"Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'nde Türkiye'nin Tablosu Kötü" - Son Dakika
Yerel

"Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'nde Türkiye'nin Tablosu Kötü"

"Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi\'nde Türkiye\'nin Tablosu Kötü"

İŞKAD Başkanı Elif Doğan Türkmen, Küresel Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'nde Türkiye'nin tablosunun kötü olduğunu bildirdi.

30.10.2012 11:00  Güncelleme: 11:05

İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Elif Doğan Türkmen, Küresel Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'nde Türkiye'nin tablosunun kötü olduğunu bildirdi.

Türkmen, yazılı açıklamasında, 2006 yılında cinsiyet ayrımcılığı endeksinde 108. sırada yer alan Türkiye'nin, Umman ve Mısır'ın ardından bu yıl 121. sıraya inmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin ardından Fas, Benin, Suudi Arabistan, Nepal, Pakistan, Çad ve Yemen'in yer aldığına işaret eden Türkmen, küresel cinsiyet ayrımcılığı endeksinin, ekonomik katılım ve fırsat eşitliğiyle sağlanan eğitim imkanı, siyasi güç ve sağlık hizmetlerine erişim dikkate alınarak şekillendirildiğini ifade etti.

Türkmen, söz konusu endeksin, Türkiye'nin kadına ne kadar değer verdiğini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Küresel Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'nde Türkiye'nin tablosu kötü. Türkiye'de kadınlarımız her alanda geri plana itiliyor. Siyasette, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra oda, borsa ve belediyelerde de kadının adına rastlamak imkansız gibi bir şey. Yasa ve yönetmelikler maalesef kağıt üzerinde kalıyor. Geçmiş yıllara bakıldığında kadınlarımızın özellikle iş yaşamına daha çok adapte olduğu görülse de, istatistikler ülkemizin daha çok yol alması gerektiğini gösteriyor. Türkiye'nin geldiği noktanın 2006 yılından daha kötü olduğunu gösteren küresel endekse bakıldığında özellikle siyasilerimizin artık şapkasını önüne koyması gerektiğini düşünüyorum."

Türkiye'nin yasal ve uluslararası tüm düzenlemelere imza attığını, ancak bu imzaların tek başına yeterli olmadığını bildiren Türkmen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Verilerin olumluya dönmesi için tüm resmi ve sivil kuruluşların el birliğiyle çalışması, projeler üretmesi ve üretilen bu projelerin de yine birlikte atılacak adımlarla hayata geçirilmesi gerekir. İŞKAD olarak bir yıldan bu yana cinsiyet ayrımcılığına karşı projeler hazırlayıp uygulamaya koyduk. Cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek için her platformda sesimizi yükselteceğiz."

Muhabir: Ali Güreli

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar - ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'nde Türkiye'nin Tablosu Kötü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement