Endülüs, İslâm ile Batı'nın İlk Birlikte Yaşama Tecrübesidir." - Son Dakika
Yerel

Endülüs, İslâm ile Batı'nın İlk Birlikte Yaşama Tecrübesidir."

Endülüs, İslâm ile Batı\'nın İlk Birlikte Yaşama Tecrübesidir."

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) “Şehir ve Medeniyet Konuşmaları” etkinliğinin beşincisinin konuğu Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir oldu.

19.01.2014 14:19

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ŞEHİRDER) "Şehir ve Medeniyet Konuşmaları" etkinliğinin beşincisinin konuğu Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir oldu.

Prof. Dr. Mehmet Özdemir, sunumunda öncelikle Müslümanların Avrupa'yı fetih yolundaki en önemli geçiş noktası olan İstanbul'u fethedemeyince, fetihlerinin yönünü Kuzey Afrika'ya yönlendirdiğini, Cebelitarık Boğazı'ndan Avrupa'ya geçtiklerini ifade edip Endülüs Emevi Devleti'nin kurulması ve yıkılması arasında geçen sürede yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.

Daha sonra, Prof. Özdemir bugünkü İspanya coğrafyasında yaklaşık 800 (711-1492) sene varlığını korumuş Endülüs Emevi devletinin, İslam ile Batı'nın ilk birlikte yaşama tecrübesi olduğunu dile getirdi. Sosyal, siyasi, ekonomik, mimari, askeri ve dini açıdan, bilim dünyasından Endülüs Emeviler'i inceleyen Özdemir, çağımızda İslam'ın Batı ile ilişkilerini, Müslümanların kendi aralarındaki sıkıntılarını anlamada Endülüs örneğinin çok iyi okunması, tahlil edilmesi ve anlaşılması gerektiğini örneklerle açıkladı.

Sunumunu görsellerle destekleyen Prof. Dr. Mehmet Özdemir'in Siyasi Tarih, Medeniyet Tarihi, İlim ve Kültür Tarihi alt başlıklı Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları'ndan çıkmış üç ciltlik "Endülüs Müslümanları" kitabı bulunmaktadır. Ayrıca İbrahim Sarıçam ve Seyfettin Erşahin'le ortak hazırladıkları "İngiliz ve Alman Oryantalistlerin Hz. Muhammed tasavvuru", İsmail Hakkı Ünal ve Nesimi Yazıcı ile birlikte hazırladıkları "İslam Kültürü'nde Hoşgörü" adlı kitapları da Diyanet Vakfı Yayınları'ndan basılmıştır.

ŞEHİRDER'in organize ettiği programa Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı,, Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adnan Yazıcı, Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Erzurum Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Fazlı Erdoğan, Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Ardahan Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr.Hanifi Palabıyık, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mehmet Emin Öz ve farklı meslek gruplarından ve öğrencilerden davetliler katıldı. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Endülüs, İslâm ile Batı'nın İlk Birlikte Yaşama Tecrübesidir.' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement