Katılımcı ve Demokrasi Partisi'nin (KADEP) Genel Başkanı Lütfi Baksi, "Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist anayasa yerine zaman geçirmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak, Kürt kimliği ve diğer kimlikler anayasal güvence altına alınmalıdır" dedi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen siyasi parti ve oluşum temsilcileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri, değişik dini, mezhebi aidiyetlere mensup kişiler adına konuşan Baksi, Türkiye'nin en temel sorununun Kürt meselesi olduğunu söyledi.
İnkarcı, baskıcı, yasakçı, tekçi ve katı merkeziyetçi militarist anayasa ve yasalarla Kürt sorununun çözülemeyeceğinin artık herkes tarafından görüldüğünü ifade eden Baksi, "Ateşkes sürecinin devamını, mutabık kalınan adımların atılmasını gerekli görüyoruz ve her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi.
Baksi, sürecin sağlıklı yürümesi, demokratik ve güven verici bir ortamın sağlanması için aciliyet arz eden kısa vadeli hukuki ve demokratik adımların atılması gerektiğini belirterek, Kürtçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.
Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) değiştirilerek tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isteyen Baksi, şunları söyledi:
"Kürt halkına yönelik yapılan insanlık dışı uygulamalardan dolayı Kürt halkından özür dilenmelidir. Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist anayasa yerine zaman geçirmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak, Kürt kimliği ve farklı kimlikler anayasal güvence altına alınmalıdır. Kürt halkının kendi kimliği ile kendi kendini yönetme imkanlarının sağlanması için Kürt halkının statüsü tanınmalıdır."
Baksi, Türkiye devleti ve hükümetinin Suriye sınırdan silahlı kişi ve gurupların geçişini engellemesi gerektiğini, sınır kapılarının insani yardımın yanı sıra ticarete de açılması gerektiğini sözlerine ekledi. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Demokratikleşme Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?