Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'ın Şubat ayı enflasyonunu değerlendirdi.
ATB ve BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı Şubat ayında yıllık TÜFE yüzde 4 ve ÜFE'nin ise yüzde 11 civarında olduğunu belirtti. Çandır açıklamasında, "2011 Nisan ayında yaptığım değerlendirmede gelecek için üretici fiyatlarının baskı altına alınacağını ve tüketici fiyatlarının da ciddi yükseliş riski taşıdığını belirtmiştim. Nitekim, 2011 yılının sonundan itibaren yüzde 4'lük TÜFE hızla çift haneli enflasyona yükselmişken, ÜFE'de ise tek haneye düşüş yaşanmıştır. Üretici fiyatlarında yaşanan bu düşüşün kaynağını tarım kesimi oluşturmuştur. Üretici fiyatlarında 2012 yılı boyunca yaşanan düşme, arz ya da büyümedeki artıştan kaynaklanmamıştır. Tam aksine tarım kesimi büyümesi 2012 yılında, 2011 yılına göre yarı yarıya azalmıştır. Buna rağmen tarımsal ürün fiyatlarında yaşanan düşmenin en önemli kaynağını, bu kesime verilmesi gereken finansal teşvik, destek ve kredilerin baskı altına alınması ve kesilmesi oluşturmuştur" ifadelerine yer verdi.
2012 yılında finansmana erişim kanalları daralan ve pahalılaşan tarım kesiminin nakit ihtiyacını, zaten bıçak sırtı olan kazançlarından vazgeçerek, mallarını nakite çevirerek sağlamak zorunda kaldığına dikkat çeken Çandır açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu zorlanmaya dayanamayanlar ise hepinizin bildiği gibi iflas etmişler ya da erteleme yoluna gitmişlerdir. 2011 ve 2012 yıllarında yaşanan zorlukların bir benzerini 2013 ve 2014 yıllarında yaşamamak için tedbirler alınmalıdır. Zira, son açıklanan verilerle yıllık TÜFE yüzde 7 ve ÜFE yüzde 2 civarında ilan edilmişken, gıdada yıllık enflasyon yüzde 6 artış ve tarım ürünlerinde ise yıllık enflasyon yüzde -8 azalış olarak ilan edilmiştir. Böyle bir fark ya da savrulma tarihimizde ilk kez yaşanmaktadır. Enflasyon canavarı ağzını rekor şekilde açmış ve tarım kesimini yutmak üzeredir. Tarım kesimi; işinin tarım olduğunu söyleyen kamu ve özel bankaların kar rekorları kırdığı bir dönemde,
bir taraftan adı faiz destekli kredi olan krediler dahil tüm borçlanma kanallarında ciddi pahalı maliyetlerle karşı karşıya bırakılmış iken, diğer taraftan da pahalı TL ile sağlanan ucuz ithalatla ciddi bir fiyat baskısı ile karşı karşıya bırakılmış durumdadır. Yakın gelecek için bile hayati riskler barındıran bu işleyişten akılcı ve
sürdürülebilir politikalarla bir an önce kurtulmamız gerekmektedir." - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Çandır'dan Şubat Ayı Enflasyon Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?