Nazilli Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin düzenlediği 'Anılarla Sümerbank' konferansında koltuklar boş kaldı. Konferansa, 5 gazeteci ve belediye görevlileri dışında sadece 24 vatandaş katıldı.
Atatürk'ün Cumhuriyet döneminde Türkiye'de ilk açtığı basma fabrikası ünvanını taşıyan tarihi Sümerbank Fabrikası'nın anısına konferans düzenlendi. Tarihi desenler, basma örnekler, el işlemeler ve fotoğrafların sergilendiği organizasyonda 350 kişilik salon boş kaldı. Nazilli Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından hazırlanan konferansta, İlçe protokolünü temsilen ise yalnızca Nazilli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatih Demir hazır bulundu. 150 bin nüfuslu Nazilli'den tarihi Sümerbank anısına düzenlenen etkinliğe gazeteciler ve belediye görevlileri haricinde 24 kişi katılması dikkat çekti. Mehmet Yüzügüler Belediye Tiyatro Salonu'nda önceki gün akşam saat 19: 00'da gerçekleşen konferansa, Sümerbank'tan emekli; Emel Erçiçek, Gülay Karataş, Ahmet Karataş, Gülser Karataş, Faruk Baştepe, İlhan Öden konuşmacı olarak katıldı.
HER DALDA ÖNCÜYDÜ
Sümerbank resmi sayfasının yöneticisi ve fabrikanın emekli satış mağazası memuru İlhan Öden, fabrikanın geçmişte ilçeye çok büyük katkı sağladığını kaydetti. Varlığını Sümerbank'a borçlu olduğunu belirten Öden, "Ben varlığımı Sümerbank'a borçluyum. Annem ve babam Yunanistan'dan Nazilli'ye Sümerbank fabrikasında çalışmaya gelmişler. Bir süre sonra da evlenmişler. O dönemleri anlatırken duygulanmamak elde değil. Nazilli Sümerbank her dalda öncüydü. Nazilli sıtmadan kavrulurken, Sümerbank şehre ilk hastaneyi kurdu. Fabrikanın tüm alanları faaliyete hazır hale geldiğinde yaşanılabilecek bir şehir haline geldi, Nazilli. Fabrikanın sayesinde ilçenin nüfusu yükseldi. Ekonomik açıdan şehre çok büyük katkıları oldu. Yapılması gereken çok şey var. Mesela ilk olarak Gıdı Gıdı treninden sonra kenara kaldırılan Sümerbank Basma Fabrikası tabelasını yerine asalım. Üniversite açıldığı zaman tabelalar canavarla kesilip atıldı. Biz gayret gösterelim, belki de burada Türkiye'nin en güzel tekstil müzesi açılır. Gıdı Gıdı treninin restorasyonu da hayal gibi geliyordu önceden, bakın şimdi çalıştı. Hatta, emek verirsek bu fabrikayı tekrar çalışır duruma bile getirebiliriz. Nazilli Basması üretecek teknik donanım halen fabrikamızda mevcut. Üniversite de bir tekstil bölümü açarak, tarihi fabrikadan yararlanabilir. Belki de öğrencilerin emeği ile sembolikte olsa basma üretebiliriz" dedi.
"4 ÇOCUĞUMU OKUTTUM"
Konuşmacı Gülser Karataş ise Sümerbank'a ve Atatürk'e olan sevgisini şu sözlerle anlattı: "Bu fabrikayı açan Atatürk her zaman için dilimizde ve gönlümüzde. Sümerbank bizim evimizdi, yerimizdi, yurdumuzdu. Ben Sümerbank'ın sayesinde 4 çocuğumu çok üst düzeylerde okuttum. Şuanda çok güzel yerlerdeler. Ben bunu Atatürk'üme ve Sümerbank'ıma borçluyum. Her zaman onu yad ediyorum." - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Aydın'da 'Anılarla Sümerbank' Konferansı İlgi Görmedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)