Ardahan'da "Küçürek Öykü Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

Ardahan'da "Küçürek Öykü Sempozyumu"

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof.Dr.Türk edebiyatında yeni var olan bir tür.

25.11.2011 19:20

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Küçürek öyküler,

Türk edebiyatında yeni var olan bir tür. Hızla gelişmekte ve çağın imkanlarına uygun bir şekilde kendini kabul ettirmekte" dedi.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından Aşık Şenlik Konferans Salonunda düzenlenen "Küçürek öykü sempozyumu" başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Vali Mustafa Tekmen, Ardahan'da tarihi bir sempozyumun daha düzenlendiğini belirterek, "Ben her zaman söylediğimi burada da söylüyorum. Ardahan Üniversitesi kurulalı çok kısa bir zaman oldu. Ancak bu ve benzeri çalışmalarla bir çok üniversitenin yapamadığını yaptı. Başaramadığını başardı. Bu anlamda Ardahan Üniversitesini kutluyorum. İşte görüldüğü gibi yine bir ilke imza attılar. Bu konuda emeği geçenleri tebrik ediyor, kutluyorum. Ardahan üniversitesi üstlendiği misyonu fazlasıyla yerine getiriyor" dedi.

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Küçürek öykü sempozyumu" ilk kez Ardahan'da yapıldığını belirterek, bunun Türkiye'de değil, dünyada da ilk olduğuna dikkat çekti.

Bugün her zamanki gibi önemli bir güne evsahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Korkmaz, şunları kaydetti:

"Küçürek öyküler, Türk edebiyatında yeni var olan bir tür. Hızla gelişmekte ve çağın imkanlarına uygun bir şekilde kendini kabul ettirmekte. Ancak bu türle ilgili çok fazla akademik bir çalışma ve yayın maalesef yok. Bizde bu türün en önemli temsilcilerinden 30'a yakın bilim adamını getirerek, türün imkanlarını, sınırlarını Türkiye'deki ve dünyadaki durumunu tartışmak için ortam oluşturduk."

Bunun bir ilk olduğunu kaydeden Prof. Dr. Korkmaz, "Türkiye'de ve dünyada da zannediyorum bir ilktir. Dolayısıyla bizim bir öncülük yapmamız gerekiyordu, onu yaptık. Burada tartışılan tebliğler, onların yayınlanması Türkiye'de ve dünyada kaynak eser şeklinde bir çalışma olacaktır" diye konuştu.

Daha sonra konuşan öykü yazarı Rasim Özdenören ise, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bugünün çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

Küçürek öykülerinin herkesin anlayacağı öyküler olduğunu vurgulayan Özdenören, "Yeni bir öykü tarzı olarak tanımlanabilir. Kısa olması, mesajını herkesin kendine göre, çıkartabilmesi açısında her seviyedeki okuyucuya hitap eden bir öykü. Bir ilkokul çocuğu okur kendine göre anlayabilir, lise öğrencisi okur kendine göre anlayabilir. Bugünkü buradaki hocalar, profesörler onlar da kendilerine göre anladılar" dedi.

Özdenören, yorum açısında çok açılımlı bir öykü tarzı olarak küçüreki gördüklerini sözlerine ekledi.

Öykü yazarı Ferit Edgü de, modern Türk edebiyatının bir temsilcisi olarak Ardahan'da bulunduğunu, söz konusu sempozyumun öykü dünyası için çok önem arz ettiğini ifade etti.

Edgü, "İlk kez Ardahan'da ve ilk kez böyle bir toplantıda bulunuyorum. Bunu ben Ramazan Korkmaz Hoca'ya borçluyum. Ardahanlı da Ramazan Hoca'ya borçlu. Biz 60 yıla yakındır yapmaya çalıştığımız bu işi, Ramazan Hoca başararak, hocalarını ve öğrencilerini aydınlatıyor" diye konuştu.

- ARDAHAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ardahan'da 'Küçürek Öykü Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement