Bursalı iş adamları, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, medeniyet tarihinin en önemli bilim ve kültür merkezlerinden İspanya'nın Endülüs bölgesine çıkarma yaptı.
Heyet, nüfus olarak İspanya'nın en büyük bölgesi olan Endülüs'teki Malaga, Sevilla, Cordoba (Kurtuba) ve Granada'nın (Gırnata) tarihi ve kültürel bölgelerini gezdi, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Malaga ve Sevilla ticaret ve sanayi odaları ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca heyette yer alan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Burkay ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Barselona'da incelemelerde bulundu.
İspanya'nın 17 özerk bölgesinden birisi olan Endülüs'e düzenlenen, iş ve kültür gezisine Karaloğlu, Burkay ve Altepe'nin yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile oda başkanları, kamu kurumu temsilcileri, iş adamları ve gazetecilerin aralarında bulunduğu 128 kişi katıldı.
Heyet, Endülüs bölgesine yapılan seyahatlerin giriş kapısı olan liman kenti Malaga'daki Al Cazaba Kalesi'ni gezdikten sonra, şehrin fethedilmesinin ardından bir caminin yerine inşa edilen Malaga Katedrali'ni de ziyaret etti.
Malaga temasları
BTSO Başkanı Burkay, yönetim kurulu üyeleri ve milletvekilleri Öztürk ile Özensoy'un yer aldığı heyet ise Malaga Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Burkay, Bursa'dan İspanya'ya ihracat yapan 223 şirket bulunduğunu belirterek, "Bursa'da yatırım yapan 22 İspanyol firması var. Özellikle bilgisayar, tekstil-konfeksiyon, otomotiv yan sanayi, makine gibi birçok sektörde iş yaptığımız firmalar var. Bu anlamda İspanya bizim için çok önemli. İlişkilerimizin daha da artarak devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Malaga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jeronimo Perez Casero daha önce oda olarak iki kez Türkiye'ye geldiklerini ve özellikle turizm sektörü ile ilgili çok önemli ilişkiler kurduklarını ifade etti. Bundan sonraki süreçte de ilişkilerin daha da iyi bir şekilde ilerlemesini temenni ettiğini söyleyen Casero, "Turizm bizim için çok önemli ve her geçen gün Türk turist sayısı artıyor. Şu anda yıllık 130 bin Türk turist buraya geliyor. Yüzde otuz artış var. İspanya dan da her yıl 350 bin kişi Türkiye'ye gidiyor. Bu rakamlar her geçen gün artmaya devam ediyor. Bunların yüzde otuzu ise iş amaçlı seyahatler. Ticari turizm sayesinde iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerimiz de artış gösteriyor" dedi.
Endülüs'ün merkezine yolculuk
Malaga ziyaretinin ardından birçok açıdan çağını ve sonrasını etkileyen Endülüs'ün en büyük şehri ve merkezi olan Sevilla'ya giden heyet, burada 10. yüzyılda inşa edilen Alcazar Kraliyet Sarayı, Sevilla Katedrali ve "Altın Kule" olarak bilinen Torre Del Oroa gibi tarihin izlerini taşıyan yapıtları görme imkanı buldu. Bu arada Burkay başkanlığındaki bir heyet, Sevilla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Francisco Herrero'yu ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşme gerçekleştirdi.
Ziyarette konuşan Burkay, Türkiye'nin önde gelen tüm sanayi kollarının merkezinin Bursa'da bulunduğunu belirterek, Sevilla ile gerçekleştirilecek her türlü ticari işbirliğine açık olduklarını belirtti. Türkiye ile Sevilla arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını belirten Sevilla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Francisco Herrero ise "Önde gelen odalarla işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda sizin ziyaretiniz bizim için çok önemli. Sevilla da zeytincilik ihracatta birinci. İhracatımızın ikinci sırasında ise uçak yapımı var. Uçak yapımı ile ilgili projenin içerisinde Türkiye de bulunuyor. Ayrıca Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi platformu da şehrimizde bulunuyor. Bu platformun aynalarının yüzde kırkı ve destek borularının da bir bölümü Türkiye'den geldi. Bu anlamda Türkiye bizim için önemli bir partner" diye konuştu.
- Cordoba ve Granada
Sevilla'nın ardından heyet Cordoba şehrindeki Kurtuba Cami'ni ve gezinin son durağı olan Granada şehrindeki İspanya'nın en yüksek dağı Sierra Nevada'nın eteklerinde bulunan El Hamra Sarayı'nı gezdi. Heyet, ayrıca 700 yıldır ihtişamından bir şey kaybetmeden ayakta duran El Hamra Sarayı'nın bulunduğu vadinin yanındaki tepede yer alan ve eski bir Mağribi Kalesi olan Albayzin Mahallesi'ni de gezme fırsatı elde etti.
Gezinin Granada bölümüne katılmayan Karaloğlu, Altepe ve Burkay, Barselona'da incelemelerde bulundu.
"Köklü uygarlığı yakından inceleme imkanı bulduk"
Medeniyet mirasından aldıkları ilham ve güçle gelecek hedeflerinin yol haritasını çıkarttıklarını ifade eden Burkay, "Bugünkü modern dünyanın temellerinin atıldığı uygarlık tarihinin en önemli bilim ve kültür merkezlerinden biri olan Endülüs'ü ziyaret ettik. Bu kültür ve iş gezisi sayesinde birçok arkadaşımızla bir araya gelme imkanı yakaladık. Hem 700 yıl boyunca hüküm sürmüş Endülüs'ün bizlere bıraktığı mirası inceleme imkanı bulduk hem de oradaki bazı oda başkanları ile görüşmeler gerçekleştirdik" dedi.
Burkay, amaçlarının BTSO yönetimi ve üyeler arasındaki paylaşımı artırmak olduğunu belirterek, "Bu niyetimiz hasıl oldu. Hem kültür seyahati yapalım istedik. Malaga ve Sevilla'da görüşmelerimiz oldu. İş birliklerini artıracağız. İspanyol iş adamları Antalya ve İstanbul'a gelmişler ancak Bursa'ya gelmemişler. Şimdi Bursa'yı gezisini de planlayacağız" diye konuştu.
"Birlik ve beraberliğimizi korumak zorundayız"
Dönüş yolunda, uçakta heyete seslenen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Endülüs Uygarlığı'nın dünya için bir kültür, irfan ve aydınlanma hareketinin merkezi olduğunu belirterek "Bu gezi ile bu köklü uygarlığı daha yakından inceleme fırsatı yakaladık. Bize bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ederim" diye konuştu. Karaloğlu, şunları kaydetti:
"Kurtuba Camisinin ortasındaki, katedrali gördüğümüzde hepimiz yüreğimizden hançerlenmiş gibi hissettik. Bundan ders çıkarmamız lazım. Ne kadar güçlü olursanız olun, ne kadar önemli bir medeniyet kurmuş olursanız olun, birliğinizi beraberliğinizi kaybettiğinizde gelir birileri bulunduğunuz topraklardan sizi söker atar, caminize cami demeyi bile yasaklar. Caminizin ortasını yıkar, katedrali oturtur. Onun için, biz bulunduğumuz topraklarda ebediyyen var olmak için daha çok çalışmak durumundayız. Daha çok üretmek, birlik ve beraberliğimizi korumak zorundayız. Bunu sağlayamazsak, Allah esirgesin... Bursa'da varoluşumuzun 700'üncü yılını 2026'da kutlayacağız. Endülüs, 700 yıl sonra Endülüs'ten kovuldu. Onun için hiçbir zaman gaflete gelmeye, gevşemeye hakkımız yok. Her zaman dinamik olmak, uyanık olmak zorundayız. Endülüsü'ü görmüş, tanımış olduk. Bu seyahatten bu dersleri de çıkarmamız gerekir."
Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe ise "Medeniyetin doğudan buraya geldiğini burada görmüş olduk. Ecdadımız 6 asır boyunca Doğu Avrupa ve Balkanlar'da hükmetmesine rağmen hiçbir eseri tahrip etmemiş, hiçbir kiliseyi yıkmamış. Sadece kendi kültürünü değil diğer kültürleri de yaşatmış. Diğer insanları da yaşatmış. Adaletli yönetimin en güzel örneklerini sergilemiş. Bunun önemini ve büyüklüğünü burada bir defa gördük. İnşallah medeniyet tekrar doğudan kalkınacak. Bizler de en güzel şekilde bunları anlatacağız" dedi.
Barselona temaslarına da değinen Altepe, "Bizim de Bursa ile çalışmalarımız var. Bursa ile ilgili sahil projelerimiz var. En önemli sahil düzenlemelerinde de Barselona ön plana çıkıyor. Barselona'yı hem karadan hem de havadan inceledik" diye konuştu. - Bursa
Son Dakika › Yerel › Bursa'dan Endülüs'e Yolculuk - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?