Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından yürütülen 'Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme' çalışmaları kapsamında çalıştay gerçekleştirildi.
GTSO Toplantı Salonunda yapılan çalışataya Vali Okay Memiş, Milletvekili Hacı Osman Akgül, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr Mustafa Küçük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, pestil köme üreticileri, ceviz üreticileri, Arı Yetiştiricileri Birliği ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Geniş katılımlı toplantıda pestil köme sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar masaya yatırılırken, toplantıda sektörde üretim yapan firmaların iç ve ulusal pazarlardaki diğer ürünlerle rekabet edebilirlik gücünün artırılarak, uluslararası pazarlarda daha çok yer edinebilmesi konuları hakkında düşünceler ele alındı.
"Gümüşhane olarak güçlü yönlerimizi daha fazla ön plana çıkarmalıyız"
Çalıştayda konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş Gümüşhane'nin kendi ölçeğinde küçük bir il olduğunu ancak etkisinin çok büyük ve geniş olduğunu söyledi.
Bir ilin kendi değerleri ve özverisi ile kalkınabilmesinin çok önemli ve değerli bir kavram olduğunu belirten Vali Memiş, "Gümüşhane olarak güçlü yönlerimizi daha fazla ön plana çıkarmalıyız. Bunların en başında da tarih ve kültürümüzde geçmişimizden beri yer edinmiş olan pestil ve kömemiz geliyor. Şehrimizin en önemli sektörü haline gelen pestil köme üretimi şuan şehrimizdeki en dinamik sektör. Bu da pestil kömenin bu şehrin stratejik ürünü olduğunu gösteriyor. Şehrimizle birlikte ülkemizin faklı illerinde yine farklı isim ve türlerde bizim ürettiğimiz pestil ve kömemize benzer ürünler üretiliyor ve satılıyor. Bunun için biz kendi ürettiğimiz pestil, köme ve diğer ürünlerimizi daha doğal, daha lezzetli bir şekilde üretebiliriz gibi inovatif çalışmalar yaparak üretmeli ve geliştirmeliyiz" dedi.
Sektörün gelişmesi ve ulusal pazarlarda daha kolay ürün ihraç edebilen ve tanınan bir sektör yapısına bürünmesi için bu doğal yapının daha verimli ve sistemli bir hale getirilmesinin şart olduğuna değinen Vali Memiş, "Artık küresel markalara sahip firmalar bile kendi aralarında işbirliği içinde üretim yapıyorlar. Bizde sektörlerimizde gerekli işbirliğini yaparak büyüyeceğiz. Kümelenme kavramının temelinde de bu yatıyor. Gümüşhane Valiliği olarak tüm imkan ve bütçemizi zorlayarak şehrimizin bu önemli sektörünü daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürümüzle birlikte yaptığımız çalışmada inşallah pestil ve kömenin hammaddesi olarak kullanılan ceviz ihtiyacımızı 5 yıl içinde artık şehrimizden karşılayacağız. Şehrimizin coğrafi yapısı ve iklimine uygun 5 bin adet ceviz fidanlarımızın dikimini inşallah bu yıl ve 2017 yılımızın ilk dönemlerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde bitireceğiz. Artık Gümüşhaneli pestil köme üreticilerimiz dışarıdan bir kilo dahi ceviz almayacak. Kendi şehrimizde ürettiğimiz kaliteli ve doğal cevizimiz ile pestil ve köme sektörümüzü daha üst seviyelere taşıyacağız" ifadelerini kullandı.
GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay ise geçmişte evlerde annelerin ürettiği pestil kömenin 1980'li yıllardan itibaren artık sektörel bir yapıya büründüğünü ve günümüzde birçok firmanın ürettiği önemli bir ticari ürün haline geldiğini söyledi.
"Gümüşhane'de 23 firmada yıllık ortalama 5 bin ton pestil köme üretiliyor"
Evlerde tüketilen bu yöresel ürünün ticari bir sektör haline gelmesine öncelik eden ve büyük katkılar sunan öncü firmalara teşekkürü bir borç bildiğini kaydeden Akçay,"Bizde GTSO olarak her zaman pestil köme sektörümüzü ve nasıl daha yukarılara taşıyabiliriz ve üreticilerimize ne gibi katkılar sunabiliriz çabası içerisinde olduk. İlimizde kayıtlı toplam 27 firma var. Faal olarak üretim yapan ise toplam 23 firmamız var. Bu 23 firmada yıllık ortalama 5 bin ton pestil köme üretiliyor. İnşallah firmalarımızda ortaklaşa yürütecekleri projeler ve çalışmalar sayesinde hem üretim kapasitelerini artıracak hem de ürettikleri ürünlerin ulusal pazarlarda daha kolay satabilme imkanı yakalayacaklar. Şehrimiz için üretim yapan katma değer sağlayan tüm firmalarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca şehrimize geldiği ilk günden itibaren kalbi Gümüşhane diye atan ve şehrine daha iyi hizmet edebilmek için çabalayarak iş dünyasının her zaman yanında olan bir vali ile çalışmanın Gümüşhane sevdalıları için bir şans olduğunu düşünüyorum. Her derdimizde bizleri dinleyen ve çözüm arayan sayın Valimiz Okay Memiş'e de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bulunduğum her ortamda ifade ettiğim gibi dünyanın en güzel pestil ve kömesi Gümüşhane pestil ve kömesi, en güzel ekmeği Gümüşhane ekmeği, en güzel balı Gümüşhane balı, en güzel Üniversitesi'de Gümüşhane Üniversitesidir" 'ifadelerini kullandı.
Çalıştayda daha sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Dairesi Uzmanı Çağrı Bacak, Danışmanlık Firma Yetkilileri Fatih Kılıç ve Nazım Tümer, kümelenme ve küme kavramı üzerine katılımcılara bir sunum gerçekleştirerek teşvikler ve yapılacak ortak küme çalışması hakkında bilgi verdi. - GÜMÜŞHANE
Son Dakika › Yerel › Gümüşhane'de 'Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme' Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?