Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.ÇAMURA can veren seramik sanatçısı Suna Maya Çağlayan ile eşi Hüseyin Çağlayan, yeni eserlerini Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Güzel Sanatlar Galerisi'nde beğeniye sundu.

28.02.2013 10:32

Foto: Yücel Dönmez ve ekibi karlı yamacı toprak boyalarla renklendirme çalışması yaparken

===

Çamur sanatı hayran bıraktı

ÇAMURA can veren seramik sanatçısı Suna Maya Çağlayan ile eşi Hüseyin Çağlayan, yeni eserlerini Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Güzel Sanatlar Galerisi'nde beğeniye sundu. Fırında pişirilip, sırlanıp, renklendirilen çeşitli dekoratif süs eşyalarının, duvar panolarının, çanak ve çömleklerin yer aldığı serginin açılış kurdelesini, ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, Kent Müzesi Müdürü Dr. Atilla Erden ile birlikte kesti. Çağlayan çifti, "Sanatımıza olan tutkumuzu, sevdamızı, aşkımızı, şekillendirdiğimiz çamurla dillendirdik" dedi.

Atölyesinde çocuk, genç ve yetişkinlere seramik sanatını sevdirerek öğreten Suna Maya Çağlayan, bu sanatın geçmişinin Taş Devri'ne dayandığını hatırlattı. Çağlayan, Taş Devri insanlarının, içinde yaşadıkları mağaraların duvarlarına, av hayvanlarını çamurdan resmettiklerini belirtti. Çağlayan, "Hiç büyümeyen, bir o kadar da yaşlanmış ruhumuzla, kendi oyuncaklarımızı kendimiz toprağı çamura dönüştürerek, şekillendirerek yaratıyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: açılış kurdelesi kesilirken, sergi gezilirken, Suna Maya Çağlayan'ın eserleri önünde tek ve toplu görüntü.

===

'Yoyo Bebek' para kazandırıyor

TÜRKİYE Yardım Sevenler Derneği (TYSD) Antalya Şubesi ile Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi işbirliğinde dernek binasında açılan el sanatları kurslarında, Japonlara özgü 'Yoyo' tekniğiyle minyatür 'Yoyo Bebek' tasarımı da öğretildi. Kursiyerler, bebek satışından elde ettikleri gelirle aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Anahtarlık, çanta, kıyafet, saç tokası, buzdolabı üzerine aksesuar olarak monte edilen bebekler, 1-5 TL arasında alıcı buluyor.

Kurs öğretmeni Pervin Saraçoğlu, 'Yoyo' tekniğini, 'atık kumaş parçalarına büzgülü şekiller verilerek, çeşitli süs eşyalarına dönüştürülmesi sanatı' olarak açıkladı. 'Yoyo' üzerinde günlerce çalışıp, daha minyatür bez bebekler üretmeyi başardıklarını kaydeden Saraçoğlu, "Küçük parçalara ayrılan renkli kumaşlara, dairesel şekiller veriliyor, ip üzerine dizilip, büzgülü hale getiriliyor. Dairesel parçalarla bebeğin kol, bacak, gövdesi ve başı oluşturuluyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kadınlar 'Yoyo Bebek'leri gösterirken

===

Salon şarkılarla çınladı

ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) bünyesinde oluşturulan ANSAN Nağmekar Türk Müziği Korosu, sezonun ilk 'Bahar Konseri'ni Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirdi. Şef Mustafa Mümtaz'ın yönettiği koro, Muhayyer, Yegah, Hüseyni, Segah, Kürdi, Acemkürdi, Sultaniyegah, Hicaz, Nihavendi, Hicazkar makamlarındaki şarkıları seslendirdi. Antalyalı bestekar Gültekin Çeki'nin bestelediği 'Eski Dostlar' adlı şarkı da salonu dolduran izleyiciler tarafından hep bir ağızdan okundu. Antalyalılar, salonu çınlatan şarkılarla unutamayacakları bir gece yaşamanın keyfiyle evlerine döndü.

Koro Şefi Mümtaz, konserin hazırlık çalışmalarına üç ay önce başlandığını, davetlilere 30 neşeli şarkı dinlettiklerini belirtti. Mümtaz, "Ülkemizin çok değerli bestekarlarına ait birbirinden güzel, hüzünlendiren, neşelendiren, duygulandıran seçme şarkıları okuduk. Önümüzdeki aylarda yeni konserlere de imza atacağız" dedi. ANSAN Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ceylan ile onursal başkan Tacim Alpaslan da Mümtaz ve koro üyelerine çiçekle teşekkür etti. Ceylan, Antalya'nın kültürel ve sanatsal yaşamına çeşitli etkinliklerle katkı koymaya devam edeceklerini söyledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Korodan genel ve solistlerden yakın plan

===

Kadınlar Günü'ne özel konser

KALEKAPISI Esnaflarını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği'nin (KALEDER) Türk Sanat Müziği Korosu, sezonun ikinci konserine hazırlanıyor. Müzik çalışmalarını tarihi İkikapılı Han'da sürdüren koro, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nunda 8 Mart Cuma akşamı sahneye çıkacak. Saz heyeti hariç, tamamı kadınlardan oluşan koro, 'Dünya Kadınlar Günü'nü, kadınlara özel şarkılarla kutlayacak. Şef Kemal Olguncan'ın çalıştırdığı koro, 'Şarkıların Dili' adlı konserde Muhayyer, Yegah, Hüseyni, Segah, Kürdi, Acemkürdi, Sultaniyegah, Hicaz, Nihavendi, Hicazkar makamlarındaki şarkıları seslendirecek. Yaşamlarını yitirmiş ünlü bestekarlar da dillerden düşmeyen şarkılarıyla anılacak.

KALEDER Başkanı Hasan Kilit, "Koromuz Antalya'nın gözbebeği, esnafımızın onuru" diye övgü yağdırırken, koro şefi Olguncan ile koro sorumlusu Hülya Kırıcı'ya gönüllü çalışan koro üyeleri adına teşekkür etti. Şarkısever Antalyalıları 8 Mart akşamı gerçekleşecek konsere davet eden Kilit, "Turizm sezonu içerisinde Kalekapı ve Cumhuriyet meydanları, trafiğe kapalı Kazım Özalp Atatürk Caddesi, Tarihi Kaleiçi semti ile bazı park- bahçelerde de geniş katılımlı bahar konserleri, TSM dinletileri planladık. Amacımız çarşılarımızı müzikle şenlendirip, şehir merkezinde hareketliliği artırmak, Antalyalıları, yerli ve yabancı turistleri şarkılarla neşelendirmek" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Koro çalışmasından toplu ve hasan Kilit koro şefi Kemal Olguncan'a plaket verirken görüntü

===

Atıklar, sanat için fakülteye taşındı

AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, tüm sanat bölümlerinin katıldığı 'Akdeniz'den Gelen Sanat' adlı proje kapsamında başlatılan atık toplama çalışmasının ikinci durağı, Lara sahili oldu. Projede yer alan grup, Konyaaltı'ndan sonra Lara bölgesindeki plajlarda dalgaların sahile sürüklediği çeşitli atık maddeleri, geniş yapraklı bitki ve köklerini, ağaç dallarını topladı. Atölyelerde sanata kazandırılacak atık maddelerin ayrıştırılması işlemlerine de başlandı. Biriktirilen atıklar, sanat eserlerine dönüştürülecek, Mart ayı sonunda sergilenecek.

Lara sahilindeki plajlarda başlatılan atık toplama çalışmalarına, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı, dekan yardımcıları Ömer Zaimoğlu, Kemal Kavas, Halkla İlişkiler ve Etkinlik Koordinatörü Leyla Pamir Kumbul önderlik yaptı. Çalışmalara, öğretim görevlisi Faruk Manici, araştırma görevlileri Nurhan Karataş, Melis Sucuoğlu, Zehra Seda Okutucu, Sabriye Öztütüncü, Mehmet Ali Kılınç, Nur Gülsün Kurtoğlu, Ümran Elmas, Dilek Sogay ve bir grup öğrenci katıldı. Özenle seçilerek naylon poşetlere doldurulan çeşitli atıklar, kamyonetle fakülteye taşındı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Dekan, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrenciler sahilde atık tıplarken görüntü

===

'Şeyimin Derdi'ni imzaladı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Halkla İlişkiler Birimi'nde görevli Hilal Doğan'ın 'Kocayasa' adlı kitabının ardından 'Şeyimin Derdi' adlı romanı da yayımlandı. Bir yandan da tiyatro oyunları yazan 3 çocuk annesi Doğan, mizah karışımı yeni kitabını okurlarına imzaladı. Toplumdan bireylere uzanan olayları hicvederek kaleme alan Doğan, büyük ilgi gören kitaplarındaki konuların, insanları sosyal hayata kazandırdığını belirtti. Doğan, "Günümüzde, mizah yazarlarının sayısı giderek azalıyor. Mizah yazarlığının son isimlerinden biri, bir gün belki de ben olacağım" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Hilal Doğan, yeni kitabını imzalarken görüntü

===

Antalya Rusça şarkılarla çınlayacak

ANTALYALILARA senfoni müziğini sevdirebilmek için yoğun çaba gösteren Antalya Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), 'Dünya Renkleri' adı verilen konserler dizisini sürdürüyor. ADSO, bu kez Rus sanatçı Alexander Rudin'i konuk edecek. Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda bu akşam gerçekleşecek konserde, orkestrayı Rus Antonio Pirolli yönetecek. Solist olarak sahneye çıkacak olan Rudin'e, ADSO'nun 100 sanatçıdan oluşan orkestrası eşlik edecek. Gecede Rusça şarkıların müziği, viyolonsel ve piyano ile seslendirilecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Alexander Rudin ile Antonıo Pirolli'nin yakın plan ve ADSO orkestrasının görüntüsü

===

Atölyede heyecanlı çalışma

BAHÇELİEVLER semtindeki 'Renk Sanat Atölyesi'nde resim çalışmalarını sürdüren ressamlar, 13'üncü karma sergiye iddialı şekilde hazırlanıyor. Kendilerine 'Yarınların Sanatçıları Geliyor Grubu' adını veren ressamlar, kopyadan uzak, realist, sürrealist, empresyonist tarzlarda çalışarak, daha özgün eserler ortaya çıkarıyor. Çoğunluğu genç kız ve kadın olan sanatçılar, sipariş resimler de yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Bütün günlerini resim yaparak değerlendiren atölye sahibi Füsun Dimli, Halim Seren, Cemile Özdemir, Nazan Kırgil, Belkıs Ertuğrul, Hacer Ege, Nuray Belül, Ülker Öz, Belkıs Yıldızlı, Sermin Saygün, "Ortaya çıkan her eser, yapan kişiye huzur veriyor, yaşamına heyecan katıyor. Ellerimizde fırça ve boya paletleriyle resim yaparken neşeleniyor, şarkılar söylüyor, şiirler okuyoruz. Keyifli bir gün geçirip, evlerimize mutlu dönüyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ressamların toplu ve yakın plan görüntüsü

===

Aksu'nun gururu ekip

AKSU Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren halk oyunları ekibi, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından düzenlenecek 'Antalya Kulüpler Arası Halk Oyunları İl Birinciliği' müsabakalarına hazırlanıyor. Türkiye Birinciliği'ni isteyen ekip, yarın Kepez Spor Salonu'nda gerçekleşecek müsabakalara 'yıldızlar' kategorisinde katılacak. 16 kız, 16 erkekten oluşan ekip, belediye önünde özel bir gösteri sundu. Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, ekibine tam not verdi. Yıldırım, "Halk oyunları ekibimiz, Antalya'nın en iddialı ekibi. Sergiledikleri oyunlarla geçmişimizi geleceğe taşıyorlar. Folklor kültürünün yaşatılmasına katkı sağlayan ekibimizde yer alan gençlerimize, eğitim hayatlarında ve katılacakları yarışmalarda başarılar diliyorum" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Halk oyunları ekibinin toplu görüntüsü

--------------------

KÜLTÜR SANAT REHBERİ

--------------------

========

SERGİLER

========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

Cezaevi el sanatları sergisi…………………………………………….……..1-10 Mart

İnci Işıldağ Atölyesi el sanatları sergisi…………………………………….11-20 Mart

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Çiğdem öztürk'ün resim sergisi……………………..………………...…8 Şubat-8 Mart

ANSAN

Suna-Hüseyin Çağlayan'ın seramik ve heykel sergisi………..……….21 Şubat-1 Mart

ÖZDİLEK AVM

Gülşen İnandık'ın hamur rölyef sergisi……….……………………………….1-3 Mart

ORKUN&OZAN SANAT GALERİSİ

Souadad Al-Sigab Kandemir'in resim sergisi……………………….20 Şubat-15 Mart

ANTALYA MÜZESİ

Makbule Topçuoğlu'nun resim sergisi………………………………………1-10 Mart

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Figaro'nun Düğünü (Opera)……………………………………………………..2 Mart

Çocuk Balesi…………………………………………………………………….13 Mart

Macbeth (Opera-Prömiyer)………………………………………………...……14 Mart

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Ruhlar Gelirse………………………………………………..........................…..1 Mart

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Heccav………………………………………………………………...2-9-16-23-30 Mart

Fehim Paşa Konağı………………………………………...……..…..……………8 Mart

Sihirli Oyun (Ç.O)……………………………………………………2-16-23-27-30 Mart

İnadına Yaşamak…………………………………………………………..…..….29 Mart

Vatan Kurtaran Şaban……………………………………………………..……7-21 Mart

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa……………………………………………………………….…...(Her Çarşamba)

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

Alexander Rudin'in konseri . ……………………………………….…………..1 Mart

MURATPAŞA BELEDİYESİ KÜLTÜR SALONU

KALDER TSM Korosu Konseri……………………………………………..…..8 Mart - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement