Türkiye'nin çeşitli illerinde yaygın olarak düzenlenen güreş ve yarış etkinliklerine katılan develer, dayanıklılıklarının artırılması ve daha zinde olmalarının sağlanması amacıyla Van'da kampa alındı.
Yüksek rakım, temiz hava ve karla kaplı arazilerde eğitim imkanı bulmaları nedeniyle İzmir'den Van'a getirilen güreş develeri, yazın 2200 rakımlı Keşiş Yaylası'nda kış mevsiminde ise Karşıyaka Mahallesi'nin üst kesimlerinde eğitiliyor.
Günde iki kez kar üstünde antrenman yaptırılan develer, özellikle soğuk havaya karşı dayanaklılık testlerine tabii tutuluyor. Uzun süren antrenman döneminin ardından sağlamlığı kanıtlanan develer, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen güreşlerde ve yarışmalarda ter döküyor.
Sıcak iklim bölgelerinde yaşadığı bilinen develeri, Karşıyaka Mahallesi'nde kar üstünde gören vatandaşlar da şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Deve yetiştiricisi Ekrem Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk kez İzmir'de askerlik yaptığı dönemde develerle karşılaştığını ve o tarihten itibaren bu hayvanlara karşı ilgisinin arttığını söyledi.
Sürekli develerle ilgili tanıtım filmleri izlediğini anlatan Demir, "Askerlik sonrası da develerle ilgili araştırmalar yaptım. Beslenmeleri, nasıl güreştikleri, bakımlarının nasıl yapıldığını öğrenmeye çalıştım. 5 yıldan bu yana da Van'da deve yetiştiriciiği yapıyorum. İzmir'den getirdiğim develeri yetiştirerek yarışlara ve güreşlere hazırlıyorum" dedi.
Tarihi İpekyolu'nun aktif olduğu dönemlerde develere büyük ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Demir, ticaret yolunun Van'dan da geçmesi nedeniyle bölgede devecilik kültürünün uzun yıllar varlığını koruduğunu ifade etti.
Demir, dedelerinin de taşımacılıkta develerden yararlandığını bildirerek, "Büyüklerimizin anlattığına göre, dedelerimiz İpekyolu döneminde askerlerin yiyecek ve içeceklerini, ihtiyaç duydukları malzemeleri develerle taşırmış. Aynı zamanda ticaret yolu olan İpekyolu'ndan kervanların da geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle bölgenin bir devecilik kültürü var. Biz de bunu yaşatmak için burada deve yetiştiriyoruz. Develer burada kar üstünde koşarak hem soğuk havaya alışıyor hem de daha güçlü oluyor" diye konuştu.
Soğuk iklimde yetiştirilen develerin, katıldıkları yarışmalarda daha başarılı olduğunu savunan Demir, deve yetiştiriciliğinin bölgede geliştirilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Develerin bakımını babasıyla beraber yapan Turan Demir ise geçmiş dönemlerde bölgede var olan kültürün devam ettirilmesi için Van'da da özellikle deve güreşlerinin ve çeşitli yarışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.
Demir, bu konuda yetkililerden destek beklediklerine değinerek, sağlanacak desteklerle deve yetiştiriciliğinin bölgede önemli bir sektör haline gelebileceğini sözlerine ekledi. - Van
Son Dakika › Yerel › Güreş Develerinin Van Kampı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?