Diyarbakır ve Bingöl bölgelerinin önde gelen aşiretlerinden biri olan Zıkte aşiretinin önde gelen isimlerinden Zeki Alakuş'un oğlu Kaddafi ile Türkiye'de ilk Kürtçe plak sahibi Mahmut Kızıl'ın kızı Sibel Kızıl'ın düğün töreni, 'Böyle olur aşiret düğünleri dedirtti. Bir hafta süren düğün etkinliği Kaplan Ctiy düğün salonundaki muhteşem tören ile sona erdi.
Atılan Dolarlardan Müzisyenler Zengin Oldu
Diyarbakır'ın yanı sıra gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından misafirlerin katıldığı düğün töreninde zaman zaman izdihamlar yaşandı. Binlerce davetlinin katıldığı düğün için aralarında Fırtına Şahin'in de bulunduğu bölgede tanınmış halk ekibi oyuncuları da görev aldı. Atılan dolarlardan ötürü sanatçıların zengin olduğu düğün için misafirlere 7 gün boyunca sunulan yemekler için binlerce TL harcandı.
Düğün 7 Gün 7 Gece Sürdü
Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinin önde gelen aşiretlerinden olan Zıkte aşiretinin önde gelen isimlerinden Zeki Alakuş'un oğlu Kaddafi Alakuş ile 1965 yılında profesyonel anlamda dengbêjlik çalışmalarına başlamış ve aynı yıl 45'lik bir plak çıkartmış, 1974 yılına kadar aralıksız ve profesyonelce çalışmalarını yürüten, 10 yıllık süre zarfında 53 adet 45'lik plak ile dinleyicilerine ulaşma başarısı gösteren ve Türkiye'de ilk Kürtçe plak yapan kişi unvanına sahip dengbêj Mahmut Kızıl'ın kızı Sibel Kızıl, yedi gün yedi gece süren görkemli bir düğünle dünya evine girdi.
Misafirlerin Rahatı İçin Her Şey Düşünüldü
Oğlu Kaddafi Alakuş için unutulmayacak bir düğün tertiplemek isteyen Diyarbakır ve Bingöl bölgesinde çok geniş bir alanda yaşayan Zıkte aşiretinin önde gelen isimlerinden Zeki Alakuş, düğün yeri olarak Diyarbakır'ın Silvan yolu 45'inci kilometresindeki kendisinin binlerce arazisinin bulunduğu ve aynı zamanda muhtarlığını yaptığı Harmanlar (Hüseynik) Köyü'nü seçti.
Kadın ve Erkekler İçin Ayrı Düğün Alanları
Zeki Alakuş, gelen misafirlerin her türlü rahat etmeleri için hiçbir masraftan kaçınmadı. Öncelikle kadın ve erkekler için ayrı ayrı düğün alanları hazırlattı. Bunun için havaların sıcak olmasından ötürü gelen misafirlere öncelikle gölgelikler yapıldı. Tuvalet ihtiyacı için seyyar tuvaletler kuruldu.
Mescit ve İmam Bile Düşünüldü
Misafirlerin namaz kılması için mescit ve mescitte namaz kıldıracak imam bile düşünüldü. Orada kalmak isteyenler için boşaltılan üç ev adeta otele dönüştürüldü. Her misafirini tek tek karşılayan Zeki Alakuş, davetlilerle ayrı ayrı ilgilendi.
Davetliler Türkçe ve Kürtçe ve Zazaca müzikler eşliğinde yedi gün boyunca halaylar çekti oyunlar oynadı. Kurulan seyyar mutfaklarda soğuk içecekler ve çaylar ikram edildi. Davetlilere hizmet için yaklaşık 300 kişi görev yaptı. Yemek yapımı için aşçılar tutuldu ve 5 ayrı noktada seyyar mutfaklar kuruldu.
Düğün İçin Hiçbir Masraftan Kaçınılmadı
Düğün yemeği için hiçbir masraftan kaçınılmadı. Tonlarca sebze ve kuru gıda ile büyükbaş ve küçükbaşlar hayvan kesildi. Aşiret üyelerinden edinilen bilgiye göre düğünde yalnızca yemekler için binlerce TL harcandığı öğrenildi. Aşiret üyeleri harcamalarla ilgili rakam vermekten kaçındı.
Müzisyenler Zengin Oldu
Düğünde orkestranın yanı sıra davul zurna ekibi de hazır bulundu. Kadınlar ve erkekler için ayrı noktalarda müzikler çalındı. Düğünde oynayanların üzerine kovalarla dolar atıldı. Müzisyenler yedi gün boyunca atılan dolardan büyük bir gelir elde etti.
Fırtına Şahin ve Ekibi Oyunlarıyla Mest Etti
Binlerce davetlinin katıldığı düğün için aralarında Fırtına Şahin'in de bulunduğu bölgede tanınmış halk ekibi oyuncuları da görev aldı. Düğünde sık sık orta oyunda yer alan Fırtına Şahin'in oyun stili ve figürleri izleyenleri büyüledi. Fırtına Şahin'in oyun bilgisi ve enerjisi katılanları adeta mest etti. Kaplan Ctiy'deki düğün töreni finalinde de düğün salonunun müzisyenlerini beğenmeyen Fırtına Şahin kendi ekibini orkestranın başına geçirdi. Davetlilere unutulmaz anlar yaşattı. Fırtına Şahin oyun oynarken davetliler bunu cep telefonlarıyla kaydetti.
Tek Mermi Bile Sıkılmadı
Bölgede düğün adetlerinden olan düğün sahibinin sevincine ortak olduğunu gösteren adetlerden olan 'Silah atma' geleneği aşiret üyelerinin hem davetiyeye hem de düğün meydanına, silah sıkılmaması ricasıyla yazdıkları yazılar da etkili oldu ve düğün tek bir mermi sıkılmadan tamamlandı. Zıkte aşiretinin 'Silah Atma' geleneğiyle ilgili gösterdiği hassasiyet düğün törenine katılan farklı birçok aşiretlerin önde gelenleri tarafından takdir ile karşılandı. Farklı aşiretlerin mensupları da kendi düğünlerinde 'Silah Atma' geleneğini kaldırmak istediklerini dile getirdiler.
Son Dakika › Yerel › Böyle Düğün Görülmedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?