Eski Devlet Bakanı Sungurlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Eski Devlet Bakanı Sungurlu Açıklaması

Eski Devlet Bakanı Sungurlu Açıklaması

Eski Devlet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eceliyle öldüğünü düşündüğünü belirtti."Girişimcilik" konferansında siyasi tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaştı.

22.03.2013 18:35

Eski Devlet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eceliyle öldüğünü düşündüğünü belirtti.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Sungurlu, Genç Duruş Derneği tarafından HKÜ Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen

"Girişimcilik" konferansında siyasi tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaştı.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Sungurlu, AK Parti hükümetinin kendine büyük hedefler koyduğunu ve bu hedefleri iyi gördüğünü ifade ederek, başarılı olmaları temennisinde bulundu.

Bir öğrencinin, Turgut Özal'ın ölümü ve başkanlık sistemi hakkındaki düşüncelerini sorması üzerine Sungurlu, şunları kaydetti:

"Özal'la çalışan biri olarak, onun eceliyle öldüğünü düşünüyorum. Raporları da kesindir. Halen 'raporlar kesin değildir' diyorlar. Özal'ın ölümünü çok merak ediyorsak, kendisine yapılan suikastta herkesin gözü önünde ateş edildi. Onun faili bulunamadı. Şimdiyse olmayan bir suçun failinin peşindeyiz. Birçoğu bu konuyu siyaseten ve şahsını gündeme getirmek için kullanıyor. Başkanlık sistemine gelince, Türkiye'de padişahlıktan beri var. Ülkemizde siyasi partilerin düşüncesi önemli değil. Kişilere oy veriliyor. Demek ki halen Türkiye'de figürler önemli."

Sungurlu, daha önce hiçbir yerde anlatmadığını öne sürdüğü bir olayı da öğrencilerle paylaştı. "Tarihi bir hadise" olarak nitelendirdiği olayın, Milli Savunma Bakanı olduğu dönemde geçtiğini öne süren Sungurlu, şunları kaydetti:

" Arnavutluk'taki bir görüşmede Amerika Dışişleri Savunma Bakanı bana 'Kuzey Irak politikasını beraber yürütelim, dışişleri değil, savunma bakanlığını birlikte yürütelim' dedi. Benim buna 'evet' diyecek halim yoktu. Sessiz geçtim. Bu teklifi başbakana sundum. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı toplantı yaptık. Amerikalıların bu teklifinin kabul edilmesi yolunda karar aldık. Sonra bu görüşmeleri ben yapmaya başladım. Görüşmelere girmeden önce Cumhurbaşkanlığı köşkünde toplanıyorduk. Çalışmalarımı Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın bu işleriyle ilgili birimleriyle yapıyordum.

Sonra Amerika'da birkaç toplantı yapıldı. Amerikalı bakanla İngiltere, Belçika ve Amerika'ya gittik. ABD Savunma Bakanı bizi son derece iyi karşıladı. Pentagon'da müzakere yaptık. Bu müzakerelerde bazı uygunsuz şeyler gördüm. Bunların içinde İncirlik Üssü ve Çekiç Güç de vardı. 'Bunları biz kabul edemeyiz' dedim. Türkiye'de hükümet düştü. Amerika Savunma Bakanı da görevden alındı. Bana göre açıklarını buldum, yaptıkları şeyin sözleşmelere aykırı olduğunu söyledim. Bizim hükümet düştü. Tabii tesadüf oldu."

Konferansın sonunda HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan, günün anısına Sungurlu'ya hediye verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eski Devlet Bakanı Sungurlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement