Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOBİLTUM) Müdürü Prof. Dr. İsmet Kaya, "ÇOBİLTUM Çanakkale'de bir ilke imza atarken Güney Marmara'da da tek olma özelliğine sahip. Merkez laboratuarımız bir marka olma yolunda ilerliyor" dedi.
ÇOBİLTUM
Müdürü Prof. Dr. İsmet Kaya, Merkez Laboratuarı dünya standartlarındaki yeni binasıyla hizmet vermeye başladığı belirtti. Kaya, "Laboratuarımızın açılışını Kalkınma Bakanımızın yapmış olması çok manidar oldu. Çünkü projemizi destekleyen kurum Kalkınma Bakanlığı. Merkezimizin açılışıyla birlikte tüm cihazlarımız aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu merkez 2004 yılında kurulduğunda Ziraat Fakültesi içinde küçük bir yerde hizmet vermekteydi. Daha sonra 2006 yılında Fen Edebiyat Fakültesi binasına taşındı. Biz de merkez laboratuarı güçlendirme projesi hazırladık ve sunduk. 9 milyon bütçeli projemiz kabul oldu. Bu paranın yaklaşık 3,5 milyonunu inşaat için kullandık. Geri kalan kısmını ise cihazlar için kullanacağız. Şu ana kadar LS-SEM, AFM ve RAMAN cihazlarını aldık. Çoğu üniversitede bu cihazların hepsi birden yok. AFM cihazı veya RAMAN Mikroskobiksi var. AFM ve RAMAN cihazları ilk defa bizim üniversitemizde olacak. Diğer cihazlara göre çok üstün. Aynı anda bölgesel zumlama yapıp, element analizi yapabiliyor. Analizcilerimiz için daha farklı özellikler inceleme fırsatı doğuyor. Laboratuarımıza daha önce alınan cihazlarımız da mevcut. CAMS Cihazı, İyon Krom otografisi, ICP cihazlarımız hazır bir şekilde analiz yapmak isteyen hocalarımızı bekliyor. Bu analiz ve sonuçlar hem üniversitemizin bilim kalitesini arttıracak, hem de dünya literatüründe Üniversitemizin bilimsel yayın sayısını arttırmış olacağız" dedi.
Merkezin kurulmasının temel amacının, bölümlere alınamayan cihazları tek çatı altına toplayıp belli bir ücret karşılığında hizmet verebilmek olduğunu ifade eden Prof. Kaya "Cihazlarımız gerçekten çok pahalı. Buradan alınan ücretler sadece cihazlarımızın sarflarını kullanmak için alınıyor. Üniversitemizin bu birimden hiçbir ticari kaygısı da yok. Şu an yakıt analiz laboratuarımız aktif. Kömür ve Fuel Oil analizi yapılmakta. İçme suyu ve atık sulardaki element analizlerinin hepsi yapılmakta. İçme suyu içindeki anyon ve katyonlar ful parametre yapılmakta. Zirai ilaç kalıntı analizi yapılmaktadır. Toplamda 140 tane zirai ilaç kalıntısını aynı anda analiz etme imkanına sahibiz. Tüm bu cihazları aynı çatı altında toplayan ÇOBİLTUM, Çanakkale'de bir ilke imza atarken Güney Marmara'da da tek olma özelliğine sahip. Merkez laboratuarımız bir marka olma yolunda ilerliyor" dedi.
İÇDAŞ, AKÇANSA, Kale Seramik'in Analizleri Laboratuarımızda yapılıyor diyen Kaya;
"Bu bölge bir tarım bölgesi olduğu için, LS-SEM Cihazı ile birlikte zirai ilaç kalıntılarının tamamına bakılabilmekte, hormon analizi yapılmaktadır. Maalesef çiftçilerimiz hormonu fazla veriyor hemen olgunlaşması için. Zirai ilaçla böceği öldüreceğim derken, bitkiye faydalı olan bakterileri de öldürüyorlar. İhraç edilecek tüm ürünlerimizde ful parametre analizi yapılabilmektedir. Bütün çiftçilerimiz üniversitemizin bu merkez laboratuarını rahatlıkla belli bir ücret karşılığında kullanabilirler. Şu an Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden bir hocamız gıda örnekleri gönderecek. Gönderdiği gıda örneklerindeki ağır metalin analizi yapıp sonuçlarını göndereceğiz. Kendi üniversitemiz içindeki hocalarımız analiz için örnekler gönderiyorlar. Bölgedeki ilçeler, belde belediye başkanlarından içme suyu analizi için örnekler gönderiliyor. Hepsinin sonuçlarını bekletmeden gönderiyoruz. Üniversitemizdeki akademisyenlerimize hizmet verdiğimiz gibi, bölgemizdeki İÇDAŞ, AKÇANSA, Kale Seramik gibi önemli sanayi kuruluşlarına da hizmet veriyoruz. Bütün firmalarımız, belediyelerimiz, kurumlarımız laboratuarımızı kullanabilirler" diye konuştu.
(CA-GD
05.03.2013 10: 42: 00
TSI
NNNN - ÇANAKKALE
Son Dakika › Yerel › Çobiltum Markalaşma Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?