Hasankeyf ilçesinin sular altında kalması için çalışmalar devam ederken, tarihi Sultan Süleyman ve Koç camileri, daha önce yapılan onarımlara rağmen, tekrar yıkılarak harabeye dönüştürüldü.
Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, tarihi yerinde korumak ve geliştirmek gerektiğini belirterek, "'Zaten sular altında kalacak, onarıma gerek yok' diyerek, bakım yapmıyorlar" dedi.
Tarihi 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesini yok edecek baraj çalışmaları devam ederken, ilçe merkezinde bulunan tarihi ibadethaneler ve eserler bakımsızlıktan yok olmayla karşı karşıya.
İlçe merkezinde binlerce yıldır ayakta kalmayı başaran tarihi ibadethaneler, tamamıyla yıkılarak harabeye dönüşmüş.
Bunlardan ikisi de Sultan Süleyman ve Koç Camii. Sultan Süleyman Cami, Hasankeyf'te Eyyubi mimarisinin bir örneğini oluşturduğu belirtiliyor.
Yazılı kaynaklara göre, bu cami inşaatının yapımı üç evrede gerçekleştirildiğine yer veriliyor.
Harabeye dönüşen caminin önündeki tabelanın verdiği bilgiye göre, yapı 1407 yılında Eyübi Sultanı Süleyman tarafından imar edilmiş, 1432 yılında ise yaşamını yitiren Sultan Süleyman'ın mezarı külliyenin doğusunda yer alan kısımda yer almakta.
Yok olmayla yüz yüze kalan bir diğer eser ise çevresinde odaların bulunduğu geniş avlulu Koç Camii'dir. Yine camii önündeki tabelaya göre, yapının, mimari ve bezeme özellikleri itibariyle XII. yüzyıl, Büyük Selçuklu eseri olduğunun muhtemel olduğu ifade ediliyor.
'ZATEN SULAR ALTINDA KALACAK ONARIMA GEREK YOK' DENİLİYOR
Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, camilerde daha önce onarımlar yapıldığını, ancak onarılan bütün taşların yeniden düştüğünü belirterek, "Onarım için kullanılan harç orijinal olmadığı için iki defa onarım yapılmasına rağmen, tekrar yıkıldı. Hiçbir bakım yapılmıyor. 'Zaten sular altında kalacak, onarıma gerek yok' diyerek, bakım yapmıyorlar. Sadece camilerin minarelerini numaralandırıp yeni Hasankeyf'e götürecekler" dedi.
Camilerin tarihine dikkat çeken Bulut, şunları dile getirdi: "Bu camiler tarihi olarak Mezopotamya'da çok önemli yer tutuyorlar. Koç cami Eyübilerin ilk resmi camisidir. O dönemde camiyi mescit, külliye, medrese ve dini ilimler faaliyetler için kullanılmıştır. Her iki camin de çok güzel süslemeli taşlarla yaptırılmış. Hasankeyf eski kazı başkanı Prof. Dr. Oluş Arı'nın dediği gibi Hasankeyf'i 100 yıl boyunca araştırılması gerekiyor. Ancak bu şekilde bütün tarihi eserleri ortaya çıkar" dedi.
Son Dakika › Yerel › Bulut : Tadilat Hasankeyf'i Kurtaracak Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?