Yaz aylarında boğulmaların denize oranla daha sık yaşandığı göletlerde, boğulma tehlikesi geçiren kişinin, yardım edenin de hayatının tehlikeye atılmaması için ip atılarak çekilmesi hayati önem taşıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Grup Arama Kurtarma Ekibi Amiri Faruk Patkavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'da sahili boyunca 45 cankurtaran ile hizmet verdiklerini söyledi.
Durağan sularda boğulma oranının oldukça yüksek olduğuna değinen Patkavak, "Durağan suların satıh yapıları denize benzemiyor. Durağan suda, bulunduğu coğrafi bölge özelliğinde toprak ve benzeri moloz yığınlarının oluşturduğu balçık bulunuyor. İnsanlar oralarda saplanarak boğulma tehlikesi geçiriyor" dedi.
Göletlere girenlerin suya yürüyerek girdiğini ve çıkmak isterken battığını anlatan Patkavak, kişinin sudan çıkmak için mücadele ettiği sırada, yanında da kimse yoksa yaşamını yitirdiğini anlattı.
Durağan sularda teknik malzemeler olmadığı için ölümlerin yaşandığını ifade eden Patkavak, şunları kaydetti:
"Eğer vatandaşlar kırsalda gölet, baraj ve dinlenik sularda suya girme gereği duyarlarsa ya da çevrelerinde bu sulara girenler varsa araçlarında 25-30 metrelik, bir insanı sudan çekebilecek bir ip bulundurmaları önemlidir. En azından suya girmeden de ip atılarak vatandaşın çekilmesine yardımcı olunabilir. Yardım edenler de balçığa saplanıp boğulabiliyor. O nedenle yardım etmeyi de bilmek lazım. Yardım etmek zaten donanım gerektirir. İnsani anlamda yardım etmek isteyebilirsiniz ama aynı kazazedenin durumuna düşebilirsiniz. O nedenle sizin de ölmeniz durumu söz konusu. Uyarılar dikkate alınmalı."
Son Dakika › Yerel › Durağan Sulara Girerken Yanınızda İp Bulundurun' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?