İzmir Saat Kulesi, Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında otizmin simgesi mavi ışıkla aydınlatıldı.
Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) üyeleri, üzerlerinde "Otizme çare erken etkili müdahale" yazılı mavi tişörtlerle Konak Meydanı'na kadar yürüdü.
Bugüne özel olarak otizmin simgesi mavi ışıkla aydınlatılan İzmir Saat Kulesi önüne kadar gelen otistik çocuklar ve aileleri, şarkılar söyledi.
Burada konuşan ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, 2 Nisan'ın Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini belirtti.
Otizmin genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkan, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olduğunu dile getiren Güngör, 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konulan otizm tanısının günümüzde 68 çocuktan birine konulduğunu kaydetti.
Türkiye'de 600 bin otizmlinin olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Güngör, şöyle konuştu:
"Otizme yönelik ulusal politika bir türlü oluşturulamıyor. 3 yıl önce temel çalışmaları yapılmış olan Otizm Eylem Planı harekete geçirilemiyor, otizmli bireylerin ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelerden ve iç hukukumuzdan kaynaklanan tüm haklarını kullanmaları bir türlü sağlanamamaktadır. Otizm iyi ya da kötü gelişebilen bir farklılıktır. Eğer gerekleri yapılırsa yetişkinlik çağları huzurlu, hatta verimli olabilir, devlete de bakım maliyetleri olmayacaktır. Otizmin artışının önüne geçemediğimiz şu günlerde en azından etkilerini ve dolayısıyla etkilediği kitleleri azaltıcı politikalar üretip, birçok hayatın akışını olumlu yönde değiştirebiliriz."
Son Dakika › Yerel › Dünya Otizm Farkındalık Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?