık oranının yüzde 4.5 olduğuna dikkati çeken Canatan, dünyada yaklaşık 240 milyon kişinin talesemi taşıyıcısı olduğunu, bu rakama her yıl yaklaşık 300 bin kişinin eklendiğini ifade etti.

Türkiye'de 1 milyon 300 bin kişinin talasemi taşıyıcısı olduğuna işaret eden Canatan, Türkiye'de taşıyıcılık oranının yüzde 2.1, Antalya'da ise taşıyıcılık oranının yüzde 12 oranında olduğunu vurguladı. Canatan, Antalya'da evlenen kişilerin mutlaka test yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Süleyman Elçin

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akmek'ten 'Kan Hastalıkları' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement