İzmir'de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen panelde gazetecilik mesleğinin sorunları ve gazetecilerin çalışma şartları ele alındı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Bornova Belediyesi, Ekonomi Muhabirleri Derneği
(EMO) İzmir Şubesi ve Foto Muhabirleri Derneği (FMD) Ege Temsilciliğince düzenlenen panel, Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, panelin açılışında, gazeteciliğin toplumu aydınlatan, yönlendiren, eğitim, kültür düzeyinin gelişmesinde rol oynayan bir meslek olduğunu söyledi.
Panelistlerden Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç, Gazetecilerin 10 Ocak 1961'de onurlu bir mücadele sergileyerek Basın Gazetesi'ni çıkardıklarını, bu mücadelede Abdi İpekçi'nin önemli bir rol oynadığını belirtti.
Türenç, şöyle devam etti:
"Basın Gazetesi, gazetecilerin haklarını savunma gücünün bir göstergesi oldu, patronlar geri adım atarak 212 sayılı yasayı kabul etti. Gazeteciler 10 Ocak 1961'de mesleklerinin onurunu, hak ve hukuklarını cesurca savundu. Gazeteciler '3 gün sizi gazetesiz bırakmayacağız' dediler, o gazeteyi çıkardılar ve halka verdikleri sözleri tuttular. Bugün ise o günlerde kazanılanların onurunu taşıyamadık. Medyamız zor durumda. Arkadaşlarımız işsiz, 99 gazeteci cezaevinde, dünyada en çok gazetecinin cezaevinde yattığı ülkeyiz."
EMD İzmir Şubesi Başkanı Tolga Albay da ulusal gazetelerin İzmir eklerinde az sayıda gazeteci çalıştırıldığını, basın mensuplarının haber ajanslarına bağlı gazetecilik yaptığını söyledi.
İzmir'de gazetecilerin düşük ücretlerle çalıştıklarını dile getiren Tolga Albay, yıllık izin sürelerinin de çok az olduğunu vurguladı.
Tolga Albay, "Muhabir artık eskisi gibi sorgulama kararlılığında değil, en önemli sorun bu bence. Belki internet medyası çıkış noktası olur. İnternette daha özgür sesler olur, bunu umut olarak görüyorum. Özgür basın yoksa, özgür toplum da yoktur" dedi.
Ege TV Spor Müdürü Suavi Yardımoğlu ise en zor mesleklerden birinin spor muhabirliği olduğunu ancak eğitimsiz kişilerin, mankenlerin spor muhabirliğine soyunabildiğini belirterek, "Yıpranma hakkı kaldırılsa da sıradan bir iş kolu haline getirilse de gazetecilik her şeye rağmen onurlu bir meslek" diye konuştu.
FMD Ege Temsilcisi Kenan Çimen de foto muhabirlerinin tarihi fotoğraf karelerine yazmakla görevli kişiler olduğunu söyledi.
Foto muhabirlerinin mesleğini yapabilmesi için 25-30 bin liralık ekipman almak zorunda olduğunu belirten Çimen, "Dünyanın en zor işi bir yerde yaşananları fotoğraf karesine sığdırarak herkese göstermektir" dedi.
Panelden önce Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin "Yıpranan Gazeteciler" konulu fotoğraf sergisi açıldı.
- İZMİR
Son Dakika › Yerel › Gazetecilerin Çalışma Koşulları Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?