Nazilli eski Belediye Başkanı Esat Ergüler, büyükşehir statüsüne girmesiyle birlikte Aydın'ın tamamında imar bütünlüğü sağlanacağını belirtti.
Esat Ergüler, yasayla birlikte, 1/100 bin üst ölçekli plana sadık kalınarak yeniden planlama yapılacağını ve ilçelerdeki belediye meclis üyelerinin, 'sana göre, bana göre' imar izni vermekten uzaklaşacağını ifade etti. 1/100 bin üst ölçekli planının Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yönetileceğine dikkat çeken Ergüler, "İmarda düzen gelecek. Çarpık yapılaşma ortadan kalkmış olacak. Tüm Aydın'ın bütünlüğü sağlanmış olacak" dedi.
Belediye Başkanı olduğu dönemde Nazilli'nin imar planının, doğuda Taşduvar mevkiinde, batıda ise Dallıca Çayı'na gelmeden önce bittiğini hatırlatan Esat Ergüler, "Yani Nazilli'de imar, 4 kilometreye, 4 kilometrede sıkışmıştı. Bu alan içinde çalışabiliyorduk. Bu da arsa fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor, dolayısıyla da ev fiyatlarının maliyeti yükseliyordu. Vatandaş yüksek bedelle ev almak zorunda kalıyordu. Hem müteahhit para kazanmıyor, hem de vatandaş pahalı ev almak zorunda kalıyordu. Büyükşehir Yasası'yla birlikte imar alanları genişleyecek, köylerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte yeni imar alanları yaratılmış olacak. Bu da arsa fiyatlarını daha makul bir seviyeye çekerek, vatandaşın daha ucuza ev alabilmesine vesile olacak. Hem vatandaş, hem de müteahhit bu uygulamadan memnun kalacak" şeklinde konuştu.
"KÖYDEN, KENTE GÖÇ AZALACAK"
Türkiye'de 50 yıl önce köylerde yaşayanların oranının yüzde 70, şehirlerde yaşayanlarını oranının ise yüzde 30'lar civarında olduğunu hatırlatarak açıklamasını sürdüren Esat Ergüler, günümüzde bu oranın tersine döndüğünü ve şehirlerde yaşayan insanların arttığını söyledi. Köylerde yaşayan insanların şehirlere göç ettiğini ve şehirde yaşayan insanların istek ve taleplerinin arttığını belirten Ergüler, "Bu istek ve taleplere kamu kurumları cevap veremiyor. Bu dengeyi sağlamadığınız takdirde sıkıntı daha da büyüyecektir. Büyükşehir Yasası'yla birlikte yeni mahalleler oluşacak. Bu mahallelere nüfusun kaymasını sağlamalıyız. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde, şehir merkezlerindeki birçok sorunu da beraberinde çözmüş oluruz" ifadelerini kullandı.
"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BÜTÇESİ 1 MİLYAR TL OLACAK"
Büyükşehir Yasası'nın, ilçe belediyelerinin yüzde 2,5 olan paylarını yüzde 4,5'a çıkardığına dikkat çeken Nazilli eski Belediye Başkanı Esat Ergüler açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yasayla birlikte Büyükşehir Belediyesi, Aydın ilindeki verginin yüzde 5'ini alacak. Bunun yanı sıra genel bütçeden de yüzde 6 pay alacak. Kısacası, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi 1 milyar TL civarında olacak. 1 milyar TL'yi adil ve eşit şekilde Aydın'a dağıtan bir belediye başkanı olduğu takdirde, Aydın'ın her noktası hizmet almış olacak. Yani Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin inanılmaz bir bütçesi olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı'nın da yetkileri son derece güçlü hale gelecek. Belediye Başkanı, Aydın'ın tamamına, tamamında yaşayan insanlara eşit ve adil davrandığı takdirde, bugüne kadar hizmet alamamış, kıyıda, köşede kalan mahalleler, küçük ilçeler hizmet alır noktasına gelecek. Dolayısıyla Büyükşehir Yasası'nın son derece önemli bir yasa olduğunu düşünüyorum" dedi.
Bugüne kadar, Büyükşehir Yasası'nı eleştirenlerin, şimdi bu yasanın kulbuna sarıldıklarını söyleyen Esat Ergüler, "Siyasetçiler, yeni çıkan yasaları eleştirmek yerine, bu yasaları vatandaşa en iyi şekilde anlatmak zorundadırlar" dedi. Büyükşehir Yasası'yla birlikte yeni oluşacak mahallelerde problemler yaşanacağı şeklinde yapılan açıklamalara katılmadığını dile getiren Ergüler, "Örneğin, resmi harç ve vergiler 5 yıl boyunca alınmayacak. Vatandaşlarımız, kullandıkları su bedelini, ilçedeki su fiyatının en düşüğünün %25 değerinde ödemiş olacaklar. Yeni oluşan mahallelerden 5 yıl boyunca vergi alınmayacak. 6 Ocak 2013'e kadar, Büyükşehir Yasası'nın kabul edildiği tarihe kadar köylerde eskiden yapılmış olan evler, hayvan barınakları, köy konakları, kahveler, berberhaneler gibi ruhsatı olmayan tüm yapılar ruhsatlı kabul edilecek. Yeni oluşan mahallelerin dokusunu bozmadan yapılan imarlara, ilçe belediyeleri proje üretecek, ücretsiz proje sunacak" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi'nin, Nazilli'de ki tüm büyük projeleri yapacak kurum olduğuna dikkat çeken Ergüler, "Otopark, alt yapı bu gibi projelerin tamamı Büyükşehir bütçesinden karşılanacak. Büyükşehir Belediyesi mezbahayı işletecek. İtfaiye Teşkilatı onun kontrolünde olacak. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi ilçelerdeki tüm büyük projeleri, kanalizasyon gibi, içme suyu şebekesinin yenilenmesi gibi, otopark gibi bu projeleri yapacak" ifadelerini kullandı.
"KÖY MUHTARLARI RAHAT BİR NEFES ALACAK"
Büyükşehir Yasası'yla birlikte özellikle köylerin ve köy muhtarlarının rahat bir nefes alacağını dile getiren Esat Ergüler, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Büyükşehir Yasası, ilçe belediyelerinin bütçesinin yüzde 10'unu, 10 yıl boyunca yeni mahalle olan yerlere yatırım yapma zorunluluğu getiriyor. Bu ne demektir biliyor musunuz? Şu anda Nazilli Belediyesi'nin bütçesinin 70 milyon TL olduğunu düşünürseniz, 2014 sonrasında bu rakamı katlayacağını düşünürseniz, genel bütçeden gelen paylarla birlikte 120-130 milyon civarı TL olduğunu düşünürseniz, her yıl 12-13 milyar TL 60 adet yeni mahalleye pay edilecek anlamına gelir. Halbuki önceden böyle miydi? Muhtarlarımız köylerine, mahallelerine hizmet edebilmek için var güçleriyle mücadele ediyorlardı. İl Genel Meclisi Üyeleri'ne ulaşmaya çalışıyorlardı. İl Özel İdare'ye proje sunuyorlardı. O projelerin çıkması için günlerce, haftalarca mücadele veriyorlardı. İl Özel İdare'ye 100 bin TL'lık proje götüren bir muhtara çıkan rakam 20 bin TL'yi geçmezdi. Muhtar bu rakamla projeyi bitiremiyor, tamamlayamıyordu. Yeni yasa ile birlikte dün köy olan bugün mahalle olan her yerleşim biriminin yılda minimum 150 bin TL ila 200 bin TL arasında yatırım alma zorunluluğu var. Bu zorunluluk 10 yıl boyunca devam edecek. Yani muhtarlarımız 10 yılda alacağı parayı 1 yılda alacak. 10 yıl boyunca adil, eşit olarak köylere yatırım yapıldığı takdirde, köylerden kente insan gelmez. Dolayısıyla dengeli bir nüfus dağılımı sağlamış olursunuz ve kentin tamamına hizmet etmiş olursunuz"
"ÖNEMLİ OLAN AYDIN'IN GELİŞMESİDİR"
Büyükşehir Belediye Yasası'nı çok olumlu bulduğunu ifade ederek açıklamasını sürdüren Esat Ergüler, yasayı eleştirenlere şu şekilde cevap verdi: "Biz bu yasayı yalnız koltuk uğruna eleştirmemeliyiz. Biz bugün o koltuklarda var oluruz, yarın yok oluruz. Önemli olan kentin ve Aydın'ın gelişmesidir. Aydın'ın gelişmesi için Büyükşehir Yasası son derece doğrudur. Son derece iyi bir yasadır. Aydın ilinin Büyükşehir Yasası kapsamına girmesini büyük bir şans olarak değerlendiriyorum. Bu yasayı iyi kullanmak, insanlar için kullanmak lazım diye düşünüyorum. En önemli nokta Büyükşehir Belediye Başkanı'nın tavrıdır. Belediye Başkanı'nın iyi olması değil, iyi hizmet vermesi önemlidir. Hizmet adamı olması önemlidir. Hepimiz iyi insan olabiliriz. İyi insanlık tek başına yetmez. İyi belediye başkanı, iyi hizmet adamı olmak lazımdır" dedi.
"MAKAMLAR BİZE BABAMIZDAN MİRAS KALMADI"
Yeni yasayla birlikte, ilçe belediyelerinin yetkilerinin büyük oranda azalacağını söyleyen Ergüler,sözlerini şöyle tamamladı:
"İlçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi'nin tabi üyesi oluyor. Buna rağmen yasanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim bu yasayı makamı düşünmeden yorumlamamız lazım. Makamlar bize babamızdan miras kalmadı. Satın da almadık. Bugün birileri olur. Yarın başkaları olur. Önemli olan ilçelerin, ilin gelişmesidir. Geliştiği kadar pay almasıdır. İl Özel İdaresi'nin tüm gayrimenkulleri Büyükşehir Belediyesi'ne geçiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde yapılacak imar planlamasıyla Aydın farklı bir şehre bürünür. Jeotermal kenti, turizm kenti olur. Doğru yapılaşan, doğru gelişen Aydın'da, Didim ve Kuşadası nasıl gelişirse, Buharkent de aynı ölçüde kalkınır" - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Esat Ergüler'den Büyükşehir Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?