Bayraklı'nın Gündemi Kadınlar - Son Dakika
Yerel

Bayraklı'nın Gündemi Kadınlar

Bayraklı\'nın Gündemi Kadınlar

Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürlüğü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü öncesinde söyleşi düzenledi.

08.03.2014 10:20

Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürlüğü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü öncesinde söyleşi düzenledi.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, CHP Parti Meclisi üyesi Berrin Gürçay Dilekçi, Nazike Işık ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Sumru Karaer'in konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Bayraklı Belediyesi eski Grup Başkanvekili, Parti Meclisi eski üyesi Hatice Tatlı yaptı. Toplantıda Türkiye'de kadının geldiği son durum çarpıcı örneklerle ortaya koyuldu. Söyleşi Hatice Tatlı'nın konuşması ile başladı. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ sayesinde Bayraklı Belediyesi'nin kadınların belediyesi olarak anıldığını dil getiren Tatlı, "Belediyenin her kademesinde kadınların görev aldığını görebilirsiniz. Henüz yeni kurulan bir belediye olmamıza rağmen Kadın Sığınma Evi'ni kurduk. Onlarca mağdur kadına yardım elimizi uzattık. Ev hanımı kadınlarımızın sosyal hayatın içinde olabilmeleri adına kadın emek dünyası projesini daha ilk yılımızda başlattık. Bugün belediyenin kendilerine sağladığı ücretsiz stantlar sayesinde ürettikleri el emeklerini satarak aile bütçesine katkı sağlıyorlar" dedi.

"HER ALANDA KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ"

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, düzenlenen etkinlikte Bayraklılı kadınlarla buluştu. Hülya Güven burada yaptığı açıklamada, kadınların ayrı bir cinsiyeti oluşturdukları için farklı olduklarını ve bundan dolayı kadın sorunu olduğunu söyledi. Bu sorunun, ekonomik-demokratik ve kültürel gelişmişliğe paralel olarak ülkeden ülkeye artıp eksilse de dünyamızın her bir yanında yaşandığını ifade eden Güven, "Bu sorun evde, sokakta, eğitimde, iş hayatında, siyasal iktidarın paylaşımında, kısacası yaşamın her anı ve adımında karşımıza çıkmaktadır. Belli dönemler kadının toplumsal konumunu belirleyen gerici statükoyu parçalayan gelişmeler durağanlaşsa, sekteye uğrasa, hatta geriye düşmeler yaşansa da tarihin akış yönü tartışmasız ve kesindir. Kadın-erkek eşitliğine doğru alınan bu yolu kabul etmeyenler hep vardı. Bugün de yarın da var olacaktır. Önemli olan kadını ikinci sınıf gören statükocu anlayışlar karşısında bıkmadan, yılmadan, yorulmadan ve de korkusuzca mücadele etmektir. Mücadelenin esas ağırlığı kadınlarımızın omuzlarında olmakla birlikte; kadın-erkek eşitliğine inanan, bağımsız, laik, demokratik cumhuriyeti ve çağdaş bir yaşamı savunan erkeklere de sorumluluk düşmektedir" diye konuştu.

"EŞİTLİK SAĞLANMADAN DEMOKRASİ OLMAZ"

Kadınların bu bağlamda parlamentoda çok daha fazla sayıda temsilinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken CHP Parti Meclisi üyesi Berrin Gürçay Dilekçi ise, "Ülkede cinsiyet eşitliği sağlanmadan gerçek demokrasiden söz edilemez. CHP'nin geleneğine sahip çıkarak aday tespitinde bu duyarlı göstereceğine inanıyoruz. Kadınların demokratik haklarını 'sözde' değil 'özde' kullanmalarını istiyoruz" dedi.

"CHP 'DUR' DİYECEK"

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Nazike Işık da kadın olmadan demokrasi ve özgürlük olmayacağını belirterek şunları söyledi; Adalet Bakanlığı açıklama yaptı. Kadın cinayetlerinin yedi yılda yüzde bin dört yüz arttığını söyleyen Işık, "Bu artışın önemli bir nedeni toplumdaki muhafazakar anlayıştan kaynaklanmaktadır. 2010'dan sonra çıkan istatistiklerde bin 219 kadının öldürüldüğünü biliyoruz. 190 bin kadının yaralandığını, aile içi şiddete uğrayan kadının sadece yüzde dördü şikayetçi olduğunu görüyoruz. Geçen yıl Birleşmiş Milletlerin Çocuk Fonu'nun yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de her 3 kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiş. Kadınlar hızla yok ediliyor. Biz yoksak kadınlar yoksa bu ülkede demokrasi yoktur. Bu ülkede özgürlük ve kardeşlikte yok olacaktır. Buna 'dur' diyecek de CHP'dir, CHP'nin kadınlardır. CHP'yi iktidara taşıyacak ta kadınlardır" dedi.

"TÖRE CİNAYETLERİ OLMASIN"

CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Sumru Karaer de şöyle konuştu: "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanıyor ama kutlanacak bir mevzu yok ortada. Kadınlar haklarını savunurken ölmüşler bunun nesini kutluyoruz diye düşünüyorum. Bugün emekçi kadınız yarın belki de evde oturan kadın olacağız. Çocuklarımıza torunlarımıza anlatacağız 'yavrum biz eskiden emeğimizi kendimiz kazanırdık' diyecek duruma doğru gidiyoruz. Biz bu gidişten hiç hoşlanmıyoruz. Sizin de katkılarınızla bu gidişe mücadele etmek için her türlü yolu yöntemi arıyoruz. Bu arada 8 Mart Emekçi kadınlar günümüzü kutluyorum. Umarım bundan sonraki 8 Martları töre cinayetleriyle, çocuk gelinlerle olumsuz olaylarla konuşmayız." CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper söyleşiye katılan katılımcılara çiçek takdim etti. Söyleşinin sonunda ise TRT Sanatçısı Sevim Taşçı seslendirdiği kadına ait türkülerle katkı koydu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayraklı'nın Gündemi Kadınlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement