Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü kestane ormanları ve kestane balı üretimini artırmak için çalışmalar yapıyor.
Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü bölge sınırları içinde var olan organik kestane ormanlarını artırmak ve buna bağlı olarak da çok değerli ve önemli bir gelir kaynağı olan kestane balı üretimini artırmak için 4 yıldır sürdürdüğü çalışmalar ile ilgili bölgede arıcılık yapan girişimcileri bilgilendirmek amaçlı bir toplantı düzenledi.
Orman İşletme Müdürlüğü Lokalinde yapılan toplantıya Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Düzce Arıcılar Birliği Başkanı Cafer Kaba, İlçe Gıda Tarım Müdürü Kenan Ünsal, Muhtarlar Derneği Başkanı Bekir Küçük ve çok sayıda bal üreticisi katıldı.
Akçakoca Orman İşletme Müdürü Kerim Gençoğlu yaptığı slayt destekli sunumda 4 yıldır işletme olarak Akçakoca'da yürüttükleri kestane ağacı ve defne yetiştiriciliği konusunda önemli ilerlemeler sağladıklarını vurgulayarak "Çok iyi ve sağlıklı kestane ormanlarına sahibiz. Ürettiğiniz dünyanın en kaliteli ve lezzetli balının artırılması için bu ormanlarımızı koruyacak ve her geçen yıl daha da büyüteceğiz" dedi.
Akçakoca orman varlıkları ve alanları ile ilgili bilgiler veren Müdür Gençoğlu "Deredibi yöresinde ki pilot uygulamalarımızı ileride farklı bölgelere taşıyacağız. Arıcıların konaklama barınma ve su gibi alt yapı ihtiyaçlarının çözümünü sağlayacağımız yerlerde rahatça üretimlerine olanak sağlayacağımız havza çalışmaları yapıyoruz" dedi.
Yaptıkları tespitlerde 2012 yılında 300 ton civarında kestane balı üretiminin gerçekleştiğini belirten Gençoğlu "Bunun ekonomik değeri 12 milyon TL'dir. Bu ormanlardan yaklaşık 450 kg kestane toplanmıştır. Bunun değeri de 1 milyon TL'dir. Bu rakamlar azımsanacak bir miktar değildir. Biz bu çalışmalar arasında giderek çok yaygın bir pazarı oluşan ve talep edilen defne ağacı üretimini de yapıyoruz ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bölgemiz koşulları buna uygun" dedi.
Arıcılar Birliği Başkanı Cafer Kaba bu çalışmaları çok önemsediğini ve çok yaralı bulduğunu belirterek "Düzce ilinde 670 üretici 30 bin kovan kapasite ile üretim yapıyor. En yoğun alan Deredibi bölgesi. Bölge Müdürlüğümüz bize kolaylıklar sağlıyorlar. Konaklama yerleri çalışmalarını takdirle karşılıyoruz" dedi.
Bolu Bölge Müdürü Sırrı Köstereli bakanlığın bu çalışmalara büyük destek verdiğine dikkat çektiği konuşmasında "Bal Ormanları çalışmaları ülke genelinde yaygınlaşıyor. Bölgemizde de yoğun bir çalışma var. Orman işletmeleri olarak kesen değil üreten konumdayız. Bölgede ekonomik değeri çok yüksek olan kestane balı üretiminde ki önemi açısından da ormanlar oluşturma çalışmaları başarıyla sürmekte. Ancak arıcılarımız da verim artırmanın çalışmalarını yapmalılar. Macaristan'da bir kovandan 50 kg bal alınırken bizde bu 15-20 kg arasında gerçekleşiyor. Biz kendi üzerimize düşeni yaparken sizlerde gelişim içinde olmalısınız.En kısa sürede bal ithal eden ülke konumundan çıkmalıyız" dedi. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Hedef Daha Çok Kestane Ormanı ve Kestane Balı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?